vrijdag 6 juni 2014

Pemberley

Schrijfster P.D. James heeft veel boeken geschreven over commissaris Dalgliesch. Het zijn spannende, goed opgebouwde thrillers die verfilmd zijn en op televisie zijn verschenen. Ik wist eigenlijk niet dat ze ook een historische thriller heeft geschreven over het vervolg van het wereldbekende, geweldige boek van Jane Austen, Trots en vooroordeel.


Barones
Of het nu komt omdat de schrijfster P.D. James zelf ook van adel is, het is een gegeven dat zij de gebruiken en de sfeer van het 18e eeuwse Engeland uitstekend kan verwoorden en beschrijven. De karakters van de personen is typerend en akelig nauwgezet opgetekend en nemen je mee naar de beklemmende omgeving van het "doen zoals het hoort".

Moord
Het verhaal begint aan de vooravond van het jaarlijks terugkerend herfstbal, bekend en geliefd in de wijde omtrek. Er zijn veel gasten uitgenodigd, alleen de zus van Elisabeth, Lydia Bennet komt onaangekondigd de avond voor het bal hysterisch binnen; vlak bij het landgoed is haar man Wickham en diens vriend Denny uit het rijtuig gerend en vlak daarna zijn er diverse schoten afgevuurd. Lydia is er heilig van overtuigd dat haar man gedood is. Na een zoektocht van Fitzwilliam Darcy vinden ze inderdaad een door kogels gedode man, Denny met een huilende Wickham die bekend Denny te hebben gedood. Maar is dat ook werkelijk zo?


Het boek beschrijft verder het proces, daarbij de tijd en gebruiken absoluut niet uit het oog verliezend. Werkelijk een goed geschreven vervolg op een rasechte klassieker: Pride and Prejudice.


Reserveer hier het boek Pemberley in de catalogus van de bibliotheek


IreneGeen opmerkingen:

Een reactie posten