donderdag 19 juni 2014

driehoeksverhouding in het ongewisse



Indruk
Stephen Kings werk verfilmen leidt zelden tot iets wat echt indruk maakt. Wat zich in het hoofd van zijn personages afspeelt, is namelijk het meest belangrijk en dat blijkt lastig voor filmbewerkingen en al helemaal voor spektakelfilms. Maar er zijn wel verschillende uitstekende televisiebewerkingen (waar meer tijd voor ontwikkelingen kan worden genomen). Zo was eerlijk gezegd de tv-versie van The Shining stukken beter dan de beroemde Kubrick verfilming. En Storm of the Century naar een script van King heeft mij nog steeds bij de kladden. Geen wonder dat in de huidige periode van kwalitatief hoogstaande en langlopende televisiereeksen het werk van deze beroepsfantast uit Maine weer opduikt. Under the Dome is een goed voorbeeld, net als Haven waar ik het nu over wil hebben.

Angstwekkend
Met als uitgangspunt de novelle The Colorado Kid volgt de serie Haven volstrekt haar eigen weg. FBI Agent Audrey Parker gaat met een onduidelijk verleden en zonder familie/vrienden helemaal op in haar werk. Als zij de moord op een ontsnapte gevangene op moet lossen in het kustplaatsje Haven in Maine blijkt daar niet een natuurlijke verklaring voor te zijn. En er gebeurt meer merkwaardigs waar de plaatselijke politie haar bijzondere talenten goed bij kan gebruiken. Temeer als duidelijk wordt dat de bovennatuurlijke problemen verbonden lijken te zijn met stukken van haar verleden die weer opduiken. Samen met hulpsherrif Nathan Wuornos en ondersteund door smokkelaar Duke Crocker stuit ze niet alleen individuele mysterieuze gevallen, maar ook op een terugkerend patroon waarvan steeds meer angstwekkende aspecten helder worden.

Mysterie, mystiek, intriges
Haven heeft een hoog 'monster van de week' gehalte, maar de doorgaande lijn wordt met name in het tweede en derde seizoen steeds sterker. De verhouding tussen de drie prachtig gespeelde hoofdpersonen geeft daar een extra dimensie aan. En de sfeerbeelden mogen er zijn. Haven wordt onontkoombaar vergeleken met The X-Files. Net als Fringe en Warehouse 13 die ik eerder op dit blog besproken heb. Heven is lichter en eenvoudiger dan het magistrale Fringe, maar zwaarder en beter dan het met name amusante Warehouse 13. Kijk Haven om je in een prettige sfeer onder te dompelen van mysterie, mystiek en intriges.

Kingspotting
Voor liefhebbers van het werk van Stephen King levert de serie ook nog eens vele leuke momenten van herkenning op. Er zitten allerlei verwijzingen naar zijn boeken in de afleveringen. Zo begint A Tale of Two Audreys net als Kings meesterwerk It. En is Pennywise zelf in een andere aflevering te zien. Er zijn legio elementen uit zijn andere boeken te vinden. Wil de echte Kingspotter opstaan?

Raoul de Haan

Reserveer Haven in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten