dinsdag 4 juni 2013

Argentijns!

                               Ken je dat?
Je begint in een boek van een auteur die je niet kent, maar waarvan de boekomslag je intrigeert: een geblinddoekt meisje. Vervolgens blijkt het boek een emotioneel avontuur wat je nog lang bij blijft.
Een prachtig, maar schokkend verhaal gebaseerd op een geschiedenis tijdens het Argentijns dictatoriale regime van Videla, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw.
'Luz' heet het boek. De schrijfster: Elsa Osorio.
Het vertelt het verhaal van een twintigjarige vrouw, opgegroeid bij een rijke familie. Zij begint te vermoeden dat ze, net als vele andere kinderen, in de gevangenis is geboren en bij haar echte ouders, politieke gevangenen, is weggehaald.
Luz begint een emotionele zoektocht die ze doorzet met alle consequenties van dien.

Kort geleden  kreeg ik weer een boek in handen van dezelfde auteur: Mika.
Dit boek vertelt het verhaal van Micaela (Mika) Etchebéhère. Het leest als een roman, maar Mika heeft echt bestaan (1902-1992).
Elsa Osorio beschrijft haar leven aan de hand van talloze gesprekken met mensen die haar hebben gekend en door het lezen van documenten en brieven.

Mika is geboren in Argentinië als dochter van joodse ouders en al tijdens haar studentenjaren geeft zij blijk van een sterke uitstraling en het vermogen om anderen te inspireren.
Tijdens haar universiteitsjaren begeeft zij zich in anarchistische kringen waar zij haar grote liefde ontmoet: Hipólito Etchebéhère.
Haar verhaal neemt ons mee naar Patagonië, en het Parijs van de twintiger jaren, naar het Berlijn van de dertiger jaren tijdens de opkomst van het Nazisme, en naar Spanje aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog, waar zij tegen Franco's troepen vecht.
Al snel blijkt zij onmisbaar voor de slecht uitgeruste strijdkrachten. Juist door haar uitstraling, inventiviteit en vastberadenheid wordt zij door 'haar' jongens in het hart gesloten. Mika is de enige vrouwelijke 'capitano' in de strijd tegen Franco's troepen, die bijgestaan worden door de Nazi's.
Door de vele omstandigheden gedurende hun reizen, lijkt het verhaal van Mika en haar man Hipólito een opsomming van plaatsen, data en gebeurtenissen. Osorio, echter, schrijft een indrukwekkend verhaal over een strijdbare vrouw: haar leven met Hipólito, haar liefde, haar angsten en haar verdriet.

Elsa Osorio (Buenos Aires, 1952) studeerde literatuur aan de universiteit van Buenos Aires.
Voor haar boek 'Luz', in 2000 in Nederland uitgegeven, ontving zij de literatuurprijs van Amnesty International.

Luz kun je reserveren in de catalogus.
Ook Mika is te leen in de bibliotheek.

Jeannette


Geen opmerkingen:

Een reactie posten