vrijdag 17 februari 2012

Veertjes van houtskoolGoed bewaard geheim
Bibliotheek Kennemerwaard heeft een van de beste Japanse tekenfilmseries ooit gemaakt in huis en er is waarschijnlijk zo goed als niemand die het weet. Haibane Renmei is een ontroerend wonder van een dertiendelige serie. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat ze in Japan van tekenfilms eigenlijk niet meer weten te maken dan opeenhopingen van geweld en erotiek - bloed en bloot. Als meest aansprekende tegenvoorbeeld schoot mij buiten de schitterende films voor jong en oud van studio Ghibli deze vrijwel vergeten tekenfilmserie te binnen. Het is een bijna meditatieve vertelcyclus waarbij karakterontwikkeling en verwondering centraal staan. Eenvoudig, maar naar de emoties toe doeltreffend, geanimeerd en voorzien van prachtig uitgewerkte decors. Werkelijk een feest voor oog en ziel.

Haibane
Een meisje valt door de lucht. Even later komt zij uit een cocon tevoorschijn en wordt opgevangen door engelachtige wezens (Haibane) van haar leeftijd. Al gauw ontwikkelt Rakka zelf grijze vleugeltjes en krijgt een stralenkrans (die niet meteen goed blijft zitten). Het dorp waarin zij zich nu bevindt, wordt omgeven door een indrukwekkende muur die geen van de Haibane mag overschrijden. De Haibane kunnen zich nauwelijks iets herinneren van de tijd dat zij nog mensen waren. Ze werken samen met de mensen in het dorp en worden beschermd door de Toga, gemaskerde figuren die het gebied wel kunnen verlaten. Eens in de zoveel tijd verdwijnt er een Haibane op wat 'de dag van het vliegen' wordt genoemd en keert nooit weer terug.
Wie zijn de Haibane, wie waren ze voorheen, waarom komen ze op deze plek terecht en wat gebeurt er precies als ze uitvliegen? Er worden indicaties gegeven, maar als kijker moet je echt zelf aan de slag.

Psychologisch/spiritueel/religieus
Haibane Renmei kan dan ook naar ieders eigen invulling worden gezien als een sociaalpsychologische, een open spirituele of een religieuze vertelling. Waarschijnlijk is het dat zelfs allemaal tegelijk, zonder dat er iets wringt. Er gebeurt ontzettend veel, maar wel onder de oppervlakte. Wie dat niet gewend is, kan het traag of saai gaan vinden. Maar wie de tijd neemt voor iets wezenlijks, komt rijker uit de ervaring tevoorschijn. Ook erg waardevol voor ouders die zware onderwerpen niet uit de weg gaan om samen met hun kinderen te bekijken en bespreken. Dertien pareltjes van afleveringen die tellen voor één uitlening. Een verhaal dat je leven kan veranderen ligt met één klik binnen je bereik.

Reserveer de dvd in onze catalogus

Raoul

Geen opmerkingen:

Een reactie posten