dinsdag 20 maart 2018

Niet menselijk meer



Wow
Sommige tv-series moeten op gang komen en eerst hun 'voeten' vinden. Als ik de eerste seizoenen van favoriete series als bijvoorbeeld Buffy of The X-files terugkijk, is het potentieel er wel, maar nog geen zekere hand van aanpak. Andere series, zoals Lost knallen meteen zelfverzekerd binnen alsof alles al van tevoren helemaal uitgewerkt is (en misschien is dat ook zo). Westworld is zo'n serie. De eerste beelden pakken je meteen in met een gevoel van 'wow'. En dat gaat ook inhoudelijk onverminderd door.

Scifi-western
Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 met Yul Brynner in de hoofdrol is Westworld zowel een western als een science fiction serie. Een dergelijke combinatie ligt niet voor de hand en pakt niet altijd goed uit, getuige het mislukken van een film als Cowboys & Aliens. In Westworld is de prachtig uitgewerkte wereld van de western echter een kunstmatige, waar mensen zich in de nabije toekomst kunnen uitleven. De bezoekers zijn rijke gasten die er zonder enige consequenties kunnen moorden, verkrachten en de androïde inwoners op welke wijze ook misbruiken.

Androïden
Achter de schermen werken de programmeurs aan de kunstmatige intelligentie en het wissen van het geheugen van de androïden, alsmede aan de steeds meer bloeddorstige verhaallijnen. Sommige programmeurs voeren echter hun eigen experimenten uit. En kunstmatige intelligentie zou wel eens eigen manieren kunnen vinden om zich te ontwikkelen. Terwijl de bezoekers zich steeds onmenselijker gedragen, worden de androïden steeds emotioneler. Dat lijkt een rampzalige koers.

Niet echt?
Dat Westworld visueel overweldigend in beeld wordt gebracht, maakt dat de gruwelen die zich in die paradijselijk ogende wereld afspelen des te scherper uitkomen. Westworld is dan ook niet gemakkelijk om te bekijken en dat is helemaal de bedoeling. We verschuilen ons vaak achter het gegeven dat het 'niet echt is' als we van de meest afgrijselijke taferelen in films, series en met name roleplaying games 'genieten'. Ik wil niet de moraalcowboy spelen, maar er is wel iets meer aan de hand. Een haast ongemerkte zorgwekkende verschuiving vanuit donkerder lagen van intentie ..... en Westworld toont ons onverbloemd de afgrond waar we op kunnen afstevenen.

Hints
Naast de wetenschappelijke uitdagingen zit er ook een mystieke kant aan het verhaal. Want wie is de zwarte rijder op zoek naar de verborgen lagen van het programma? In mei start het tweede seizoen in een samurai wereld. De makers hebben vandaag aangegeven dat er hints in dit eerste seizoen te vinden zijn, die mogelijk pas in een zevende seizoen weer worden opgepakt. Net zoals Lost dat briljant deed. Hier kon wel eens een dergelijke klassieker in de maak zijn. Leen het eerste seizoen in de bibliotheek en kijk het op je ongemak verschillende keren om je vast voor te bereiden.

Raoul Reserveer Westworld in onze catalogus

dinsdag 13 maart 2018

Spagaat

Martha, een gescheiden verkoopster, heeft een zwaar en slopend huwelijk achter de rug, waardoor ze lang alleen is gebleven met haar twee zoons, Ruben en Maarten. Ze doet haar best om het haar kinderen naar de zin te maken. Haar zoons zijn inmiddels volwassen en hebben een eigen leven opgebouwd. Maarten heeft een partner en woont in Engeland, met Ruben heeft ze een moeizame relatie.

Negen jaar geleden is ze van de één op andere dag gevlucht, een noodsprong waarbij ze haar kinderen moest achterlaten. In haar huwelijk heeft ze altijd op eieren moeten lopen uit angst voor de regelmatige woede-uitbarstingen van haar inmiddels ex-man. Nooit zal ze de geschrokken gezichtjes van haar kinderen vergeten en daar voelt ze zich nog steeds erg schuldig over.

Digitale zoektocht
Ze is klaar voor een nieuw leven en op aanraden van een goede vriendin begeeft ze zich op Internet. Dit heeft nog moeite gekost, want druist dit alles niet in tegen de romantische fantasieën die ze zich in haar jeugd voorstelde over de liefde en relaties? Een spontane, magische ontmoeting die toevallig op je pad komt!

Online dating, een gemiste kans of een teleurstelling?
Via een datingsite leert ze Peter kennen. Hij heeft een dochter, Heleen, uit een vorige relatie. Ze spreken snel af en Peter blijkt een innemende man te zijn. Martha krijgt vlinders in haar buik bij de eerste ontmoeting.
Ruben, af en toe een onuitstaanbare knaap overigens, gooit echter roet in het eten. Hij denkt dat Peter op het geld van zijn moeder uit is. Ze heeft inmiddels haar zaakjes goed voor elkaar. Een baan, een goedgevulde bankrekening en een nieuwe auto voor de deur van haar woning, die met veel smaak is ingericht.

Gevoelens van twijfel
Haar zoon zaait voortdurend tweedracht. Gunt hij haar het geluk niet of is hij echt bezorgd om haar?
Als Peter ook nog geld van haar wil lenen slaan de twijfels toe bij Martha. Geeft Peter echt om haar of is hij alleen op haar geld uit? Een relatie opbouwen kost veel tijd en aandacht en daarbij wil je niet gehinderd worden door gevoelens van twijfel. Ze hoopt dat het uiteindelijk allemaal goed komt.

Een heerlijk boek om te lezen met een actueel onderwerp van de auteur Margreeth Kooiman.



Marga de Jong


Wil je weten hoe dit afloopt?

Reserveer dan deze titel! Klik hier!












dinsdag 6 maart 2018

Visie op Media Spel

Als Bibliotheek Kennemerwaard zijn wij binnen de dienstverlening aan het onderwijs altijd op zoek naar de beste manieren om leerkrachten mee te nemen  en te scholen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van leesbevordering en 21e eeuwse vaardigheden. Nu stuitten wij op het Visie op Media Spel om het onderdeel digitale geletterdheid effectief en leuk onder de aandacht te brengen onder leerkrachtenteams. Dit bordspel is ontwikkeld door Slim met media om een meer structurele plek te kunnen geven aan digitale geletterdheid binnen de school. Na een trainingstraject is Bibliotheek Kennemerwaard gecertificeerd om dit spel te mogen uitvoeren op basisscholen in ons werkgebied. Ook voor het voortgezet onderwijs is een versie waar wij in getraind zullen gaan worden.


Het spelverloop
Voordat er echt aan het spel wordt begonnen, is er eerst een presentatie waarbij vanuit de eigen belevingswereld wordt bekeken hoeveel invloed alle media heeft vandaag de dag heeft, hoe digitale geletterdheid binnen de 21e eeuwse vaardigheden is vormgegeven en uit welke competenties mediawijsheid bestaat.
Hierna gaat de pret pas echt beginnen door het spelen van het spel. Er zijn 4 teams die door kennisvragen appjes kunnen verdienen. Bij een goed antwoord wordt er een keuzekaart gespeeld, is het antwoord onjuist gaan we voor een dilemmakaart. Bij beide soorten vragen wordt er een discussie van 3 minuten gevoerd over het onderwerp waarna er wordt gekozen of dit door de school gehandhaafd gaat worden als het al naar tevredenheid gaat, of er op geïnvesteerd moet worden of dat het geparkeerd moet worden om er op een later tijdstip over verder te praten. Voorbeelden van de vragen zijn: 'Je leerlingen zitten op Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter en gamen online. Om inzicht te hebben in wat zij doen, is het een must om zelf ook actief te zijn op sociale media.'
Of  'Als school doe je er alles aan om te voorkomen dat foto’s van kinderen online komen te staan. Tijdens een schoolreisje maakt een ouder diverse foto’s van kinderen en post ze direct online. Wat doe je?'
Vragen kunnen verduidelijkt worden met humoristische filmpjes en tussendoor wordt er ook voor een joker gespeeld waarbij een quiz via Kahoot wordt gedaan. Win je deze, dan kun je zelf een discussiekaart uitzoeken en bij een kennisvraag de joker inzetten om een extra appje te winnen. voor het winnende team van het gehele spel is er een reep van Tony's Chocolonely wat altijd bijzonder goed in de smaak valt.

Een voorbeeld van een filmpje dat tijdens het spel wordt gebruikt:


De terugkoppeling
In de 2,5 uur dat het spel duurt wordt er veel meer besproken en besloten dan op een gemiddelde vergadering van dezelfde duur. Dit is dus een ontzettend effectieve en ook nog eens erg plezierige manier om vast te stellen waar de school staat op het gebied van digitale geletterdheid en waar het naar toe wil. Daar moet natuurlijk wel een vervolg op komen. Daarom schrijven wij een uitgebreide terugkoppeling waarbij verslag gedaan wordt van het besprokene tijdens het spel en er een aanbeveling wordt gedaan hoe de school digitale geletterdheid (nog) beter kan integreren in het schoolbeleid, zowel op school-, leerkracht- als leerlingniveau.

Bent u toevallig leerkracht en heeft u interesse in dit Visie op Media Spel, neem dan contact met ons op via po@bknw.nl


Joey