dinsdag 20 mei 2014

Lezen

Extreme omstandigheden
Ik ben vast niet de enige die gefascineerd is door wat mensen in extreme omstandigheden kunnen verdragen. Ik had het boek van Blaine Harden, Ontsnapt uit Kamp 14, al een paar keer in mijn hand gehad voordat ik er aan begon. Maar toen ik er aan begon moest het in een keer uit. Die beelden van Noord-Korea die Zuid-Korea dreigt met een aanval vorig jaar zal er ook wel iets aan bijdragen.

Noord-Korea kamp 14

Shin Dong-Huyk ontsnapte als eerste en enige uit Kamp 14. Kampen die de Russische Goelag doen verbleken omdat mensen er al van generatie op generatie zitten omdat Kim Il-sung in 1972 decreteerde'"Van klassenvijanden, wie ze ook zijn, moet het zaad drie generaties worden vernietigd". Hij had geen idee van het leven buiten het kamp totdat hij door eenzame opsluiting, nadat zijn moeder en broer na een mislukte vluchtpoging zijn gedood, een man leert kennen die zijn wonden liefdevol verzorgde. En nadat hij een man leer kennen die hem vertelt hoe lekker het eten is in het buitenland. Dat triggert hem, die zijn hele leven al honger heeft over de streep om samen met nog een kampbewoner  te vluchten.

Vrijheid

Het duurt nog een aantal jaren voordat hij uiteindelijk via Zuid-Korea, Amerika bereikt om te gaan werken voor een Noord-Koreaanse organisatie die zich inzet voor mensenrechten. Daar kan hij niet aarden en hij is inmiddels weer terug in Zuid-Korea met als enige doel zijn leven te wijden aan mensen die nog gevangen zitten. Als je leest wat er allemaal aan de hand is in Noord-Korea en hoe Amerika bezig is met dit land met hulpgoederen enz. dan kan het niet lang meer duren of ook de rest van Noord-Korea zal bevrijd worden van de corrupte politieke elite.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten