dinsdag 28 mei 2013

Incendies

Als een mokerslag....
Dankzij de tip van een vriendin kwam ik deze film tegen: zeer aangrijpend, verrassend, indrukwekkend en dat is echt niet overdreven.
Deze Canadese film Incendies (= verbrand) gaat over de zoektocht van de tweeling Jeanne en Simon naar hun vader waarvan ze dachten dat hij al dood was en naar hun broer waarvan ze het bestaan niet eens wisten. Hun moeder is net overleden en laat twee brieven na. Jeanne moet er één bezorgen bij hun vader en Simon bij hun broer. Er volgt er een tocht door een land in het Midden-Oosten met terugblikken naar het verleden van moeder Nawal Marwan. Deze terugblikken spelen zich af tijdens een burgeroorlog die lijkt op de burgeroorlog in Libanon.
De film begint met een scène waar jonge kinderen kaal worden geschoren in de woestijn. Deze eerste scène bracht al een bepaalde spanning met zich mee, roept vraagtekens op en heeft belangrijke informatie in zich voor de loop van het verhaal.  Je word meegevoerd in de zoektocht naar de vader en broer en langzaam aan leer je de geheimen van de moeder kennen met een ontknoping die best wel even heftig bij je binnenkomt, als een mokerslag....

Feiten over de film
De film uit 2010 is gebaseerd op een succesvol toneelstuk uit 2003 van Wajdi Mouawad. Het Nederlandse theatergezelschap Ro Theater heeft met de bewerkte versie hiervan, Branden, in Nederland mee op de bühne gestaan. De film is geregisseerd door Denis Villeneuve en de hoofdrol is  echt prachtig gespeeld door de actrice Lubna Azabal.

Ingeborg Roos
Reserveer Incendies in onze catalogusGeen opmerkingen:

Een reactie posten