dinsdag 14 februari 2012

Romantisch

Romantisch
Welk een geluk dat het mijn beurt is om op 14 februari het weblog te schrijven!
Ik heb niets met Valentijsdag. Maar wel met muziek over liefde, vriendschap en geluk. In het bijzonder met muziek van Giacomo Puccini.
Deze Italiaanse operacomponist, troonopvolger van Giuseppe Verdi, had een onstuimig leven. Vele vrouwen en meisjes, en niet alleen personages in zijn opera’s, doorkruisten zijn leven.

Meisjes
De meisjes van Puccini, dan hebben we het over de kleine, zielige meisjes zoals Manon, Mimi, Cio Cio San, Angelica, Lauretta en Liù. Meisjes die hopeloos verliefd zijn op een man, het slachtoffer worden van zichzelf of van de situatie en bijna allemaal ongelukkig aan hun einde komen. Daarbij worden zij uitgeleide gedaan door Puccini’s bedwelmende, haast verstikkend mooie muziek.

Koude handen
"Si, mi chiamo Mimi, ma mio nome è Lucia": ze noemen me Mimi, maar eigenlijk heet ik Lucia: een koude kunstenaars-zolderkamer in Parijs: de kaars van Mimi is uitgewaaid en ze klopt bij haar bovenbuurman voor vuur. De dichter Rodolfo doet open, is op slag verliefd op dit kleine, kouwelijke meisje en heft een loflied aan op haar koude handjes.


Kloosterzuster Angelica Angelica is de ultieme Puccini-heldin: jong, kwetsbaar, slachtoffer van de wrede wereld om haar heen. Omdat ze een buitenechtelijk kind kreeg, sloot haar familie haar op in een klooster. Haar kind kreeg ze nooit te zien: Senza Mamma:


Turandot Het meisje Turandot moet trouwen met Calaf, maar ze probeert onder de afspraak uit te komen. Calaf geeft haar de opdracht voor de dageraard achter zijn naam te komen. Daarmee tekent hij het doodvonnis van Liù omdat zij de enige is die zijn naam kent, maar dat geheim in haar zelfmoord meeneemt. Het bezorgt ons wel Puccini's beroemdste aria: Nessun Dorma!


Reserveer de muziek van Puccini in onze catalogus

Maria

Geen opmerkingen:

Een reactie posten