dinsdag 9 april 2013

Hoeveel van de Nederlandse woorden ken je?

Soms vind ik het jammer dat er een digitaal woordenboek is. Ik had altijd de gewoonte om nog even een paar bladzijdes in de Dikke van Dale te lezen nadat ik het woord gevonden had. Heerlijk al die woorden bekijken en dan maakte ik er een spelletje van: hoeveel woorden op deze bladzij ken ik? Ja, misschien ben ik wel een enorme nerd. Of zijn er meer mensen die dat doen?
Op een goede dag kwam ik het eindelijk tegen, een test waarmee je kan zien hoeveel procent je van de Nederlandse woorden kent. Ik vond het helemaal spannend. Omdat het een wetenschappelijk onderzoek is vul je van te voren een vragenlijst in. Opleiding, leeftijd, geslacht en waar je bent opgegroeid. En dan aan de slag! Tot mijn grote verbazing had ik een top score! yeah! En toen, je raad het misschien al, deed ik hem nog eens. Bingo, weer een top score. 
Een klein gemist kansje:  in de vragenlijst komt het leesgedrag van de deelnemers niet aan bod. Ik weet namelijk 100% zeker dat ik een hoge score behaalde omdat ik veel heb gelezen. Maar ja, aan de andere kant.... Wanneer lees je veel? Wat een een veel vind, is voor de ander weer weinig, kortom wetenschappelijk niet zo makkelijk te beantwoorden.

Het Groot (Inter)Nationaal Onderzoek naar onze taal, moet leiden tot een staalkaart van het Nederlands in 2013. Nooit eerder is in de wereld een dergelijk onderzoek naar taal gedaan. Taal is dynamisch, woorden verdwijnen en er komen nieuwe bij. Hoeveel woorden kennen Friezen wel, maar Brabanders niet? En hebben Nederlanders een grotere woordenschat dan Vlamingen?

Ik zou zeggen: Doe mee!  Ga nu naar de woordentest.
Edith

1 opmerking:

  1. Wat een leuke test, ik heb meegedaan en haalde 86%. Het is ook leuk dat je na de test je foute woorden te zien krijgt met de juiste betekenis.

    BeantwoordenVerwijderen