woensdag 14 maart 2012

Florence

Ik ben echt iemand die "van-het-een-komt-het-ander-lezen" houdt:  in de voorjaarsvakantie ben ik naar Florence (wat een verrukkelijke stad!!) geweest, en waar zal je dan mee beginnen om je voor te bereiden?
Een goede reisgids natuurlijk. Aanrader: de Capitool reisgidsen! In dit geval die van Florence & Toscane. Ze zijn heel prettig leesbaar, zijn heel overzichtelijk ingedeeld en geven ontzettend leuke informatie. Vooral de aanwijzingen voor korte wandelingen door diverse wijken van een stad zijn geweldig!
reserveer de Capitool reisgids in onze catalogus

Al zoekende in de catalogus van de bibliotheek kwam ik ontzettend veel materiaal tegen dat op een of andere manier iets met Florence te maken heeft, en waardoor je al helemaal in de stemming komt; een greep uit mijn verzameling:

Historische romans
De geboorte van Venus van Sarah Dunant, een roman die zich afspeelt in Florence 1528: het is de liefdesgeschiedenis van een Florentijnse koopmansdochter met een hollandse schilder. Een boek om de familie De Medici alvast een beetje te leren kennen....in Florence struikel je over ze.
reserveer het boek van Sarah Dunant in onze catalogus
en twee romans over Leonardo da Vinci: Het portret van Mona Lisa van Jeanne Kalogridis en De muze van Leonardo van Karen Essex.

Thrillers
Toen ik dat gelezen had stuitte ik op een aantal thrillers die zich al dan niet in het verleden in Florence afspelen: Michael White Het Medici geheim.
reserveer het boekvan Michael White in onze catalogus
Michele Giuttari: Scarabeo, en Een welbestede dood van Michael Dibdin.

Biografieën
Inmiddels wilde ik ook wel wat meer weten over de levens van vele kunstenaars zoals Fra Angelico of Michelangelo. Ik ontdekte drie delen van Giorgio Vasari(1511-1574): De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten. In 1550 verscheen de eerste editie van deze reeks, dankzij een hertaling ook nu nog goed leesbaar.
reserveer de boeken van Giorgio Vasari in onze catalogus

Nog meer
Tussendoor kwam ik nog In Florence van Ad ten Bosch, en De zestien lusten van Robert Hellenga tegen. In De tweede moeder van Rita Verschuur gaat de auteur terug naar Florence.
En wist u dat A room with a view (Een kamer met uitzicht) van E.M. Forster zich o.a. in Florence afspeelt? Kijk ook naar de film die begint op het Piazza delle Signorina!

reserveer de film in de catalogus


Ciao! Maria

2 opmerkingen:

 1. Dag Maria,

  Ben blij dat er nog meer van die van-het-een-komt-het-ander-lezers bestaan. Natuurlijk heel impulsief, maar dubbel leuk om ergens naartoe te leven en dan steeds meer ontdekken. Dan grijpt het je en wil je er steeds meer van weten.

  Dank voor je bericht, Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Trudy,
   Grappig dat jij het impulsief noemt, ik ervaar het zelf als me gepland laten inspireren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar zo ervaar ik het. Elke dag leer je weer, en doe je een ontdekking.
   Dat is toch mooi? Dank voor je reactie, Maria

   Verwijderen