dinsdag 30 augustus 2016

Van vakantiegevoelens naar Femke Halsema

Met de zomerzon nog in mijn hoofd neem ik plaats achter mijn computer. Terwijl ik ontspannen achterover zak, loopt mijn mailbox vol. 50 mails. 70 mails. 100, 130... de vakantiegevoelens verdwijnen linea recta naar een andere planeet. 130 mailtjes en die wachten allemaal op antwoord. Ik stroop mijn spreekwoordelijke mouwen op en zucht eens diep. Daar gaan we.

Naar mate de mailtjes worden doorgespit, maakt de spontane burn out plaats voor opwinding. Oja! Dat was ik aan het doen voor ik in de vergetelheid van de grote vakantie belandde. Gut, dat project is al bijna. En hoera... dat gaat door!

Met een rotgang werk ik me door deadlines voor het Europees Filmfestival, nieuwe aanvragen voor het seniorenproject Dag en Dauw (waarmee we naar Alkmaar Zuid gaan), Kunst tot de Nacht op 9 september en de geweldige campagne Nederland Leest in de maand november. Femke Halsema heeft toegezegd, zij komt op 7 november naar Heerhugowaard. En ook het provinciale slotdebat van deze landelijke themamaand ligt op het bordje van de programmeurs van Bibliotheek Kennemerwaard. Samen met Theater de Vest en de Stadsambassade halen we theatermaker Lucas de Man naar Alkmaar en ga nog maar even door.



Mijn collega's hebben ook niet stil gezeten, zie ik in onze digitale agenda. Het programma voor het najaar zit bomvol mooie, nuttige, grappige en gezellige evenementen. Voor jong en oud. In vrijwel alle vestigingen is wel wat te doen, want de bibliotheek is niet alleen voor het lenen van boeken. Dat is nog steeds het beeld en wij doen keihard ons best dat beeld te veranderen. Dat ik daar dan 130 mailtjes voor nodig heb, zo direct na mijn vakantie, dat neem ik dan maar voor lief. Het nieuwe seizoen is begonnen! En ik heb er zin in!

vrijdag 26 augustus 2016

Huilend in de bioscoop

Star Trek
Onlangs is de dertiende Star Trek film in première gegaan. De derde film die zich afspeelt in de nieuwe tijdlijn, sinds deze veranderd werd door J.J. Abrams in de film Star trek uit 2009, en daarmee doorging in Star Trek: Into Darkness uit 2013.
Deze nieuwe films spelen zich af vlak vóór de allereerste originele tv-serie van eind jaren '60. We maken in deze films kennis met de jonge James T. Kirk, Spock, Scotty, Bones, Zulu, Uhura en Chekov. Ook de acteur die de rol van Spock vertolkte in de originele serie, Leonard Nimoy speelt een rol in de films.

Beyond
Als verstokte Star Trek fans die we zijn, trakteerden collega Raoul en ik onszelf op een middagje bioscoop. Gewapend met een flinke bak zoute popcorn en cola zetelden wij ons in een behoorlijk rustige bioscoop in Amsterdam. Klaar voor een paar uur genieten van met name Zachary Quinto (bekend van o.a. Heroes) die zo ontzettend op Leonard Nimoy lijkt en Idriss Elba (bekend van o.a. Luther) in de rol van bad guy.
De crew van de USS Enterprise schiet een wetenschappelijke missie te hulp, maar wordt een speelbal van een vijand die niet alleen de crew maar de hele Federation in gevaar brengt.
Een vlotte film met geweldige effecten die me blij maakte dat we de film niet in 3D bekeken en de typische Simon Pegg (Scotty) humor die zo goed in het Star Trek universum past.



Huilen
Waar Raoul en ik echter niet op gerekend hadden waren de kleine aandoenlijke ontroerende odes aan de onlangs overleden acteurs Leonard Nimoy (Spock) en Anton Yelchin (Chekov). De tranen in onze ogen waren niet te wijten aan de zoute popcorn...
Onder de indruk verlieten we de bioscoop en wensen iedereen wat Spock ons altijd wenste: live long and prosper.

We hebben diverse Star Trek films in collectie, waarbij over het algemeen geen zakdoeken nodig zijn.

Sanneke

dinsdag 23 augustus 2016

Hope doet leven


Spiritueel
Ziekenhuisseries hebben mijn interesse niet. Het onderwerp reikt drama met ambulances tegelijk aan, maar daar zit ook een overdosis in die het effect voor mij vermindert. Nog los van de goedkope soapsetting die er meestal op los gelaten wordt. Oplettende bloglezers kunnen mij wel op het enthousiast bespreken van Kingdom Hospital betrappen, maar dat was een surrealistische griezelbewerking door Stephen King van het al even spookachtige Riget van Lars von Trier. Ik ben dan ook alleen naar Saving Hope gaan kijken vanwege de spirituele invalshoek.

Geest
Alex Reid en Charles Harris, chirurgen in Hope Zion Hospital, zijn met elkaar verloofd. Bij een auto-ongeluk raakt Charles in coma. Vanaf dat moment dwaalt hij door het ziekenhuis als een geest die alleen contact kan hebben met patiënten die net zijn gestorven en overgaan naar een andere realiteit of die zoals hij om wat voor reden ook blijven rondhangen. De combinatie is een vondst. Je volgt van verschillende kanten hoe er geprobeerd wordt iemand uit een coma te krijgen. Maar je krijgt ook naast de dagelijkse ziekenhuisproblematiek de optiek van patiënten die zich tussen leven en dood bevinden. Zonder zogenaamde spookeffecten. Zij zien er net uit als in het dagelijks leven, maar kunnen (vrijwel) geen contact met de levenden krijgen.

Soapy
De pilotaflevering viel me niet mee. De ziekenhuisroutine was me te soapy en de chirurg in coma veel te flegmatiek over de situatie, terwijl hij zijn geliefde ziet worstelen. Maar soms moet een serie op gang komen en het uitgangspunt vond ik nog steeds fascinerend. Na een paar afleveringen werd de invalshoek origineler. Er werden meerdere kanten van het aspect hoop belicht en ik besloot Charles meer als een objectieve observator te beschouwen. Ik weet niet of dat laatste de bedoeling van de makers is (het kan ook zijn dat de acteur gewoon vrij emotieloos speelt). Maar ik kon er wel wat mee.

Ideeën
Er wordt in de serie niet goed genoeg gespeeld en niet diep genoeg gegaan om je echt mee te slepen. Maar ik vind het wel een boeiende ideeëntuin. Het bovennatuurlijke wordt serieus genomen, de arrogante houding van wetenschappelijk altijd gelijk hebben wordt aan de kaak gesteld en hoop en zingeving krijgen in vaak verrassende vormen aandacht. Die positieve benadering is de serie in de pers nogal eens kwalijk genomen. Het zou alles te goedkoop maken. Terwijl alleen maar narigheid vaak als realistisch wordt gezien. Deze serie stelt juist iets tegenover dergelijke zienswijzen. Je wordt daarbij niet zozeer emotioneel geraakt, maar wel telkens aan het denken gezet. Wat als Charles door de negatieve houding van een jonge raddraaier die op wraak uit is iets leert over vechten voor zijn bestaan? Het is maar een voorbeeld uit een interessante reeks.


Raoul

Reserveer Saving Hope in onze catalogus

vrijdag 19 augustus 2016

Ontspullen


We leven in een eeuw waarin we veel welvaart beleven en we hebben ons omringd met allerlei mooie spullen. Sommige mensen steken zich hiervoor diep in de schulden. In de loop der jaren zijn er ook in ons huis veel spulletjes binnengeslopen en uiteindelijk op de zolder beland, waar ze staan te verstoffen. Ik kan er maar moeilijk afstand van doen, zelfs mijn babyspulletjes staan er nog onder een dikke laag stof. De kinderen zijn inmiddels volwassen en bijna allemaal de deur uit.

Ervaringen
Dat afstand doen heeft bij mij vooral te maken met emotionele waarde. Tegenwoordig besteed ik mijn budget trouwens liever aan ervaringen, bijvoorbeeld reizen. Je beleeft nog tijden plezier aan de herinneringen. En aan de digitale foto's, wat natuurlijk weer een soort van virtuele spullen zijn!

Rust in je hoofd
Voor de vakantie huren we meestal een eenvoudig appartement met de hoogst noodzakelijke inrichting. Je kunt er slapen, douchen, koken, eten, op je terrasje zitten. Alles wat je thuis ook doet, alleen zonder overbodige spullen. We voelen ons er heel prettig bij en er daalt een rust over ons neer. (Er is dan wel weer Wifi).

Nieuwe trend
Er is een nieuwe trend ontstaan, boeken en artikelen in tijdschriften over consuminderen en ontspullen hebben een vlucht genomen. Veel mensen denken na over minderen en afstand doen, de kringloopwinkels varen er wel bij.
Het is ook wel moraliserend en als je gelukkig wordt van het verzamelen van mooie spulletjes, moet je dat gewoon blijven doen. Alles heeft ook zo zijn keerzijde als je er goed over gaat nadenken.

Heerlijk snuffelen
Het idee, dat ik nooit meer zou kunnen snuffelen op brocantemarktjes, bijvoorbeeld op zoek naar dat ene ultieme theepotje of dat leuke kastje! Maar dat is natuurlijk óók een ervaring, waar je veel plezier van kunt hebben. Mijns inziens is het allemaal een beetje dubbel.

Ontspullen is geschreven door journalist en trendwatcher James Wallman. Het boek is een combinatie van psychologische inzichten, aansprekende voorbeelden en praktische tips voor een lichter leven. Met als doel het creëren van rust en ruimte in je hoofd. Geschikt voor als je houdt van een wetenschappelijke benadering.

Een wat luchtiger boekwerk is Niets verspillen doe je zo! van Stéphanie Araud-Laporte. Er staan tips in die alle aspecten van het leven belichten. Wonen, koken, tuinieren, kleding, verzorging, vervoer, het is een compleet boek.
De schrijfster geeft zelf aan dat je ook langzaam dingen kunt veranderen. Er staan leuke tekeningetjes bij ter verduidelijking. Het boek zet in ieder geval aan tot nadenken en is ook goed te gebruiken als naslagwerk voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Wil je deze boeken reserveren! Klik dan op de bovenstaande titels!


Rust - Ruimte - Stilte...

Marga de Jong

dinsdag 16 augustus 2016

Les petits meurtres: Franse Agatha Christieverhalen


Ouderwets maar nog steeds populair
Nog altijd vermaken heel veel mensen zich met de verhalen van Agatha Christie. Als je er gevoelig voor bent loop je zelfs het gevaar eraan verslaafd te raken. Heb je enkele bladzijden gelezen, dan moet het boek uit! Je moet eenvoudig weten wie 'het' gedaan heeft en waarom.


Kritiek
Natuurlijk kun je ook kritiek hebben op de boeken van Agatha Christie. Ze zijn inmiddels wel erg ouderwets. Het wemelt van de kolonels, onnozele dienstmeisjes, adellijke personen en dominees. Buitenlanders worden steevast met argusogen bekeken en er is altijd op de een of andere manier sprake van een groot standsverschil. Ook beweren sommigen dat Agatha Christie haar lezerspubliek nu en dan op een oneerlijke manier op het verkeerde been zette. En dan zijn er nog de onderzoeken die aantonen dat ze praktisch altijd dezelfde basis gebruikte voor haar verhalen. Een soort wiskundig model dus; ze hoefde in feite alleen nog de variaties aan te brengen.

3,2 miljard (!) boeken verkocht
Dat neemt allemaal niet weg dat ze nog steeds erg populair is. Over de hele wereld worden Agatha Christies boeken nog altijd veel gelezen. De UNESCO schat het totaal aantal verkochte exemplaren op zo'n 3,2 miljard. Van de boeken zijn ook een kleine 200 speelfilms en tv-series gemaakt.

Hercule Poirot en Kapitein Hastings........maar dan héél anders
Een heel leuke, verfrissende verfilming van de verhalen is de dvd Les petits meurtres d'Agatha Christie. Een en ander speelt zich af halverwege de vorige eeuw in het noorden van Frankrijk. Commissaris Swan Laurence lost misdaden op. Hij wordt, tegen wil en dank, geholpen door Alice Avril, een stoere, jonge journaliste. Nou ja, dat is een groot woord, zij krijgt geen kans voor het echte journalistenwerk maar wordt afgescheept met de problemenrubriek van de krant. Een soort Lieve Lita dus. Ze verveelt zich stierlijk achter haar bureau maar gelukkig zijn er de mysterieuze moordzaken waarmee ze zich kan bemoeien. Tot ergernis van de commissaris, dat wel.

Marlène
Een heel leuke rol is die van Marlène. Zij is de beeldschone, hoogblonde secretaresse van de commissaris. Ze is dol op mooie kleren én op haar baas. Niet zo heel snugger (sommigen zouden haar  misschien wel een klein beetje dom noemen) maar met een hart van goud. Gelukkig krijgt zij soms een goede ingeving. Mooi meegenomen als de zaak penibel dreigt te worden.
Les petits meurtres d'Agatha Christie is een erg leuke serie, het is verrassend om de verhalen eens op een heel andere manier verfilmd te zien. Je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning maar er valt wel wat te lachen en de aankleding is werkelijk prachtig.

  
Zin om deze leuke en ontspannende dvd te reserveren? Klik dan hier

Louise

vrijdag 12 augustus 2016

Totally Stripped

Totally Stripped is een nieuwe uitgave van intieme concerten van The Rolling Stones in 1995, waaronder die Stripped. Uiteindelijk bevatte deze plaat meer opnames uit de studio dan nummers van de concerten. Nu, ruim 20 jaar later, is er een herziene versie van de documentaire over deze periode in de carrière van de Rolling Stones vergezeld door een CD met alleen maar livenummers van de drie concerten. En daar ben ik blij mee!
in Paradiso Amsterdam. Destijds zijn deze concerten en studio-opnames gemaakt in Tokyo en Lissabon gebruikt voor het album

Akoestisch of elektrisch?
Ook al heet het album Totally Stripped, compleet akoestisch is het niet. Maar wat maakt het uit! De nummers zijn onder handen genomen en intiemer gemaakt en het klinkt fantastisch. Ik heb het geluk gehad dat ik in 2007 naar een groot concert van the Stones in het Goffertpark ben geweest. Alhoewel dit een prachtige ervaring was, viel het muzikaal gezien wel wat tegen. Vandaar dat ik met enige huivering de CD opzette. Maar man, man, man wat is dit goed! Het plezier spat eraf en je oren worden getrakteerd op heerlijke uitvoeringen van Stones klassiekers inclusief scheurende gitaarsolo's en kippenvel opwekkend mondharmonicagebruik. Hier bewijzen de mannen dat ze toch echt bij de grootste bands ooit horen. Wat ik persoonlijk geweldig vind, is dat er niet alleen maar gekozen is voor de geijkte nummers. Denk aan 'Faraway Eyes' en 'Shine a Light' die toch minder bekend zijn. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal grote hits te beluisteren zoals 'Brown Sugar' en 'Honky Tonk Women'. Verder ben ik extra content met mijn favoriete nummer 'Gimme Shelter' waarbij zangeres Lisa Fischer door merg en been gaat, en dat bedoel ik zeer positief.


De documentaire
In de documentaire zien we naast livebeelden van de drie optredens, veel opnames vanuit de studio. Dit wordt ondersteund door interviews en kijkjes achter de schermen. Wat me meteen opvalt is dat het toen al fikse krasse knarren waren. Het is toch ongelooflijk dat ze nu nog steeds op het podium staan en momenteel zelfs werken aan een nieuwe plaat. Dat ze überhaupt nog staan gezien hun levensstijl in het verleden, kan als wonder worden beschouwd. Maar dat terzijde. Voor de echte fan is het natuurlijk smullen geblazen bij het zien van deze documentaire. Alhoewel ik het interessant vind, hoor ik toch liever de complete concerten, of in dit geval de CD die ik tijdens het tikken van dit stukje ook lekker op volle toeren aan heb staan. Het is vrijdagochtend in de zomervakantie.... weinig collega's te bekennen, dus ik laat me even lekker gaan. WOOOOEEEEEEEEJJJEEEEEAAAHHH  IT'S JUST A SHOT AWAY!!!!!!!!!!!!!!!


Reserveer Totally Stripped hier.


Joey

dinsdag 9 augustus 2016

Onthoud deze schrijver: Marcel Vaarmeijer

Nog onbekend maar reeds geliefd!
De Nederlandse schrijver Marcel Vaarmeijer is nog niet zo bekend maar verdient zeker een groot publiek. Inmiddels twee boeken van hem gelezen en die vind ik zeker net zo goed of zelfs beter als vergelijkbare boeken zoals de "hype" boeken Het Rosie Project of Het geheime dagboek van Hendrik Groen.

De gloriedagen van Walter Gom
Iris heeft een nieuwe bovenbuurman die op kussentjes loopt en de deur niet uit komt. Als ze om tips vraagt over een aankomende sollicitatie aan deze ietwat autistische Walter Gom blijkt zijn advies zeer goed uit te pakken. Als Walter ook de zussen en een vriendin van Iris met goed advies op weg helpt, starten ze een adviebureau. De adviezen zijn grappig, vindingrijk en succesvol. Maar wat voor effect dit succes op Walter heeft? Een grappig, origineel en ook romantisch boek wat zeker als bagage naar je vakantiebestemming niet mag ontbreken.





Voor wie ik heb lief gehad
De 90-jarige Louise woont in een verpleegtehuis, is narrig, in zichzelf gekeerd maar ook opstandig. Er is wel een verpleger waar ze het goed mee kan vinden.Hij leest haar haar eigen dagboeken voor die haar leven beschrijven tijdens de tweede wereldoorlog. Deze ontroerende levensgeschiedens gecombineerd met de wat komische acties in het verpleegtehuis en het feit dat dit deels biografische gebeurtenissen van de moeder van Marcel Vaarmeijer zijn geven dit boek een gouden rand.





Reserveer De gloriedagen van Walter Gom in onze catalogus

Reserveer Voor wie ik heb lief gehad in onze catalogus

Ingeborg

vrijdag 5 augustus 2016

Huidpijn


Huidpijn
Van Saskia  Noort heb ik al haar eerdere boeken gelezen. Sommigen vond ik heel spannend, andere wat minder. Benieuwd was ik dan ook naar haar laatst verschenen boek Huidpijn. Het verhaal draait om Anne, een bekende televisie-presentatrice en journaliste. En start met het bezoek van Anne en haar vriend Sam aan een vruchtbaarheidskliniek in Duitsland. Anne's liefste wens is namelijk zwanger te worden. Helaas wil dat nog niet zo lukken en zijn ze bezig met hun zoveelste ivf-poging. Daar op het 'moment suprême' haakt Sam plotseling af, omdat hij zegt verliefd te zijn geworden op een ander. Thuisgekomen in Amsterdam pakt Sam vrijwel meteen zijn koffers en vertrekt, een totaal ontredderde Anna achterlatend. Want ze heeft ook net te horen gekregen dat haar programma 'Rondom Nieuws' van de buis gaat verdwijnen. Maar ook dan is al het leed nog niet geleden (nog heel lang niet zoals later in het boek zal blijken). Sam vertelt haar een paar dagen later dat hij verliefd is op Sammy en dat is Anne's stagiaire, die ze zelf heeft aangenomen. Anne blijft hopen dat Sam tot inkeer komt en bij haar terugkomt. Maar als hij dan plompverloren meedeelt dat Sammy zwanger is weet Anne dat er nu echt geen weg terug meer is. Op een dag krijgt ze van Sammy te horen dat Sam verdwenen is. Het boek is dan al ruim over de helft en voor mij begint het dan nu pas ook een beetje spannend te worden. Een heel klein beetje maar en het predicaat thriller verdient dit boek in mijn ogen niet. Omdat Sam het laatst gezien is bij Anne en zij nu door veel mensen er van wordt verdacht  iets met zijn verdwijning te maken te hebben gaat ze op onderzoek uit. Uiteindelijk vindt ze hem, maar nauwelijks nog levend.
En dan krijgt het boek toch nog een verrassend einde, waarbij Anne voor de zoveelste keer bedrogen wordt.
Huidpijn heeft helaas niet aan mijn  (misschien te hoog gespannen?) verwachtingen voldaan. Ik vond alle voorbijkomende thema's (mishandeling, verslaafde zus, kinderloosheid etc.) wel heel erg veel voor in één boek. De vele grove woorden konden mij ook niet bepaald bekoren. En de zinnen hadden iets langer gemogen: de schrijfster maakte zich er soms wel heel gemakkelijk vanaf.
Wat wel weer heel leuk aan dit boek is dat het als eerste een titelsong heeft, een booktrack. De dochter van Saskia Noort, Julia is singer-songwriter. Zij maakte en zingt het liedje, dat hieronder te beluisteren is.





Wil je dit boek ook lezen, reserveer hem dan hier.


Gabrielle

woensdag 3 augustus 2016

Wat aten wij? We zijn op zoek!

Tegenwoordig probeer ik gezonder te eten en ik moet bekennen dat dat ontzettend lastig is! Af en toe (is eigenlijk dagelijks) vind ik het toch wel heel erg lekker om drop of chocola te snoepen. De hele familie bestaat eigenlijk uit snoepkonten.
Als je dan gezonder wilt eten is het ook nog knap lastig wat te kiezen. Er zijn allerlei verschillende theorieën. Is het beter om alleen alles rauw te eten zoals de rawfood aanhangers?
Alles biologisch? Zou leuk zijn maar is weer zo duur! Geen worst of kaas met een plastic korstje? Soms is iets zomaar heel ongezond!
Ik kom gelukkig, door mijn werk in de bibliotheek, genoeg boeken tegen over gezonde lifestyle met alles er op en er aan. Van bewegen tot sporten naar moestuinen. En vaak komt het er op neer dat wij weer terug moeten naar de basis.
Zoals wij vroeger aten. Eten dat verbouwd wordt in de eigen omgeving, dat is meteen weer beter voor het milieu.

Op zoek voor de Verhalentafel!
Het thema voeding en dan specifiek de voeding van vroeger, wordt het volgende thema op de Verhalentafel. In bibliotheek Heerhugowaard en de Mare zijn ze te vinden. Het is een grote multitouchtafel, het lijkt een beetje op een reuzen iPad.
We gaan voor de tafel in Heerhugowaard op zoek naar foto's over het eten van vroeger. Ik denk hierbij aan de koeien in een stal, het melken of misschien heeft iemand foto's van de melkfabriek die er vroeger gestaan heeft?
Ik denk ook aan de kool die veelvuldig verbouwd werd, misschien zijn daar nog hele interessante foto's over te vinden. Maar ook het gezin, hoe zat men vroeger aan tafel, hoe werd het eten bereid, zijn er nog foto's van de ouderwetse keukens?
Niet alleen foto's kunnen er op maar een heel oud gescand recept van opoe lijkt mij ook heel leuk!
Kortom, ik vraag iedereen eens in het oude fotoalbum op zoek te gaan naar foto's die we kunnen gebruiken.
De gescande foto kun je mailen naar: e.braak@bknw.nl
het resultaat zal vanaf 17 oktober te zien zijn. Ik ben heel erg benieuwd wat er binnen komt!

Lezing
Op 27 oktober komt er in de bibliotheek een lezing over gezonde voeding vroeger en nu. Maaike van Stralen geeft een inspirerende lezing over hoe de etiketten te lezen van voedingsmiddelen, tips voor het vermijden van suiker, wat zijn de juiste vetten en waar aan te denken bij het bereiden van voedsel . Een aanrader dus voor iedereen die een beetje gezonder wil eten.

Edith