woensdag 31 augustus 2011

Kingdom Hospital is goed gek!Een naargeestige fabriek waarin tijdens de Amerikaanse burgeroorlog kinderen gedwongen werden te werken. Een enorme brand die veel slachtoffertjes maakte. Een hypermodern ziekenhuiscomplex dat op dezelfde plek verrijst.
Als Stephen King deze gegevens als uitgangspunt voor een televisieserie kiest, weet je wat je kunt verwachten. Toch? Niets is minder waar!

Geschift
Eerlijk gezegd vind ik Stephen King een verhalenverteller pur sang, maar een vrij matig scenarioschrijver (m.u.v. Storm of the Century). Bij deze televisiereeks overtreft hij zichzelf. En slaat een volstrekt andere richting in. Dit is niet een variatie op The Shining maar ligt veel dichter bij Twin Peaks van David Lynch. Je moet een beetje geschift zijn om je er in te begeven. Of een boel.

Extreem
Verwacht het onverwachte. Drama, slapstick, horror, soap, theater van het absurde ... het wisselt elkaar voortdurend vrolijk (en minder vrolijk) af. Alles is extreem en karikaturaal. Tijdens operaties kan het behandelend personeel ineens in zang uitbarsten. Een spookmeisje verschijnt met een enorme pratende miereneter aan haar zij. In de catacomben zoekt een stuurloos lichaam naar het bijbehorende geamputeerde hoofd.
Maar er worden net zo makkelijk serieuze onderwerpen aangesneden (sorry voor de beeldspraak) en er zwerven wezenlijke centrale thema's door de unheimische sfeer van de 13 afleveringen.

Riget
King nam het meesterlijke Riget (The Kingdom) van Lars von Trier als uitgangspunt. Hij omkaderde het met de eigen ervaring van een bijna fatale aanrijding, mixte er wat Egyptische mythologie door en plaatste het midden in de Amerikaanse maatschappij. Voor wie het aandurft een unieke en onvergetelijke belevenis.
Kingdom Hospital heeft in besprekingen veel te lijden gehad van de vergelijking met het origineel. Maar dit is toch echt iets anders en het meer dan waard om op zijn eigen merites te worden bekeken. Laat je meeslepen ("met een appel in je bek" haha - zie trailer).

RaoulReserveer de dvd in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten