maandag 3 september 2012

Boekenfeest

Afgelopen weekend vond voor de zesde keer Manuscripta in Amsterdam plaats. Manuscripta is de feestelijke opening van het boekenseizoen en vindt elk jaar in het eerste weekend van september plaats.
Allereerst zijn daar natuurlijk vele uitgeverijen vertegenwoordigd met de boeken die ze uitgeven. En vaak zitten daar ook boeken bij, die zo vers van de pers zijn dat ze nog niet eens in de winkel liggen.
Zelf word ik daar altijd heel hebberig van: 'die wil ik lezen en die lijkt me ook heel interessant'.
Gelukkig hoef ik ze niet allemaal zelf te kopen maar zit ik als bibliotheekmedewerker dicht bij het vuur en kan ik ze vaak als een van de eersten lenen.
Naast de uitgeverijen komen veel schrijvers (debutanten en bestsellerauteurs)naar Amsterdam om hun bijdrage aan Manuscripta te leveren. Ze laten zich interviewen en zetten natuurlijk de nodige handtekeningen in hun laatste pennevruchten.
Kinderboekenfiguur Thea Stilton

Ook kan je er figuren uit (kinder)boeken tegen het lijf lopen.
Zo was ook Thea Stilton dit jaar van de partij.
In het najaar verschijnt namelijk De drakencode in luisterboekvorm.
De bekende actrice Isa Hoes sprak dit boek in en gaf, in aanwezigheid van Thea Stilton, alvast een voorproefje hiervan.

Judith Uyterlinde en Marian Mudder
Isa Hoes was niet de enige aanwezige actrice. Want ook Marian Mudder (onder andere bekend van de televisie-serie Baantjer) was er te vinden. Sinds een paar jaar heeft ze zich namelijk ook op het schrijven van romans gestort. Dit gaat haar een stuk beter af dan het schoonspringen in het tv-programma 'Sterren springen'. Daar heeft ze zich echt op het water gestort en met een niet zo heel goede afloop voor haar...
Judith Uyterlinde interviewde haar over haar nieuwe roman Volgende keer bij ons.
Vogelkenner en cabaretier Hans Dorrestijn (ook wel bekend als nationale mopperkont) nam ons mee in de wereld van allerlei vogels.
                             
Kinderboekenschrijfster Nanda Roep heeft ook muzikale kwaliteiten.
Bovenstaande is maar een hele kleine selectie uit wat er allemaal te beleven viel. Met 150 programma-onderdelen was er voor iedereen ook dit jaar wel wat van zijn gading te vinden.
Het boekenfeest vindt elk jaar plaats op het terrein van de Westergasfabriek en is voor iedereen toegankelijk. Er moet wel een kaartje voor gekocht worden, maar de kosten daarvan zijn maar €12,50 voor een hele dag. Wil je ook eens zo'n dag vol met onder andere ontmoetingen met schrijvers, literaire films, workshops en interviews meemaken? Dat kan want in september 2013 vindt de zevende editie van Manuscripta plaats.
Het is verstandig om dan wel een grote tas mee te nemen. Want net als op de Huishoudbeurs kan je hier van alles gratis meenemen (denk aan saaie fondscatalogi maar ook leuke posters, prentbriefkaarten en zelfs boeken.

Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten