vrijdag 24 februari 2012

Klimaatverandering


Ian McEwan Solar
Een roman over de opwarming van de aarde leek me niet een onderwerp voor een roman. Maar een enthousiaste klant haalde me over om toch te beginnen in het boek Solar van Ian McEwan. En er viel veel te lachen. Als je al niet in staat bent om op de Noordpool de laarzenkamer op orde de houden (hilarische scènes), hoe kun je dan ooit afspraken maken over de redding van de wereld. McEwan maakte deze tocht naar de Noordpool zelf met een aantal kunstenaars op uitnodiging van Cape Farewell. Zijn visie: als de wereld gered wordt zal dat door ondernemers zijn en niet door kunstnaars of idealisten.

Kritiek op de wetenschap
Hoofdpersoon is de alsmaar dikker wordende wetenschapper Michael Beard die aan de haal gaat met uitvindingen van een student over kunstmatige fotosynthese. Het boek staat vol met uitgebreide research over de opwarming van de aarde. Wetenschap (neurowetenschap) speelde ook al een rol in de roman Saturday van McEwan. McEwan laat de onzekerheid van wetenschappers zien, maar hij vindt wel dat ondanks dat de wetenschap menselijk is, het toch het meest betrouwbare is dat we hebben.

Moraliseren
In een roman moet je nooit moraliseren vindt de schrijver, maar McEwan had zichzelf wel tot taak gesteld om de lezer na te laten denken over de klimaatproblematiek. Hij doet dat in een hoofdpersoon die de menselijke zwakheid op hilarische wijze belichaamt. Beard is een leugenaar, hij is lui, een seksist, maar door de humoristische toon van het boek blijf je met hem meegaan. Die menselijke zwakheid kun je doortrekken op alle niveaus. Op de klimaattop van 2010 werden wel mooie afspraken gemaakt, maar daarna gaat ieder weer zijns weegs.

Reserveer het Solar van Ian McEwan in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten