vrijdag 10 januari 2014

Canto Ostinato


Volkskrantjournalist Wilma de Rek interviewde Simeon ten Holt vele uren over zijn leven en schreef een biografie over hem met als titel de naam van zijn meesterstuk Canto Ostinato. In het boek komen bewonderaars zoals Paul Witteman en Joke Hermsen aan het woord maar ook Jeroen van Veen, hij heeft het stuk al honderden keren gespeeld en besprak zijn ervaringen van de concerten veelvuldig met Simeon. In het boek tref je tevens de integrale bladmuziek aan van de Canto Ostinato.

Simeon ten Holt
Met de muziekterm "ostinato" wordt een kort muzikaal motief bedoeld dat gedurende een compositie telkens wordt herhaald. Ten Holt componeerde dit hypnotiserende en bijzonder toegankelijke werk vanuit zijn kleine huisje in Bergen waar de vleugel een groot deel van zijn woonkamer in bezit nam. Achter in de tuin woonde op gepaste afstand zijn vrouw Colette. Na talloze affaires was dit voor Ten Holt de ultieme relatie. Alleen door niet samen te wonen kon je het ultiem houden. "Ik moet vrij zijn, van mensen en van dingen".
Ten Holt componeerde de Canto Ostinato tussen 1976 en 1979. Het stuk wordt vaak uitgevoerd op twee of vier vleugels. Ik vond echter ook beeldmateriaal van InnerAct waarin de uitvoering werd vertolkt met behulp van een harp in verrassende combinatie met een audiovisuele performance. Ten Holt laat de musici van zijn meesterstuk veel vrijheden. De musici bepalen zelf hoe lang gedeeltes worden aangehouden waardoor de duur van het stuk een verrassing blijft.

Originele locaties
Het werk is vaak op originele locaties te beluisteren. Zo was er een uitvoering met vier vleugels in de hal van het Centraal Station in Utrecht, een uitvoering in de Beurs van Berlage waarbij acht musici meer dan één miljoen noten zouden spelen in twee dagen tijd en een uitvoering in de tramremise in Rotterdam waarbij drie beeldend kunstenaars tijdens het concert een aantal schilderijen maakten. De eerste ietwat krakkemikkige uitvoering op een orgeltje vond plaats in de Ruïnekerk in Bergen. Op 24 januari, Simeon zou 91 geworden zijn, is de Canto Ostinato te beluisteren in het door Dirk Jan Postel harmonieus vernieuwde Kranenburgh in Bergen.
Mooi vond ik de uitvoering in juni aan het strand bij Offshore in Bergen aan Zee. Prachtig bedwelmende muziek, deze keer uitgevoerd op twee vleugels en twee Marimba's. Met een ondergaande zon, een kabbelende zee op de achtergrond en een fijn glas wijn werd het een fantastisch mooie avond.

Na afloop spraken wij met een zeer enthousiaste Jeroen van Veen die vertelde dat hij op dat moment bezig was met de organisatie van een ligconcert waarin concertbezoekers onder de vleugels zouden mogen liggen om eens op deze manier de Canto Ostinato te ervaren.
Leuk om te vermelden is dat het boek van Wilma de Rek naast een CD ook een DVD bevat met beelden van een aantal van deze prachtige concerten op bijzondere locaties.

Marjan

Reserveer hier het boek

Bekijk hier de Canto Ostinato, 4 vleugels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten