dinsdag 9 juli 2013

Ventoux

Ventoux
Ventoux is geschreven door Bert Wagendorp, maar was oorspronkelijk bedoeld als filmscript. Die film gaat er nog komen, want de opnamen staan gepland voor 2014. Hoofdrollen zijn onder andere weggelegd voor Wilfried de Jong en Gijs Scholten van Aschat. Bert Wagendorp is journalist en columnist en heeft ook al eerder wat boeken geschreven, voornamelijk boeken over sport. Het boek verscheen in mei van dit jaar en werd diezelfde maand meteen als 'Boek van de Maand' in De Wereld Draait Door  uitgeroepen. Niet raar dat het na de eerste week van verschijnen dan ook al was doorgedrongen tot de bestsellerlijsten. De titel refereert naar Mont Ventoux, een berg van bijna 2000 meter hoogte, gelegen in de Provence  in Zuid-Frankrijk. De Tour de France viert dit jaar zijn honderdste editie. En van die honderd keer eindigde er acht keer een rit op de legendarische top van de Mont Ventoux.

In een notendop
Dertig jaar geleden zijn zes vrienden, een zeer gemêleerd gezelschap, naar Frankrijk gereden.Met als doel dat een aantal van hen de Mont Ventoux wilden bedwingen. In eerste instantie lijkt alles goed te gaan en een aantal van hen bereikt (met de daarbij behorende 'bloed, zweet en tranen') de top van de berg.  Maar dan slaat het noodlot toe en gaat het gruwelijk mis in de afdaling. Wat er misgaat vertel ik niet. Nu dertig jaar later komen de vrienden weer met elkaar in contact, omdat ze van Laura (de enige vrouw in de vriendengroep) een uitnodiging hebben gekregen om naar Frankrijk af te reizen voor een soort reünie. Het wielrenbloed begint bij sommigen van hen meteen weer behoorlijk te stromen en ze besluiten om het dan maar ook weer een sportief randje te geven, door weer de Mont Ventoux te gaan beklimmen. Maar of je twintig bent of Abraham al hebt gezien, dat is natuurlijk wel een wereld van verschil als je zo'n 'tour de force' wil doen.  Boven aangekomen op de top komt Laura met een verrassing. Deze verrassing was tevens de reden waarom ze dertig jaar geleden zo hals-over-kop Nederland  had verlaten en niets meer van zich had laten horen. Ik zag deze verrassing totaal  niet aan komen en dat gold ook voor de mannelijke vrienden van Laura.

Ventoux laat zich makkelijk lezen en bevat de nodige humor. Maar om nou te zeggen dat ik zijn bestsellerstatus terecht vind, nee dat zeker niet.  In de pers wordt het boek afgeschilderd als ''jongetjesliteratuur''. Dus ik behoor zeker niet tot de doelgroep...:-), maar dat laat niet onverlet dat ik een boek kan beoordelen. De NRC gaf het vier sterren, ik houd het bij drie sterren. Maar ik denk dat menig auteur blij zou zijn met zo'n oordeel....

Toch nieuwsgierig geworden? Reserveer het boek hier.


Gabrielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten