vrijdag 20 december 2013

Het bezoek van de lijfarts

Alweer heel wat jaartjes geleden heb ik een historische roman gelezen die veel indruk op me maakte. Het gaat om Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist. De roman beschrijft op indringende wijze een stukje uit de Deense geschiedenis. Nu wist ik überhaupt maar weinig van de Deense geschiedenis maar deze roman heeft daar gelukkig enigzins verandering in gebracht. En nu is er naar aanleiding van dit stuk uit de Deense geschiedenis ook een film verschenen, A royal affair.

In 1768 komt in Denemarken koning Christian VII aan de macht, een bange jongen, die door zijn hofhouding letterlijk gek gemaakt wordt. Twee jaar later wordt Johann Friedrich Struensee zijn lijfarts die al snel het vertrouwen van de jonge koning weet te winnen. Struensee was aanhanger van de ideeën van de Verlichting. De koning geeft uit eigen beweging meer en meer de macht uit handen aan Struensee. En zo wordt Struensee feitelijk alleenheerser van Denemarken. Niet alleen weet hij door middel van talrijke hervormingen (hij vaardigt in een periode van een paar jaar meer dan 600 decreten uit die het lot van de gewone man moeten verbeteren) een fluwelen revolutie door te voeren, hij knoopt ook een liefdesbetrekking aan met koningin Caroline Mathilde, bij wie hij een dochter verwekt. Dit wordt hem fataal. De adel en het volk komen tegen Struensee in opstand. Struensee wordt op 29 april 1772 ter dood veroordeeld en de volgende dag onthoofd.



Per Olov Enquist is erin geslaagd om een indrukwekkende roman te schrijven: de personages zijn echt, vol twijfel, hartstocht, list en bedrog. Als u nog niet weet welk boek u in de kerstvakantie wilt gaan lezen kan ik deze roman van harte aanbevelen. Gelukkig zijn dit soort pareltjes nog steeds te lenen bij de bibliotheek.

Reserveer Het bezoek van de lijfarts hier in onze catalogus

Wilt u liever de film van dit stukje Deense historie zien?

Reserveer A royal affair hier in onze catalogus

De film kreeg een Oscarnominatie voor Beste niet-Engelstalige film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten