vrijdag 27 juli 2012

Littekens

Paul Auster Winterlogboek

Ik was meteen jaloers op het idee van Winterlogboek van Paul Auster, een boek dat ik zelf had willen schrijven! Een geschiedenis van je leven/lichaam aan de hand van allerlei littekens. Kom er maar eens op. Een man die zijn hele leven in zijn geest leefde voelt ineens dat hij zonder dat lichaam, dat hem ineens in de steek gaat laten, niets is. Dat hij zijn lichaam is.

Chronologie
Het dagboek kent geen enkele chronologie. Het springt van kinderervaringen, naar het leven nu als vierenzestigjarige. Van een leven als jonge, armlastige, ambitieuze schrijver, naar een leven als gearriveerde, rijke, succesvolle schrijver. Een leven waarin zijn tweede huwelijk zijn redding bleek (hij dronk te veel, was verslaafd aan nicotine). Zijn schrijversleven dat begon met een boek over de dood van zijn vader en dat nu resulteert in een boek over de belangrijke vrouwen in zijn leven, zijn moeder (haar dood), zijn dochter en zijn vrouw en haar familie, die hem zo veel heeft gegeven.

Loflied op de liefde
Want dit boek heb ik vooral gelezen als het inzicht van een ouder wordende man die begrijpt dat zonder volledige overgave en onvoorwaardelijkheid, de liefde niet kan bloeien. Winterlogboek is vooral een autobiografie van een man die zijn vrouw bedankt voor haar onvoorwaardelijke liefde. Een aanrader voor de oudere lezer die zelf worstelt met zijn vergankelijkheid.

Agnes

Reserveer Winterlogboek in onze catalogus

dinsdag 24 juli 2012

Meidenmoes

Al gehoord van de grote ommezwaai? Nee? Dan breng ik groot nieuws over een groene revolutie.
Dit change of plan speelt zich af in de tuin. Voor uitleg moeten we eigenlijk en masse naar buiten!

Tot moes
Eerst was het tuinieren vooral aan de man toebedeeld: maaien, graskanten steken, pergola's en graskanten plaatsen: een vrouw begint er niet aan. Staat hoogstens flink met haar armen te zwaaien ter illustratie van het door haar bedachte ontwerpplan. Dat niet minder dan nogal eens wordt genegeerd.
Hoe dat zo gekomen is, zit zo: geef een man een stapeltje gereedschap en zie hoe testosteron zich over het loof verspreidt. Immense terrassen, verpieterend bloeisel in de schaduw van enorme dakplatanen. Nog even die hogedrukspuit erover en klaar is Tuinman.
"Allemaal vrouwenpraat!" hoor ik een mannenstem roepen - uit onmacht wellicht.

Meer en meer meiden pakken brutaal de tuinhandschoen op of graaien moedig met blote handen in de modder. Knijpen de mannentuin tot moes. Wie serieus bazin in eigen tuin wil zijn, zal dat typisch vrouwelijke trekje alles schoon te moeten maken, wel helemaal los moeten laten.
Die taak kan elders worden ondergebracht. Bij de man bijvoorbeeld.
Dat is ook een heel normaal verschijnsel bij revoluties: íets moet altijd het onderspit delven.

Eigen stijl
Hup, weg met die natuurstenen zestig - bij - zestigers! Naar de buurman met die dakplataan. Laat hij het maar uitvechten met zijn tuinvrouw. Wij zijn toe aan een èchte tuin. Vol bijen en vlinders, waar je uit kunt plukken naar hartelust. We willen bessenstruiken en frambozen voor het fruitontbijt. Munt, ter decoratie van het feestdrankje, om de eerste oogst te vieren. Lente-uitjes en paprika's voor de Tapas. Rúcola, radíjsjes!!
In plaats van die rumoerige supermarkt, stappen wij ontspannen door de moestuin voor een maaltje.
Wij, meiden, trekken de stoute laarzen aan. Wij nemen een moestuin, desnoods in de vierkante meterbak of vensterbank. En mochten we zoek zijn,tussen al dat moes, dan kunnen de mannen ons herkennen aan de kekke, revolutionaire gestylde, dus nou 's niet groene laarsjes.

Oh ja, auteur Alex Mitchell is gewoon een vrouw hoor.. In haar boek het recept van de allerbeste handcrème voor de tuinvrouw.
Reserveer Meiden in de moestuin in onze catalogus en zie wat er nog meer te smullen valt in de bibliotheek.

Wie voor mij nog een goed recept voor rabarbervlaai heeft, kan die altijd kwijt in de reactieruimte...

Tanja

vrijdag 20 juli 2012

Grijze tinten

Hypes
Ik doe nooit mee aan hypes. Ik heb nooit de boeken van Harry Potter gelezen. Ik val niet als een blok voor Nederlandse thriller-schrijfsters. Ik heb nooit de Millennium boeken gelezen en de films niet gezien. Daarentegen heb ik wel die andere Millennium trilogie gezien: weet je nog? De einde-der-tijden televisie serie van Chris Carter (bekend van The X-Files) met Lance Henriksen in de hoofdrol, uitgezonden eind jaren '90?
En dus lees ik ook niet Vijftig tinten grijs en vervolgen van E.L. James.

Shades of grey
Shades of grey van Jasper Fforde daarentegen heb ik met heel veel plezier gelezen.
De mensheid is verdeeld op kleur. En dan niet op huidskleur, maar op de kleur die je kunt waarnemen. 'Paarsen' zijn beter dan 'Roden' en alles is beter dan 'Grijzen'. De samenleving draait om de regels van Munsell's Book of Wisdom: "Imaginative thought is to be discouraged. No good ever comes of it" en "Generally speaking, if you fiddle with something, it will break. Don't." Staar lang naar een groene kleur en je beleeft de trip van je leven.

Fforde
Fforde gebruikt veel verwijzingen naar de literatuur, wat ook naar voren komt in The Eyre Affair waarin detective Thursday Next de ontvoering van Jane Eyre probeert op te lossen.
Fforde neemt schijnbaar normale zaken en geeft er een bizarre twist aan: hij is de enige die fictieve personages als Heathcliff en MacBeth op "anger management" training stuurt.

Niet gangbaar en niet massaal: lekker!

Sanneke

Reserveer die ándere Shades of Grey in onze catalogus

dinsdag 17 juli 2012

Elementair, mijn beste



De vloek van verfilming
Wie een bekend boek verfilmt, lijkt het bij critici nooit goed te kunnen doen. Of je verfilmt het te letterlijk, waardoor je slaafsheid aan het origineel kan worden verweten. Of je wijkt teveel af waardoor je gebrek aan respect voor een klassieker kan worden aangewreven. Alles tussen die uitersten in wordt vaak direct naar de prullenbak verwezen als 'gerommel'.
Test je eigen reactie eens via de bibliotheek - bijvoorbeeld rond de boeken over Sherlock Holmes. Leen de oudere televisiebewerking met Jeremy Brett, naast de Amerikaanse bioscoopversie met Robert Downey jr.  en de moderne televisieserie Sherlock met Benedict Cumberbatch. Trek je eigen conclusies uit deze rijke waaier van benaderingen.


De geest van het origineel
Voor mij is Jeremy Brett de ultieme klassieke Sherlock Holmes - het personage van Arthur Conan Doyle ten voeten uit. En de Victoriaanse sfeer is in deze serie uitstekend getroffen. Maar de letterlijke verfilming legt wat zwakheden in het origineel bloot. Niet alle verhalen zijn even ingenieus of intrigerend. Even goed een plezier om naar alle delen van deze serie te kijken. De bioscoopfilm wijkt mij teveel af van de geest van het origineel. Als je dat wilt doen en er een actiefilm van wilt maken, kun je beter een nieuwe hoofdpersoon verzinnen. Een letterlijke verfilming kan ik waarderen, maar een afwijkende misschien nog wel meer; als de geest van het origineel maar wordt meegenomen. Het idee van de televisieserie Sherlock om de Victoriaanse setting om te gooien naar de moderne tijd leek me dan ook onzalig. 


Sherlock
Tot ik hoorde dat Steven Moffat er achter stak. De man die met Doctor Who tegenwoordig wonderen verricht. Hij staat samen met medeschrijver Mark Gatiss bekend als Holmes fan en Holmes kenner. Samen verrichten zij bij deze serie het onmogelijke: een moderne versie in hedendaags Londen - waarbij Sherlock gebruik maakt van internet, texting, GPS en alle moderne vormen van communicatie - die volledig recht doet aan het origineel. Sterker nog, die op veel punten beter is dan het origineel. Er zit veel vaart in en je kunt zelf uren puzzelen om alle klassieke elementen in de nieuwe verhalen terug te vinden. Als je wilt. Anders laat je het gewoon over je heen denderen. Eindelijk eens een versie waarbij de speurder echt op zo'n ander niveau denkt en analyseert, dat hij nauwelijks meer in deze werkelijkheid thuishoort. Met fantastisch tegenspel van Watson. Ik heb voor dit blog al vele uitstekende tv-series besproken. Maar dit is eenvoudigweg briljant.


Raoul

Reserveer de dvd van Sherlock in onze catalogus

Reserveer de overige dvd's van Sherlock Holmes in onze catalogus

vrijdag 13 juli 2012

Canto Ostinato live in Alkmaar!

De componist Simeon ten Holt uit Bergen schreef dit werk in 1976 oorspronkelijk voor 4 piano’s. Prachtige betoverende muziek, meeslepend, meditatief, indringend. Er zijn vele opnames van dit werk: o.a. piano’s en marimba, orgel, 2 piano’s. Luister naar dit prachtige werk en begrijp waarom dit blogbericht zo kort is. Het is niet in woorden te vatten.

Kom luisteren naar dit betoverende werk. Uniek om de live uitvoering te beluisteren in Alkmaar, zaterdagavond 4 augustus op het Canadaplein, in het kader van Zomer op het Plein. Kees Wieringa en Polo de Haas zullen Canto Ostinato op 2 piano’s uitvoeren.



Reserveer de cd’s, dvd, bladmuziek of de autobiografie van Simeon ten Holt in Bibliotheek Kennemerwaard
Caroline

dinsdag 10 juli 2012

Bijzonder en een beetje vreemd

Heb je ooit wel eens gehad dat je een boek zag en dat je geen idee had waar het verhaal heen zou gaan?Dat had ik met het boek 'de bijzondere kinderen van mevrouw Perigrine'. Het boek straalt een heel bijzondere sfeer uit en dat was voor mij een reden om het te moeten lezen.
Het boek is heeft een heel bijzondere foto op de voorkant en in het boek vind je geheimzinnige zwart-witportretten, die allemaal het verhaal compleet maken. Ik las van foto naar foto. 
Het verhaal is spannend, magisch en toch ook realistisch. Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat dit boek door Amazon is uitgeroepen tot het beste Young-Adultboek van 2011.
Het verhaal gaat over Jacob die een bijzondere band heeft met zijn opa. Opa vertelde altijd verhalen over zijn jeugd in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Hij was daar terecht gekomen toen hij als joods jongetje vluchtte voor de Duitsers.
Al de kinderen in het weeshuis zijn bijzonder en Mevrouw Peregrine beschermdt de kinderen met hart en ziel. Nadat Jacob zijn opa dood gaat (of wordt hij vermoord?) Gaat Jacob met zijn vader naar Wales, naar de plek waar het weeshuis eens gestaan moet hebben. Vanaf dan gebeurt er veel, een tijdlus, gevaarlijke monsters en de bijzondere kinderen. Ligt het aan Jacob of bestaan deze kinderen echt? Het boek is zo goed geschreven dat je het niet kunt wegleggen.Het boek gaat in 2013 verfilmd worden door Tim Burton, dus dat belooft wat!
Ben je ook nieuwsgierig geworden?
Jolanda

vrijdag 6 juli 2012

Niets is wat het lijkt....

Er is een nieuwe schrijfster aan het front: Esther Vermeulen, met haar bureau MaRiT. Deze pas verschenen boekenreeks bestaat inmiddels uit drie delen, waarvan deel 3 uitkomt deze zomer. Deel 1 is nu te leen in de bibliotheek en deel 2 is besteld.

Bureau MaRiT
Het beschrijft het leven van Marit Johansen, die net een detectivebureau is begonnen in Rotterdam, bureau MaRiT (Mysterie & Antwoorden, Relatie & info-Team). Ze heeft ervaring opgedaan als politieagente en een studie psychologie gevolgd omdat ze graag wilt weten hoe iemand tot zijn of haar daad is gekomen. In elk deel worden drie zaken gevolgd en opgelost, ze wordt daarbij bijgestaan door haar oudere broer James die deeltijd bij haar werkt. In dit eerste deel komt Marit in contact met een rijke maar eenzame vrouw die haar man verdenkt van ontrouw, een mysterieuze zaak die draait om een wereldvreemde buurman en wordt ze door een oud collega gevraagd om mee te helpen bij het oplossen van de vermissing van een driejarig meisje. Werk aan de winkel dus.

Ed Vermeulen
De Barendrechtse schrijfster signeert haar boeken met ED Vermeulen, wat staat voor Esther Danielle. Ze is 49 jaar, heeft een gezin en parttime (financieel) werk. Omdat de misdaad ook haar fascineert (ze heeft dat mooi verweven met haar hoofdpersoon) heeft ze besloten om hier boeken over te schrijven, waarvan nu drie delen zijn uitgebracht. Er zullen er meer volgen.

De cases zijn absoluut niet grof, gaan eerder naar een "Baantjer" dan naar een Ton de Zeeuw of een Peter Römer, die ook net een boek heeft uitgebracht: Chantage. Het kabbelt gezellig door, maar er moet bij gezegd worden dat de wendingen in de verhalen origineel zijn. Dat is dan ook de reden om dit boek te reserveren.

Reserveerbureau MaRiT in de bibliotheek.
Of kijk op: http://www.bureaumarit.nl/

Irene

woensdag 4 juli 2012

Keuzes maken deel 6

In Castricum kwamen natuurlijk ook zaken aan de orde die we wel moeten gaan doen. Dus hier de oogst van zaken die nieuw werden genoemd.

WEL
Uitbreiding van succesprojecten over andere vestigingen
Daar kan ik het niet anders dan mee eens zijn. We zijn een lerende organisatie, en al onze vestigingen zijn in meer of mindere mate een proeftuin. We proberen dingen lokaal uit en als ze succesvol zijn dan proberen we ook in de andere gemeenten deze projecten uit te rollen. Dat hebben we tot nu toe steeds gedaan, en daar zullen we ook mee doorgaan.

Een team voor cultuur en educatie Kennemerwaard breed
Dat is een goed idee, en daar zijn we nu ook mee bezig om dit mogelijk te maken. We willen als managementteam heel graag naar een team van medewerkers toe die geschoold zijn om dienstverlening aan het onderwijs te geven, die een klassenbezoek kunnen geven en die op school de leerkrachten kunnen ondersteunen. Daarnaast willen we graag een groep van medewerkers die bij culturele of informatieve lezingen en activiteiten aanwezig kunnen zijn om dit te begeleiden.

Inzet op talenten en differentiatie in personeel
Het eerste doen we volgens mij al. We zijn erg bezig om mensen in te zetten waar ze goed in zijn. Dat gaat helaas niet altijd even makkelijk. Ook al zijn we een grote bibliotheekorganisatie, er is niet gelijk voor alle medewerkers de mogelijkheid om door te stromen naar een functie die past bij hun competenties. Maar de wil is er zeker om dit mogelijk te maken. Verder zijn we bezig met het anders regelen van ons scholingsbeleid, daarmee worden medewerkers zelf ook mede verantwoordelijk voor hun eigen scholing.
Verder willen we heel graag in de samenstelling van onze teams een afspiegeling van de maatschappij zijn. Dat valt in de praktijk soms tegen. Het is best lastig om jongeren, of jongere allochtonen, of zelfs jongere mannelijke allochtonen binnen te krijgen als medewerker van de bibliotheek. We zullen daar echt actief naar op zoek moeten gaan, en zorgen dat zij geinteresseerd raken in een baan in de bibliotheek. Want zeg nou zelf, er is toch geen leukere baan dan in de bibliotheek werken ?

Ben jij geinteresseerd in werken in de bibliotheek? Laat het ons weten.

Erna Winters

dinsdag 3 juli 2012

Reality of nachtmerrie?

Young Adults
Sinds een jaar kennen alle openbare bibliotheken een extra leeftijdsaanduiding. Dit zijn de D-boeken, die bedoeld zijn voor de young adults (jongeren van 15 t/m 18 jaar).
Vaak viel deze leeftijd een beetje tussen wal en schip in de bibliotheek. De meeste C-boeken vonden ze te kinderachtig, maar de romans voor volwassenen waren nu ook weer niet echt voor hen geschikt. Maar met de D-boeken is dit probleem dus nu opgelost.
Er verschijnen steeds meer boeken voor deze groep en vandaar dat ik een daarvan vandaag bespreek en wel Big Sister Live van Patrick van Rhijn.


Hij werd bekend door zijn autobiografische  Weg van Lila. Hierin beschrijft hij de strijd, die hij heeft gevoerd om de volledige voogdij over zijn dochter te mogen behouden. Na 3 jaar alleen voor haar gezorgd te hebben, besluit de rechter alsnog dat ze terug moet naar haar moeder in Zweden.
Als vervolg op dit boek is Vaderstad verschenen. En dan nu voor het eerst een boek voor young adults van zijn hand: Big Sister Live.
Hij is zelf lange tijd werkzaam geweest in de televisiewereld als redacteur en producer. Niet zo vreemd dus dat dit boek zich ook in die wereld afspeelt. Hij kent deze inmiddels natuurlijk van haver tot gort.

Het verhaal
Het boek gaat over de 18-jarige Bambi, die ervan droomt om rijk en beroemd te worden. Haar jonge leven heeft namelijk al de nodige 'downs' gekend: op heel jonge leeftijd overleed haar zusje en haar vader nam daarna spoorslags de benen. Ze heeft hem daarna nooit meer gezien. Begrijpelijk dat haar moeder door dit alles nou ook niet bepaald het predikaat 'Moeder van het Jaar' verdient.
Als Bambi dan ook de kans krijgt om aan een reality-show op tv mee te doen, grijpt ze deze met beide handen aan. Want wat kan er nu zo moeilijk zijn aan 50 dagen opgesloten zitten in een mooi huis met wat andere meiden? Echter op de eerste dag komt ze er al achter dat de reality in het huis nou niet bepaald overeenkomt met de reality, die zij voor ogen had.
Er gebeuren tal van vreemde dingen en Bambi probeert van alles om daaraan te ontsnappen...

Big Sister Live
De titel van het boek refereert natuurlijk aan die bekende reality-serie ''Big Brother''.
Ik vond persoonlijk dat daar soms al rare dingen in gebeurden, maar zo raar als in Big Sister Live werd het (gelukkig voor de deelnemers) nooit.
Dit spannende boek zal jongeren zeker aanspreken, omdat het allerlei herkenbare ingrediënten bevat. En niet in de laatste plaats het kijken naar realityshows.
Kijkend naar de enorme populariteit van bijvoorbeeld ''Oh, oh Cherso'' zijn jongeren gek op dit soort programma's.

Daarnaast heeft de schrijver een vlotte en trendy schrijfstijl (waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan zijn MTV-tijd).
Het verhaal wordt verteld vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon en laat zien dat de schrijver zich goed in haar heeft kunnen verplaatsen. Zeker een complimentje waard, want de vrouwelijke psyche is toch wel heel anders dan de psyche van een man.
Zelf ben ik al heel lang geen young adult meer, maar ik heb deze thriller in een ruk uitgelezen.

Reserveer hier Big Sister Live in onze catalogus

Gabrielle

maandag 2 juli 2012

Keuzes maken deel 5

Het vervolg van de sessies waarin onze medewerkers met elkaar in gesprek gingen over waar bibliotheek Kennemerwaard de komende twee jaar niet meer mee bezig moest zijn, en waar vooral wel.
In Castricum kwamen grotendeels van de medewerkers de zelfde do's en dont's die ook in Bergen en Alkmaar door collega's waren genoemd. Die zal ik niet herhalen, ik noem alleen de nieuwe zaken. In cursief staan mijn opmerkingen en kanttekeningen.
foto van blog Anita van Leeuwenkamp

NIET
Bedrijfskleding
Daarover zijn de meningen verdeeld onder de collega's. Het heeft met houding en uitstraling te maken, wie wil je zijn en hoe geef je daar uiting aan. Dat kan heel goed via bedrijfskleding, al realiseer ik me terdege dat dit voor een aantal collega's een zeer heikel punt is. Voorlopig vind ik het belangrijker dat we met z'n allen bezig zijn met wat voor de belangrijk is, klantvriendelijkheid, hulpvaardigheid, pro-activiteit. En dan komt misschien de wens tot bedrijfskleding vanzelf van de medewerkers zelf. Zo is het in ieder geval in het verleden in Alkmaar ook gegaan, de collega's wilden zelf graag bedrijfskleding gaan dragen en dat heeft de bibliotheek toen mogelijk gemaakt.

Vasthouden aan het verleden en hakken in het zand.
De uitdaging, om maar eens een fijn sleets woord te gebruiken ;-) zit er in om vernieuwend bezig te zijn, en tegelijkertijd ook niet het kind met het badwater weg te gooien. Het is belangrijk dat we als bibliotheek goed weten waar we voor zijn en waar we voor staan. Namelijk om ieder mens de kans te geven zich zelf te ontwikkelen, om een gelijkwaardig bestaan op te kunnen bouwen en te leiden. Dat is een mooie 'oude' waarde, laten we daarvoor alsjeblieft de hakken in het zand zetten als iemand daar aan gaat komen. Maar laten we de manieren waarop we dat mogelijk maken zoveel mogelijk van deze tijd laten zijn. Modern, aansprekend, spraakmakend, prikkelend.

Erna Winters