vrijdag 28 november 2014

Lezen


Bergbeklimmen

Zelden zo'n wonderlijk boek gelezen als De duimsprong van Miek Zwamborn, een boek over het beklimmen van voornamelijk de Zwitserse bergen. Is het een biografie, een zoektocht naar een verdwenen vriend, een ode aan de eenzaamheid en de strijd van het individu in de natuur?
De vrouwelijke hoofdpersoon  klimt al jaren regelmatig met vriend Jens en het boek begint dan ook met een klimtocht met hem die bijna fataal afloopt. Daarna verdwijnt Jens om niets meer van zich te laten horen.

Albert Heim

Als de hoofdpersoon besluit Jens te gaan zoeken door alle routes na te lopen die ze de afgelopen
 jaren gedaan hebben stuit ze op de sporen van de geoloog Albert Heim die de Alpen als eerste nauwkeurig in kaart bracht, en wordt de wordt de reis een dubbele zoektocht. Al lopende gaat ze ook naar een aantal natuurhistorische musea waar sporen van hem zijn te vinden. Van de meeste bezoeken zijn hele mysterieuze foto's opgenomen die net niet helder zijn, als om te suggereren dat alles een product van de verbeelding is. Je ziet wat je wilt zien.

Verbondenheid met de natuur

De natuur is constant in beweging. Als je hem probeert te vangen is hij al verandert.("Geologie is het oog van de geschiedenis"zei Albert Heim). Dit boek is een poging om vrede te hebben met het gegeven dat alles verdwijnt en tegelijkertijd om iets van die wereld die verdwenen is vast te houden. De verschillende zijpaden als het verhaal van Maria Spelterini die steeds op een koord over de Niagara Falls liep, de aardverschuiving in de Alpen waardoor een enorme slenk ontstond (en de eerste toeristenstroom), maken van het boek een achtbaan van ervaringen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten