dinsdag 14 augustus 2018

Niet voor doetjes

De vakantiebieb app is nog open tot en met 31 augustus. Eén van de boeken die is te downloaden in de app is de Tolk van Java van Alfred Birney. Een boek waarin stevig wordt afgerekend met één van de zwartste periodes in onze koloniale geschiedenis, de politionele acties in Indonesië. Een heftig boek met op waarheid berustende beschrijvingen die een stevige maag vereisen.



Arturo Nolan(d) komt naar Nederland nadat hij in Nederlands-Indië heeft gevocht voor volk en vaderland. Hij staat op de zwarte lijst van Soekarno en moet eigenlijk vluchten uit Indonesië om lijf en leden te redden. In Nederland aangekomen krijgt hij niet de heldenstatus waarop hij had gehoopt. Hij trouwt met een stevige vrouw (het kamerolifantje) uit Helmond en mishandeld zijn kinderen die uit het huwelijk voortkomen. Hij heeft namelijk regelmatig een aanval van mata gelap (blinde woede of tropenkolder). De kinderen lijden erg onder de tirannie van hun vader en worden in een internaat geplaatst als hun moeder er achter komt dat Arturo met een gevechtsdolk onder zijn kussen slaapt.

De oudste zoon en verteller van het verhaal, Alan, haat zijn vader tot op het bot en ook de band met zijn moeder is niet goed. Zij kwam weinig op voor haar kinderen ten tijde van de mishandelingen.
’s nachts ramt Arturo zijn memoires op een oude Remington typemachine. Deze memoires, die de gruwelijkheden die Arturo begaat tijdens de oorlog beschrijven, zijn verwerkt in het boek. Het is vooral dit deel van het boek waarbij een sterke maag van pas komt. Dit gedeelte brengt de strijd in Indië dichtbij. Moorden, verkrachtingen, afgehakte ledematen, gruwelijke details, niets blijft je bespaard.

De Tolk van Java is een roman maar voor een groot deel is het boek autobiografisch. Daarom geeft het ook een goed historisch beeld van de gebeurtenissen in Indonesië ten tijde van de Japanse bezetting en de politionele acties van Nederland om Indonesië als kolonie te proberen te behouden. Ook beschrijft het boek de bekrompen mentaliteit in het Nederland van de jaren vijftig.

Voor het boek De Tolk van Java won Alfred Birney in 2017 zowel de Libris Literatuurprijs als de Henriette Roland Holst-prijs. De commissie van voordracht van laatstgenoemde prijs zegt over De Tolk van Java dat het boek "een schokkende confrontatie met een voorheen onverteld en dus onverwerkt deel van Nederlands koloniale verleden" is. Een gruwelijk maar ook machtig interessant boek. Lees het zelf!

Naast dat het boekt te downloaden is in de vakantiebieb app is het uiteraard ook te reserveren in onze catalogus.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten