dinsdag 21 februari 2012

Simmons revisited

Van science fiction naar geschiedenis en weer terug
In een eerder blog heb ik het uitgebreid gehad over de boeken van Dan Simmons en inmiddels heb ik Drood en Carrion comfort gelezen.

Horror
Dat Simmons naast science fiction en geschiedenis ook kennis heeft van horror, bewijst hij met de volgende boeken.
Drood beslaat de laatste vijf jaar van het leven van Charles Dickens, waarover bijzonder weinig bekend is. Feit: Dickens overleeft een verschrikkelijk treinongeluk. Feit: Dickens sterft op de dag af vijf jaar na dat treinongeluk. Hij laat het nooit afgemaakte The mystery of Edwin Drood na. In later jaren hebben schrijvers geprobeerd dit boek af te maken. Simmons doet dit niet, maar fantaseert over wat er in de laatste vijf jaar van Dickens' leven heeft plaatsgevonden. Vertelt door "concullega" schrijver Wilkie Collins die tot wanhoop, misdaden en een steeds ergere opium verslaving gedreven wordt door de speurtocht van Dickens naar Drood, het wezen dat met Dickens bij het treinongeluk was. Horror, mystiek en de onderwereld van London in de Victoriaanse tijd komen allemaal aan bod.
Carrion comfort is verontrustender. Saul Laski, een concentratiekamp overlever en psycholoog, is nog altijd op zoek naar de brute kampcommandant. Hij komt in contact met Nathalie Preston die door de moord op haar vader betrokken raakt bij een verschrikkelijke strijd tussen Goed en Kwaad. Bestaat het Kwaad? Ja. Overwint het Goede? Zelfs als je het boek uit hebt, kun je je dat afvragen...

Detective
En dan is Simmons ook nog thuis in het detective genre. Flashback is een echte "who-dunnit". Ex-agent Nick Bottom is verslaafd aan flashback, een drug waarmee je het verleden herbeleeft en waar driekwart van de Amerikaanse bevolking aan verslaafd is geraakt. Bottom gebruikt de drug om zijn leven met zijn inmiddels omgekomen vrouw opnieuw te beleven. Intussen wordt hij gevraagd om de zes jaar oude moord op de zoon van een Japanse shogun op te lossen. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is echter eng. De Verenigde Staten zijn uit elkaar gevallen, en worden gerund door Japan en Mexicaanse drugkartels, Europa is zo'n beetje overgenomen door een Islamitisch kalifaat, Israƫl is nucleair van de kaart geveegd. Enkele critici zien het als een rechts politiek statement van Simmons. Ik zie het als een gefantaseerd mogelijk toekomstscenario waarvan ik hoop dat deze nooit bewaarheid wordt. En waarvan Simmons ook hoopt dat dit niet bewaarheid wordt.
Simmons schrijft boeken die (soms ongemakkelijke) vragen oproepen, maar die je meenemen in een fantasie. Ik hoop dat Simmons dat nog lang blijft doen!

Reserveer de boeken van Dan Simmons in onze catalogus

Sanneke

2 opmerkingen:

 1. Mooie lofzang op Simmons.
  Drood stond al in mijn favorietenlijst, maar ga die zeker lezen.
  Ik wist alleen niet dat Simmons ook in andere genres thuis was.
  Ook interessant, dus.

  Groet, Ruud vd Molen

  BeantwoordenVerwijderen