vrijdag 16 september 2011

Mysterieuze geluidenTerug in de tijd
Deze keer wil ik iedereen mee terug nemen in de tijd. De tijd waarin lang niet iedereen televisie had. Die tijd dat men zich met z’n allen op zaterdag avond rond de radio groepeerde…. het intro begint…. er wordt nog snel koffie ingeschonken, een koekje erbij….de spanning stijgt…. en dan de stem van Paul Vlaanderen die zijn vrouw Ina toespreekt: Ina, kindje…

Nostalgie
Pure nostalgie is het wanneer ik meegenomen wordt in de avonturen van Paul en Ina. Niets geen grof geweld, wraakacties en lugubere details van lijkschouwingen. Geen DNA, geen forensisch instituut en al helemaal geen gevloek en getier. Brits op en top à la James Bond met alle charmes van die tijd, 1940 - 1960.

Geluk
Toch is het absoluut niet saai, er vallen diverse doden en geholpen met een dosis geluk, ontspringen Paul en Ina telkens de dans als het gaat om vergiftige dranken, staaldraden die over de weg zijn gespannen, autobommen die afgaan terwijl ze net zijn uitgestapt…

Hoorspel
En dat is net het aantrekkelijke van een hoorspel ten opzichte van de televisie: alleen de essentiële geluiden worden ten gehore gebracht; de rest mag de luisteraar er zelf bij denken. Het almaar holler klinken van de voetstappen als Paul en Ina een keldertrap afdalen, een telefoon die rinkelt, de regen die met bakken uit de hemel komt verdwijnt als Paul een winkel binnengaat en de deur achter zich sluit, die autobom. De personen zijn goed gekozen en door de verschillende personages zoveel mogelijk een apart karakter mee te geven wordt het verhaal nooit saai. Trouwens, daarvoor wisselen de stemmen van de personen elkaar teveel af.

Persoonlijk ben ik weg van hoorspelen, ik kan er geen genoeg van krijgen. De reden dat bij mij altijd de strijk gedaan is? Het hoorspel. Uitzending gemist? Komt door het hoorspel. Zaterdagavond iets gezelligs doen? Op de bank, benen onder de billen, chips en nootjes erbij en luisteren maar. Voor mij de ultieme zaterdag avond. Ik zit er middenin.

Het hoorspel met in de hoofdrol Paul Vlaanderen en zijn vrouw Ina wordt (gelukkig) opnieuw uitgebracht en is te lenen in Bibliotheek Kennemerwaard.
En wist je dat Paul Vlaanderen ook in het theater te beluisteren en te zien is?

Kijk op de website van het thrillertheater

Reserveer de hoorspelen van Paul Vlaanderen in onze catalogus

Irene

1 opmerking: