vrijdag 8 september 2017

Neem een duik in de bizarre geschiedenis van de slavernij in Noord-Amerika

Het negerboek van Lawrence Hill
Het verhaal begint in Afrika waar de 11-jarige Aminata gevangen wordt genomen door zwarte slavenvangers. Ze wordt verkocht en met een slavenschip, die je nog beter een horrorschip kunt noemen, naar Noord-Amerika gebracht. Als slavin krijgt ze het hard te verduren en zelfs haar kinderen worden haar afgenomen. Ondanks alles weet ze zicht goed staande te houden en te ontsnappen en uiteindelijk terug te keren naar Afrika. De titel is afkomstig van een boek wat echt heeft bestaan ,"Book of Negroes" , hierin werden alle slaven genoteerd die konden aantonen dat ze voor de Britten hadden gewerkt en die mochten dan mee op een schip naar de vrijheid van Nova Scotia. 


Witte vleugels, zwarte vleugels van Sue Monk Kidd
Pas geleden hebben we dit prachtige boek met de leesclub gelezen en kreeg een hoge waardering. De 11-jarige Sarah krijgt het 10-jarige slavenmeisje Hetty als verjaardagscadeau. Nu klinkt dat bizar, toen was dat heel normaal, Sarah heeft geprobeerd haar cadeau weer terug te geven aan haar ouders maar zonder succes. Zowel Sarah als Hetty zullen zich inspannen in de strijd tegen de slavernij, ieder op hun eigen manier. Ook Sarah's jongere zus Angelina heeft grote rol in deze strijd. Je krijgt een goed tijdsbeeld en veel van deze roman is waar gebeurd. De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead
Dit is het meest recente boek van de drie en heeft dit jaar vele weken in de CPNB top 60 gestaan. De 18-jarige slavin Cora werkt op een plantage en heeft een zeer wrede eigenaar en zet alle op alles om te ontsnappen. De ondergrondse spoorweg is de naam voor de ontsnappingsroute voor de slaven uit het zuiden naar het noorden en wordt in dit boek zeer letterlijk ge├»nterpreteerd. Deze prachtige maar hartverscheurende romans zijn op waargebeurde feiten gebaseerd en het blijft voor mij ongelooflijk dat slavernij zo lang stand heeft kunnen houden. 

Klik hier om De ondergrondse spoorweg te reserveren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten