vrijdag 15 juni 2012

Zen-detective
Het kwaad in jezelf
Juni betekent de Maand van het Spannende Boek. Het thema van dit jaar 'Het kwaad in jezelf - waar ligt jouw grens?' wil ik graag meenemen naar mijn bespreking van televisieseries op dit Mediablog. De detective-reeks Life leent zich daar bij uitstek voor. De grenzen van hoofdpersoon Charly Crews worden er namelijk ongelooflijk in op de proef gesteld. Erg interessant om je af te vragen hoe jij uit een dergelijke situatie jezelf weer bij elkaar zou rapen. Als je dat al zou lukken. En of je weer een redelijk mens zou kunnen worden.

Zen en on-zen 
Detective Crews heeft er in de pilot 12 jaar gevangenisstraf op zitten. Als voormalig politieman die voor moord levenslang kreeg, is hij gedurende die tijd beestachtig behandeld. Maar hij blijkt onschuldig te zijn en krijgt bij vrijlating een financiĆ«le genoegdoening die hem een rijk man maakt. Het lijkt logisch om je op zo'n moment van de wereld terug te trekken, maar Crews duikt er juist midden in door weer bij zijn voormalige afdeling aan de slag te gaan. Tussen collega's die hem destijds ook persoonlijk hebben veroordeeld. Terwijl hij op onorthodoxe wijze met partner Dani Reese (die een drugsverleden heeft) misdrijven oplost, probeert hij er ook achter te komen wie de moord waar hij van beschuldigd werd daadwerkelijk heeft gepleegd. Daarbij past hij al fruit etend de zen-filosofie toe waar hij zich tijdens zijn opsluiting tussen afranselingen door in heeft verdiept. Is dit een gelouterd iemand die zo goed kan ontspannen en relativeren dat het geen probleem is om zijn oude baan op te pakken? Of schuilt er een diepe behoefte aan wraak onder zijn luchtige houding? Weet hij het antwoord eigenlijk zelf wel? In twee seizoenen krijg je helderheid.

Geduld is een zaak
Hoewel het gegeven me intrigeerde, moest ik er even inkomen. Er deed zich een sterke vergelijking voor met de aanpak van The Mentalist, een serie die ik eerder op dit blog besprak. Dat pakte niet in het voordeel van Life uit. Ik vond The Mentalist inventiever, scherper en op een meer natuurlijke manier gevat. Neem er echter even de tijd voor. Na de 3e episode vindt Life een geheel eigen ritme en is een vergelijking in feite niet meer aan de orde. Op eigen voeten sleept de serie je vervolgens onverbiddelijk mee, terwijl Charly Crews er achter komt waar zijn grens, die hij al op bewonderenswaardige wijze heeft weten op te rekken, echt ligt.

Reserveer de dvd in onze catalogus

Raoul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten