woensdag 16 mei 2018

Moord in de parochie



Idyllisch

Father Brown is een televisieserie gebaseerd op de boeken van C.K. Chesterton. De verhalen spelen in de jaren vijftig. In 1974 werd hier al eens een serie van gemaakt met Kenneth More in de hoofdrol. Die serie is nog steeds leuk om terug te kijken, met name voor de sfeer en het nog echt modderige gevoel van de oude Engelse dorpen en hun cottages. Voor de nieuwe serie, met Mark Williams in de hoofdrol,  is alles opgepoetst en krijgen we een idyllische versie als uit reisbrochures. Wat sfeer betreft lijkt dit dan ook veel op de serie Midsomer Murders die ik in een eerder blogbericht besprak. Ook als het gaat om het pakket excentrieke types dat telkens uit de kast wordt getrokken. En dan heb ik het nog niet over het onzinnige aantal moorden in dergelijke kleine gemeenschappen (zonder tekens van massapaniek of militair ingrijpen).


Mooie mensen
Voor realisme moet je dus niet bij deze serie zijn. De moderne opvattingen van de katholieke priester Father Brown zijn ook flink ongeloofwaardig voor de tijd waarin dit speelt (en zelfs voor onze tijd nog heel vooruitstrevend). Maar laat dat gaan en er valt veel te genieten. In vergelijking met bijvoorbeeld veel Amerikaanse series is het een weldaad dat er zoveel tijd en ruimte wordt gegeven aan de omgeving: het dorpsleven, de gebouwen en de omringende natuur. Ook fijn dat er daarbij niet een pot uiterlijk mooie mensen is open gemaakt. Integendeel en Father Brown zelf is daar het sprekende voorbeeld van. Maar hij toont zich innerlijk een mooi mens en daar getuigt de hele serie van. In een aansprekend ongecompliceerde open en eerlijke beleving van het geloof.


Pareltjes
Een priester als detective is erg praktisch voor een serie. Er zijn geen gekunstelde verklaringen nodig waarom hij bij iedereen over de vloer kan komen en in vertrouwen wordt genomen. Het biechtgeheim levert hem natuurlijk wel de nodige problemen op bij de bewijslast. Er is nauwelijks fysieke actie (al sjeest Father Brown wel spectaculair op zijn fiets door de contreien), want het gaat om de menselijke verhoudingen. En ondanks alle luchthartigheid, gaat het daarbij vaak ineens dieper. Pareltjes in een gewoon lekker wegkijkende reeks.

Titanic
Als de plaatselijke detective hem voor de zoveelste keer maant dat het speurwerk aan de deskundigen over te laten, antwoordt Father Brown dat de Titanic door deskundigen in elkaar is gezet en de Ark van Noach door een amateur. Kijk hoe dat heeft uitgepakt. Kostelijk.

Raoul

Reserveer Father Brown in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten