dinsdag 30 december 2014

Een planeet in je hoofd

Plaatje
Mijn oog viel tijdens het opruimen op het boek Een planeet in je hoofd van Sally Gardner. Een klassiek jaren '50 science fiction aandoende afbeelding van een robot. Een ontzettend mooie voorkant en mijn nieuwsgierigheid was gewekt.Dystopie
Een planeet in je hoofd is een regelrechte dystopie. Gardner schetst een samenleving waarin het niet goed toeven is.
De 15-jarige Standish Treadwell is dyslectisch en heeft twee kleuren ogen waardoor hij flink gepest wordt op school. Tot overmaat van ramp woont hij met zijn opa in een achterstandswijk, zijn ouders zijn verdwenen.
Een fictief Engeland wordt overheerst door het Moederland, het lijkt er verdacht veel op dat de Nazi's de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen.
Standish sluit vriendschap met Hector, samen dromen ze ervan om zelf met een raket naar de planeet Juniper te vliegen en daar Croca-Cola te drinken. Ze worden geïnspireerd door de poging van het Moederland om de eerste mens naar de maan te brengen.
De wijk waarin Standish en Hector wonen, wordt omgeven door een grote muur. Op een dag klimt Hector over de muur en verdwijnt.
Op zoek naar zijn vriend, ontdekt Standish een bizar geheim van het Moederland en neemt een paar zeer dappere besluiten.

Eindejaarslijstje?
Gardner's boek is bijzonder origineel en past prima in de lijst met beroemde dystopie-verhalen. Aan het einde van het jaar moeten we toch eindigen met een lijstje:
- George Orwell - 1984
- Anthony Burgess - A clockwork orange
- Ferdinand Bordewijk - BLokken
- Aldous Huxley - Brave new world
- Ray Bradbury - Fahrenheit 451
- William Golding - Lord of the flies
- Thea Beckman - Kinderen van Moeder Aarde
- Nevil Shute - On the beach
- Suzanne Collins - De hongerspelen
- Veronica Roth - Inwijding
- Dave Eggers - De cirkel

Uiteraard kun je Een planeet in je hoofd lenen.

Fijne jaarwisseling en tot blogs in 2015!

Sanneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten