'Het mooie en onvoorspelbare kan dankzij Facebook gebeuren. Misschien is dat ook de reden waarom de meeste gebruikers op een gegeven moment de verleiding niet kunnen weerstaan om mensen toe te voegen die ze niet kennen. Controle? Dat is voor de saaie mens. Wie altijd controle over zichzelf wil uitoefenen, verliest een essentie van het leven uit het oog: het toeval, het onverwachte. Je wilt het spontane toch niet uit je leven bannen? Of jezelf de mogelijkheid tot liefde en vriendschap ontzeggen?
Ik was, kortom, Facebookfan. Razend enthousiast over de mogelijkheid van contact met allerlei mensen over de hele wereld en nieuwsgierig naar de toekomst van het medium.'
Dit schrijft Stine Jensen (filosofe en publiciste) in haar essay 'Echte Vrienden', geschreven ter gelegenheid van de 'Maand van de Filosofie'. Weliswaar zo'n twee jaar geleden, maar aan actualiteit heeft het niets ingeboet, integendeel.
Na een half jaar facebooken gaat er toch iets knagen bij het zien van al die gelukkig lachende mensen op allerlei foto's die op haar pagina verschijnen. Niet alleen dat: er vindt een verschuiving plaats tussen privé en publiek.
Het privédomein bestaat niet meer, constateert zij, of beter gezegd: het is overal!
Op onnavolgbare wijze verklaart Jensen wat zij verstaat onder 'Intiem Kapitaal', oftewel alles wat betrekking heeft op waardevolle persoonlijke informatie.
Waarom zijn de sociale media zo populair? Hoe komt het dat mensen aan iedereen willen laten zien wat hun persoonlijke status is, of ze wel of niet een relatie hebben, wat ze die dag hebben gedaan? Is het een vorm van zelfbevestiging?
Door Facebook hebben vriendschap en zelfs intimiteit een andere betekenis gekregen, zo stelt zij.
Een boekje (119 pagina's) waard om te lezen en dat tot nadenken aanzet over de 2.0-wereld, al is het alleen maar om daar bewust(er) mee om te gaan.
Met Oscar Wilde sluit dit essay af: 'Illusion is the first of all pleasures'.
Echte vrienden van Stine Jensen kun je lenen in de bibliotheek.
Jeannette
Geen opmerkingen:
Een reactie posten