dinsdag 2 december 2014

Vervolg op Christiane F.

Ik was een jaar of vijftien toen ik het boek Christiane F. voor het eerst las. Wat kwam dat boek toen bij mij binnen. Niet te geloven wat Christiane F. allemaal meemaakte toen zij op zeer jonge leeftijd verslaafd raakte aan heroïne. Ik kom zelf uit een behoorlijk beschermd milieu en las met verbijstering wat zij allemaal deed om aan geld te komen om heroïne te kunnen kopen. Hoe ze zich prostitueerde, het rauwe leven op straat in Berlijn (het bietsen en de diefstallen) en hoe vrienden om haar heen dood gingen aan een overdosis.

In 1981 kwam de film van het boek, Wir Kinder vom Bahnhof Zoo uit. De DVD van deze film is uiteraard aanwezig in de collectie van Bibliotheek Kennemerwaard. In deze film speelt ook David Bowie mee omdat zijn muziek in het boek een belangrijke rol speelt.Nu ongeveer 35 jaar later is het vervolg Christiane F., mijn tweede leven verschenen.
In dit boek is te lezen hoe het verder ging met Christiane F. na die turbulente periode in Berlijn.
Samen met journaliste Sonja Vukovic heeft de inmiddels 52 jarige Christiane haar hele levensgeschiedenis opgeschreven. Daar hebben ze drie jaar voor nodig gehad. In het boek wordt niets mooier gemaakt dan het is en blijkt dat Christiane F. nog altijd vecht tegen haar verslaving. Het boek beschrijft ook haar gelukkige jaren in Griekenland en het gevecht om haar zoon, Jan-Niklas.
Het is een rauw boek dat niet altijd even mooi is geschreven maar aan het leven van een junkie is ook niet veel moois te ontdekken. Alle namen, opsommingen en herhalingen ten spijt is dit toch een boek dat interessant is voor iedereen die wil weten hoe het verhaal van Christiane F. verder ging.

Reserveer het complete levensverhaal van Christiane V. Felscherinow in de catalogus

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten