dinsdag 15 mei 2012

Twaalf actiefilms in één seizoenOntdekking
Je ontdekt leuke dingen in de bieb. Vertelde ik in mijn vorig blogbericht nog dat bij series als X-Files (sf/fantasy) en met name Waking the Dead (misdaad/detective) elke aflevering als een film is opgezet, blijkt zoiets ook voor het actie-genre te bestaan. Human Target is de nieuwe vondst. Actie-series spreken mij op zich niet gauw aan. Als het wel wat lijkt, leen ik een seizoen en kijk ik de pilot en een aflevering. Meestal houdt het daarbij op - laatst nog met Burn Notice. Maar uit veel zouteloos vermaak komt soms een parel naar boven drijven. Hoewel 'drijven' ... Human Target spoelt als een vloedgolf over je heen.

Puur entertainment
Komt het gezicht van de hoofdpersoon je bekend voor? Inderdaad - deze acteur speelde de geliefde van Olivia die sterft in de pilot van de fantastische serie Fringe (en na zijn dood nog verscheidene malen terugkeert in de reeks). Waar Fringe heel intens is en op meerdere lagen werkt, gaat Human Target voor onbekommerd vermaak, maar wel van hoge kwaliteit. Alles is sterk over de top zonder dat het in komedie de spanning verliest. Niks rustige opbouw - met elke openingsscene knal je er meteen in. Raadsels, intriges en puzzels worden vervolgens in volle vaart opgelost. Bovendien is er meestal nog een overkoepelend gevaar (een hacker en twee moordenaars die ontmaskerd moeten worden in een vliegtuig dat ondersteboven aan het neerstorten is; een ontwerpster van een ultramoderne trein die in het op hol geslagen model beschermd moet worden tegen een moordaanslag; een spion die op de Russische ambassade getraceerd moet worden terwijl de hoofdpersoon- Christopher Chance - al worstelt met een dodelijk gif in zijn lichaam waar een antiserum voor nodig is etc.). Dit is het beste van Bond en Bourne in een nieuwe bewerking voor televisie met ook nog eens sterke bijfiguren (Guerrero lijkt zelfs gevaarlijker dan Chance).

Stripverfilming
Jammer genoeg komt de titel niet erg geïnspireerd over, maar die is rechtstreeks ontleend aan de strip van DC Comics waar deze serie zich op baseert. Stripverfilmingen zijn hot items en op dit moment neemt Joss Whedons verfilming van The Avengers de bioscopen bij storm. Maar Human Target zet juist het masker en de vermommingen van de strip opzij voor een meer menselijke benadering. Alleen in de actie klinkt de strip echt door. Als je kijkt naar het niveau van die scènes - in de wetenschap dat ze in pakweg vijf dagen bedacht en in zeven gefilmd zijn - mag menig actie-regisseur van bioscoopfilms zich eens achter de oren krabben. Origineel, inventief en zonder veel gebruik van CGI is dit echt genieten. Na twee seizoenen (het tweede is nog niet op dvd uitgebracht) is Human Target helaas uit de lucht gehaald. Hoewel er met nog eens dertien actiefilms eigenlijk weinig reden tot klagen kan zijn.

Reserveer de dvd in onze catalogus

Raoul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten