dinsdag 1 oktober 2013

100-jarige gaat op roadtrip

Afgelopen week was er in het nieuws een reportage waarin werd beweerd dat de helft van het aantal pasgeboren meisjes 100 jaar of ouder zal worden. Bij de pasgeboren jongens mag naar verwachting een derde ooit honderd kaarsjes uitblazen. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). De toekomstige ouderen zullen ook steeds langer vitaal en fit blijven.

Dit bericht deed me denken aan het feel good boek van Jonas Jonasson De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.
Over vitaal gesproken. De hoofdpersoon uit het boek, Allan Karlsson, is 100 jaar geworden en dat moet uitgebreid gevierd worden in het verzorgingstehuis waar hij woont. Allan heeft daar echter niet veel trek in want hij mag toch geen borrel drinken van de zuster.
Hij bedenkt zich niet, klimt uit het raam en gaat aan de wandel. Hij loopt naar het busstation en koopt zomaar een kaartje zonder over zijn bestemming na te denken. Een jongeman vraagt hem om even op zijn koffer te letten omdat hij even naar het toilet moet. Als de bus komt die Allan hebben moet en de jongeman nog niet terug is bedenkt hij zich niet en neemt de koffer mee. In die koffer blijkt een enorme hoeveelheid geld te zitten. Het duurt dan ook niet lang of Allan heeft een stel amateur criminelen én de politie achter zich aan.


Allan komt onderweg een bonte club mensen tegen die hem willen helpen uit handen van de criminelen en de politie te blijven en zich bij hem aansluiten. Een zwaan-kleef-aaneffect. En zo begint een doldwaze roadtrip door Zweden. Deze achtervolging in het heden wordt afgewisseld met fragmenten uit de levensgeschiedenis van Allan. Een heel bijzonder leven. Allan wordt op jonge leeftijd al explosievendeskundige en komt in die hoedanigheid in allerlei brandhaarden op de wereld terecht. En passant ontmoet hij op Forrest Gump achtige wijze bekende wereldleiders als Generaal Franco, Stalin, Mao en Harry Truman. Echt geloofwaardig is het allemaal niet, maar dat maakt niet uit. Het boek leest als een trein en is humoristisch geschreven.
Het is een heerlijke feel good roman en ook al moet je er misschien niet keihard om schaterlachen, het verhaal zal zeker regelmatig een glimlach bij je te weeg brengen.Lekker leesvoer en zeker niet belegen.
O ja, het boek wordt ook verfilmd. Forrest Gump zal niet eenvoudig te evenaren zijn, maar ik kijk uit naar de verfilming van dit te gekke avontuur.

Reserveer De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween hier in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten