donderdag 20 juni 2013

De schoonheid, de spionne en de moordenares


Lef
Je moet maar durven. Zoals ik eerder op blognoot heb gemeld, kan ik me twee redenen voorstellen om een tv-serie opnieuw te maken (rebooten). Ofwel je hebt een geheel nieuwe invalshoek. Of de effecten kunnen via moderne technieken met hernieuwd elan naar de oohs en aahs. Dat laatste is met name het geval bij sf en fantasy.
Nikita is een tv-serie in het spoor van de gelijknamige klassieker van Luc Besson, de Amerikaanse remake Point of No Return en de goed ontvangen Canadese tv-serie La Femme Nikita. Dat is nogal een spoor. Je kunt het allemaal gelikter maken (en dat is goed gelukt), maar dat lijkt bij een thrillerreeks niet voldoende.

Reboot en vervolg
Er is gekozen voor een ingenieuze oplossing. Aan de ene kant is het een vervolg. Nikita is gevlucht voor de organisatie Division die haar voor spionne en moordenares heeft opgeleid en haar geliefde heeft omgebracht. Nu zint ze op wraak. Aan de andere kant is het een reboot. Nikita heeft zelf Alex getraind, een jonge vrouw die zij Division laat infiltreren. Via Alex volgen wij een variant op het oude traject van Nikita.
Maggie Q als Nikita geeft een oriƫntaalse impuls aan het geheel. Zij begint met de koude afstandelijke houding van Anne Parillauds interpretatie uit de originele film en schuift langzaam richting de meer menselijke invulling door Bridget Fonda in de remake. Mooi afgestemd.
Het is allemaal spectaculair, prachtig verfilmd en goed gespeeld met vele interessante wendingen. Ik kijk er dan ook met plezier naar, maar voor de echte top ontleent het teveel aan Dollhouse.

Dollhouse
Dollhouse is een schandelijk ondergewaardeerde reeks van Joss Whedon die tegenwoordig furore maakt met The Avengers. De reeks was twee seizoenen te zien - met een verbijsterende originaliteit en vindingrijkheid. Erg onverstandig om aan zoiets sterks zo veel elementen, tot aan de personages toe, te ontlenen. Het stelt Nikita in de schaduw en dat was niet nodig geweest. Maar in die schaduw is er nog wel veel te genieten.

Raoul


Reserveer Nikita in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten