vrijdag 30 mei 2014

Kenau

Tessa de Loo
Tessa de Loo, schrijfster van Kenau, is onder andere bekend geworden bij het grote publiek door haar oorlogsroman De tweeling. Maar haar debuut maakte ze al in 1983 met De meisjes van de suikerwerkfabriek, waarvoor ze de Anton Wachterprijs ontving  En die menig scholier voor zijn lijst heeft gelezen. Vorig jaar schreef ze Kenau, gebaseerd op het scenario van de gelijknamige film. Hoofdpersoon in dit verhaal is Kenau Simons Hasselaer ofwel Kenau Simonsdochter. Kenau heeft echt bestaan en leefde van 1526 tot 1588. Dit jaar wordt er veel aandacht aan haar leven geschonken. Want naast dit boek verschijnt ze verder in een biografie, een film, een opera, een documentaire en een jeugdboek.
En het Frans Halsmuseum in Haarlem had van februari tot mei een tentoonstelling gewijd aan haar veelbewogen leven.
                                                           
Kenau
Het verhaal start in 1572 in Haarlem. De stad wordt belegerd en langzaam uitgehongerd door de Spanjaarden. Kenau is weduwe en runt een scheepswerf. Samen met haar twee dochters weet ze het aardig te rooien. Maar dan gebeurt er iets vreselijks. Haar dochter Geertruide belandt op de brandstapel en Kenau wil nu nog maar één ding: de Spanjaarden in de pan hakken. En daarvoor heeft ze heel veel over. Ze weet een vrouwenleger te formeren en met pek, puin en kokende olie gaan ze hiermee de Spanjaarden te lijf. En niet zonder resultaat. Toch weten de Spanjaarden steeds verder Haarlem binnen te dringen en moeten de moedige Haarlemmers het onderspit delven. Het boek leest als een trein door de vlotte pen van de schrijfster. En vanaf de eerste bladzijde zat ik dan meteen ook  in het verhaal. De historische feiten worden meestal verteld door ze te verwerken in persoonlijke gebeurtenissen, waardoor ze interessant blijven voor de lezer. En door het heldhaftige optreden van de hoofdpersoon en veel van haar stadsgenoten is het ook heel spannend. Na het lezen van dit boek ben ik heel benieuwd geworden naar de film, die vanaf maart in de bioscopen draait.


De kritieken in de pers waren niet mals. In de praktijk blijkt echter vaak dat recensenten en publiek niet bepaald dezelfde mening zijn toegedaan. Met sterrenacteurs als Monic Hendrikx en Barry Atsma in de hoofdrollen ga ik hem dan ook zeker lenen (zodra hij op dvd is verschenen) en zal ik mijn eigen oordeel vellen...:-)
Reserveer hier het boek in onze catalogus.

Gabrielle


Geen opmerkingen:

Een reactie posten