vrijdag 23 maart 2012

Tot ziens, tot morgenWilliam Maxwell

Niet bekende mooie boeken onder de aandacht brengen was een van mijn doelstellingen toen ik aan dit blog begon. Dat was ook de taak van Maxwell, die literair redacteur was van o.a.Updike, Salinger, Nobokov en Cheever. Tot hij zelf besloot te gaan schrijven en een weergaloos verteller bleek.

Plot

Na de dood van de moeder, verhuist de hoofdpersoon van Tot ziens, tot morgen,met zijn inmiddels hertrouwde vader naar het platteland van Illinois. Hij raakt dik bevriend met boerenzoon Cletus. Dan gebeurt er een drama. Clarence,de vader van Cletus schiet een bevriende boer Lloyd, die een verhouding heeft met zijn vrouw Fern, dood. Cletus verdwijnt uit zijn leven. Een aantal jaren later komt hij Cletus weer tegen op zijn nieuwe middelbare school. Hij doet net of hij hem niet kent als ze elkaar tegenkomen in de gang. Van die in een flits genomen beslissing heeft de ik-figuur vervolgens zijn hele leven spijt gehouden.

Moreel onbehagen

Het verhaal ontrolt zich vanuit de inmiddels gepensioneerde verteller op basis van herinneringen, krantenknipsels over de moord, telkens vanuit een ander perspectief. De vriendschap tussen de twee boeren die uiteindelijk eindigt in een drama. De opportunistische Fern die haar man uit rancune te gronde richt. Het religieuze schuldgevoel in een plattelandsgemeenschap overal aanwezig. Het gevoel van verstikking van diverse hoofdpersonen. Je gaat begrijpen waarom de moord is gepleegd en ook waarom de moord zelf niet wordt beschreven.

Boetedoening

Je begrijpt waarom de schrijver dit boek moest schrijven. Je hebt ooit een vriend afgewezen om een wanhoopsdaad die zijn vader pleegde, dat is onvergeeflijk. Dit boek wordt een inlossing van dat schuldgevoel tegenover een eens goede vriend. Jammer alleen van de vreemde letterlijke vertaling van de titel. Die spreekt niet echt aan. Dit boek verdient een groot publiek. Zijn beste boek is: De eerste zwaluw. Over de gevolgen van de dood van een moeder in een gezin.

Reseveer het boek van William Maxwell in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten