vrijdag 30 december 2016

Détectives


Détectives
De Franse dvd-serie Détectives gaat over een familie die het speuren goed afgaat. Het detectivebureau is opgericht door Maxime Roche. Hij is al aardig op leeftijd en leeft met zijn vrouw op een woonboot in Parijs. Helaas zijn de opbrengsten van de zaak zorgwekkend slecht. Er moet iets gebeuren! Zoon Philippe besluit het bedrijf over te nemen.

Nora
Vader gaat akkoord maar vertelt er wel bij dat Philippe moet gaan samenwerken met Nora Abadie, een aantrekkelijke maar zeer geheimzinnige vrouw (zij wordt trouwens gespeeld door de actrice Sara Martins. Zij is in Nederland tamelijk bekend door de rol van Camille Bordey in de televisieserie Death in Paradise).
Philippe voelt er eigenlijk niets voor maar het is onvermijdelijk, het kantoor kan anders niet overleven. Na wat mitsen en maren gaat hij akkoord en dan volgen er allerlei avonturen. Met veel vernuft en humor worden allerlei mysteries opgelost.


De familie
Bijna de hele familie draagt zijn steentje bij. Bijvoorbeeld de dochter van Philippe, Xénia. Zij is een kei in het vinden van informatie op het internet. Grootvader Maxime blaast ook nog een stevig partijtje mee. Hij moet dat vaak stiekem doen; grootmoeder Alice vindt dat hij nu echt eens met pensioen met gaan.
Marc is de zwager van Philippe. Hij is een voormalig politieman en heeft hier en daar nog heel wat 'contacten' wat zo af en toe goed van pas komt. En dan is daar nog Santo. Hij is de administratieve kracht van het kantoor. Dat bevalt hem niet zo, hij studeert dan ook hard om zijn detective-diploma te halen. Hij wordt bij kleine klusjes ingezet en zorgt in de serie meteen voor de vrolijke noot.

Verschillen
Nora en Philippe zijn twee totaal verschillende figuren. Van Philippe kom je al snel veel te weten. Zijn vrouw is met de noorderzon vertrokken en hij zorgt voor zijn twee kinderen, Xénia en Hugo. Hij komt uit een hechte familie waar het er soms rommelig aan toe gaat. Ze komen vaak samen om lekker te eten bij oma Alice en hebben het gezellig met elkaar. Van Nora weet je, zeker in het begin, praktisch niets. Ze is zeer ordelijk en zakelijk en heeft schijnbaar niets of niemand om voor naar huis te gaan. Het lijkt wel of zij opzettelijk zo min mogelijk van zichzelf prijs wil geven. In de loop van de serie blijkt dat zij daar een goede reden voor heeft....

Spanning en ontspanning
Détectives is een mooie, spannende serie met een flinke dosis humor. Goed voor heel wat uurtjes kijkplezier.

Als je het eerste deel van deze serie wilt reserveren, klik dan hier.
Liever meteen naar het tweede deel? Klik dan hier.

Louise

dinsdag 27 december 2016

Superhelden in 2016

Terugkijkend op de bioscoopfilms die ik in 2016 heb gezien, zitten daar heel veel superheldenfilms bij. Dit is steevast een mannenavond aangezien mijn vrouw echt niet te porren is voor dit soort films. Mijn vrienden offeren zich dan gewillig op om een mooi avondje samen te zijn onder het genot van een biertje, slap geouwehoer en dus een superheldenfilm!


Wisselende kwaliteit
Deze films waren echter van wisselende kwaliteit dit jaar. Batman vs Superman viel wat mij betreft erg tegen doordat ze eerst elkaar naar het leven staan en dan wel heel erg simpel elkaars dikste vrienden worden. Lichtpuntje was de vertolking van Ben Affleck als Batman. Dat belooft wat goeds voor de solofilm van Batman die eraan zit te komen. Op Suicide Squad verheugde ik me enorm en het eerste gedeelte was ook erg vermakelijk, maar in de tweede helft ging het helemaal mis. Zonde. Ik ben erg fan van de X-men films, dus X-Men Apocalypse moest wel goed zijn. Helaas, ook hier werd ik teleurgesteld. De kracht van de X-men films is juist het menselijke (of het mutante) aspect en de thema's waar ze mee worstelen, zoals racisme, maar dit werd een overdreven bombastische actiefilm waar er al zo veel van zijn. Afgezien van dat het met de mannen altijd erg gezellig is, vielen de films dus tegen. Maar toen waren daar Captain America: Civil WarDoctor Strange en vooral Deadpool! Civil War kun je eigenlijk zien als The Avengers 2,5 waarin Captain America en Iron Man tegenover elkaar komen te staan. Door een goed uitgewerkt verhaal en vette actie is dit een topfilm geworden. Oh ja, en Spiderman wordt weergaloos geïntroduceerd. Doctor Strange is visueel een genot om naar te kijken, ook al is het verhaal niet heel origineel. Gaaf is de film zeker. En dan Deadpool, man man man, that's something else.

Geweld, romantiek en humor
De opening van de film zet gelijk de toon neer. Een vredelievend liedje komt uit de speakers, maar op beeld zie je een krijsende man die net een sigarettenaansteker op zijn voorhoofd gedrukt heeft gekregen. Als dan in beeld komt te staan: A douchebag's film, starring God's perfect idiot, weet je genoeg. Als er dan geen grijns op je gezicht verschijnt, is deze film niets voor jou. Als je hier wel de humor van inziet, is dit een aanrader voor je.



Hoofdrolspeler Ryan Reynolds probeerde dit project al jaren van de grond te krijgen. Nadat de vraag van fans steeds groter werd na testbeelden die op YouTube verschenen, kwam het er dan eindelijk van. De film heeft een veel kleiner budget dan andere superheldenfilms, maar dat is er niet aan af te zien (behalve de opmerking van Deadpool zelf dat er toch wel heel weinig X-men in dat grote huis wonen, alsof er te weinig geld was om karakters in te kopen). De studio durfde het godzijdank aan om voor een leeftijdsclassificatie van 16 jaar en ouder te gaan, want Deadpool is in de comics (het bronmateriaal) immers ook niet wars van geweld en grof taalgebruik. Waar Deadpool ook bekend om staat is het doorbreken van de vierde wand (het personage richt zich direct tot het publiek) en dat gebeurt in de film ook veelvuldig op zeer humoristische manier. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat deze film ook geschikt is voor het vrouwelijk geslacht aangezien het een liefdesverhaal is. En daar zit een kern van waarheid in. Deadpool is wat mij betreft de superheldenfilm van 2016!


Reserveer hier Deadpool


Joey

vrijdag 23 december 2016

Down Under met de halve bibliotheek op sleeptouw

Australië
Als ik dit schrijf zijn er nog twee dagen te gaan voordat ik samen met mijn man in het vliegtuig stap naar Australië waar ik mijn 22-jarige zoon na acht maanden weer een knuffel kan geven.
Als jullie dit lezen hebben we inmiddels het grootste deel van de reis achter de rug.

Maximaal 20 kilo
Wij gingen altijd veel met de auto op vakantie waarbij het altijd passen en meten was maar toch zeker altijd ruimte voor een grote tas vol met boeken. Helaas is het maximum gewicht wat we nu mee mogen nemen 20 kilo per persoon, daar kun je nog heel wat boeken van mee nemen maar dan moeten we de rest thuis laten. Dat doen
we natuurlijk niet dus op zoek naar alternatieven....

Dwarsliggers
Ik ben eerst begonnen met zoeken naar leuke titels tussen de dwarsliggers. Dit zijn hele kleine boekjes van een soort "bijbelpapier". Gister was er een lener die zijn gereserveerde super dikke boek van David Grossman, Een vrouw op de vlucht, kwam ophalen. Toevallig had ik dezelfde titel als dwarsligger besteld en liet hem zien hoe de wat kleinere versie eruit ziet.....
Tip: als je een lijst van titels van deze dwarsliggers uit de catalogus wil hebben, klik dan op "woorden" en vul dan "dwarsligger" in. Dan krijg je alle dwarsliggers onder elkaar op alfabetische volgorde van schrijver. In de bibliotheek staan de beschikbare exemplaren vaak allemaal bij elkaar. Vergeet niet je leesbril mee te nemen want het zijn wel kleine lettertjes!

Luisterboek
In het vliegtuig waar we heel wat uren gaan doorbrengen lijkt het me heerlijk om mijn oortjes in te doen en met de ogen dicht een boek te luisteren. De LuisterBieb-app zat al op mijn tablet en ik heb een paar titels gedownload zodat ik ze ook zonder Wifi kan luisteren. Ik was blij verrast dat het aanbod een stuk groter is dan de laatste keer dat ik in de app gekeken had. Ook de Nederland-leest boeken staan erin en omdat het gratis exemplaar Heer van de vliegen als eerste op was kan ik hem nu beluisteren. Ik moet wel opletten dat ik ze er voor de terugweg nogmaals erop zet want ze blijven maximaal drie weken beschikbaar.

E-books
Ik lees minder graag op mijn tablet dan in een "gewoon" boek maar het voordeel is wel dat ik geen leesbril en extra licht nodig heb. De letters kun je net zo groot maken als je zelf wilt en een tablet geeft altijd al licht. We hebben wel een extra batterij bij ons zodat we het tablet onderweg weer op kunnen laden zonder dat we een stopcontact nodig hebben. De E-book app van de bibliotheek gebruik ik al heel lang en er zijn zoveel keuzes. Voor mijn man heb ik het nieuwste boek van Arnaldur Indridason, Onland, erop gezet. De E-books verdwijnen ook na drie weken dus als we onderweg een keer Wifi hebben dan zet ik er weer wat nieuwe titels op.

Boek
Toch heb ik ook één doodnormaal  boek bij me, dat is een reisgids van Australië van National Geographic. Hij weegt bijna een kilo maar mijn winterjas laat ik thuis dus dat moet lukken.

Voor als je meer wilt weten over E-books of luisterboeken of als je in de catalogus dwarsliggers wilt opzoeken, kijk op de website van Bibliotheek Kennemerwaard.

Ik wil iedereen hele fijne feestdagen wensen en een gezond en gelukkig 2017!

Ingeborg


dinsdag 20 december 2016

De stalkster

Bij het opruimen in de bieb viel mijn blik onlangs op het nieuwe boek De stalkster. De auteursnaam zal veel lezers waarschijnlijk niets zeggen. Ik wist toevallig dat Mirjam Rotenstreich de echtgenote is van de bekende schrijver A.F.Th. van der Heijden. Dit doet hij al bijna 40 jaar en hij heeft dan ook al heel veel boeken op zijn naam staan. De bekendste daarvan is denk ik wel Tonio. Dit verhaalt over het leven en de laatste dagen van hun enige kind Tonio, die in 2010 verongelukte. Van het boek, dat in 2011 verscheen, is nu een film gemaakt die momenteel in de bioscopen te zien is. Een van de hoofdrolspelers is Pierre Bokma. Mirjam debuteerde in 2002 met Salieristraat no. 100 en ruim 10 jaar later werd dat gevolgd door Verloren mensen. En nu verscheen dus onlangs De stalkster. 

Alles draait in dit verhaal om Elsemijn, die op het punt staat haar 5-jarig samenzijn met Binck te gaan vieren. Ware het dat hij maar niet thuiskomt en ze hem ook niet telefonisch te pakken kan krijgen.
De schrik slaat haar om het hart. Dan gaat de deurbel en staan er 2 politie-agenten voor de deur met een vreselijke mededeling: Binck heeft een auto-ongeluk gehad en ligt op de intensive-care. Aangekomen in het ziekenhuis blijkt dat hij hersendood is en hij overlijdt niet veel later. Hij had een donorcodicil en diverse van zijn organen worden dan ook getransplanteerd. Elsemijn kan niet leven met het verlies van haar Binck en smeedt een plan, dat ze met de hulp van een detective gaat uitvoeren. En beetje bij beetje blijkt dan ook dat Binck, die als undercoveragent werkte, er een dubbelleven op nahield.

De schrijfster heeft een vlotte schrijfstijl, die heel makkelijk weg leest. En aangezien het ook de nodige spanningselementen (die ik hier niet ga verklappen hoor..) heeft en zelfs een vleugje humor heb ik het in een weekend uitgelezen. En ik moet zeggen: het viel me zeker niet tegen.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt hem hier reserveren.

Gabrielle

zaterdag 17 december 2016

Tijd reizen

Reizen in de tijd dat zou toch geweldig zijn! Dan denk ik meteen aan Back to the Future, een geweldig grappige film uit 1985 die menigeen van mijn generatie gezien heeft. Misschien was deze film wel de inspiratie geweest voor deze serie?
Ik kreeg de tip van een klant, niet alleen wij geven tips, de klanten ook en daar zijn we blij mee!

Outlander
Het is een Brits-Amerikaanse dramatische televisieserie gebaseerd op de Reizigersserie van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon.
Het verhaal gaat over de verpleegster Claire Beachamp Randal, ze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog gewerkt aan het front waar ze in aanraking kwam met bloederige wonden en amputaties van ledematen.
Na de oorlog gaat ze met haar man op een soort van tweede huwelijksreis, waarin ze gaan proberen elkaar weer te leren kennen. Ze zijn door de gruwelijkheden, die ze beide hebben meegemaakt "andere mensen" geworden, vreemden voor elkaar maar toch ook weer niet..
Het lijkt aardig goed te gaan maar opeens is Claire vertrokken, ze is door een aanraking van een steen in een druïdecirkel, terug in de tijd gekomen. Vanaf de eerste aflevering beleeft ze in 1743 haar avonturen waar ze haar kennis uit de negentiende eeuw goed kan gebruiken.


De eerste serie bestaat uit 16 afleveringen, goed voor veel kijkplezier. Het is spannend, soms erg bloederig. Claire ontmoet in het oude Schotland Jamie Fraser. Ze trouwen, niet omdat ze verliefd waren maar omdat het voor de veiligheid nodig was. Ik mag natuurlijk niet te veel vertellen, maar wat ik vooral erg mooi vind is hoe de natuur in beeld is gebracht. Het is prachtig gefilmd. Ook de burchten, kastelen en het leven van vroeger is prachtig weergegeven. Echt even terug in de tijd.
Ook genieten van de serie? Reserveer Hier de titel

Veel plezier! Edith


dinsdag 13 december 2016

Groene smoothies

Een paar maanden geleden was in het nieuws te zien dat de meeste Nederlanders te weinig groente en fruit eten. De aanbevolen hoeveelheid per dag is 250 gram groente en 200 gram (2 stuks) fruit per dag. Volgens RTL-nieuws haalt slecht 2% van de Nederlandse bevolking deze hoeveelheid. Da’s wel erg weinig dacht ik toen ik dat zag. Ook bij mij thuis wordt de aanbevolen hoeveelheid lang niet iedere dag gehaald.

Mijn vrouw en ik eten regelmatig 2 keer op een dag warm. Dat is in Thailand, het land waar mijn vrouw vandaan komt, heel normaal. Dat krikt bij ons het gemiddelde al een beetje op, maar nog steeds komen we niet altijd aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.
Daarom kwamen wij op het idee om af en toe eens een groene smoothie te gaan nemen.
We donken wel vaker een smoothie maar dan één die vooral bestond uit wat fruit en vooral andere lekkere ingrediënten.

Nu nemen we er ook regelmatig ééntje met groente erin. En dan vooral ook nog fruit om ze ook lekker (zoet) te maken.
Uiteraard zijn er plenty recepten op internet te vinden. Kijk maar eens op Google. Maar ook in de bibliotheek hebben we boeken die stampvol staan met recepten van lekkere (en toegegeven soms ook minder lekkere) smoothies.

Momenteel hebben we het boek 365 sappen en smoothies van Natalie Savona geleend om inspiratie op te doen. In principe staat er in dit boek voor iedere dag een ander sapje. Moet je wel steeds zorgen dat je alle ingrediënten in huis hebt.
De groente én fruit smoothies die hier in staan krijgen ook sterren om aan te geven hoe goed ze zijn voor je energie-niveau, ontgiften van je lijf, weerstandsverhoging, je spijsvertering en zelfs de conditie van je huid.



Zoek in de catalogus op het onderwerp vruchtensappen en groentesappen of op woorden met het woord smoothies en je vindt een twintigtal titels.
Voorwaarde om aan de slag te kunnen is natuurlijk wel dat je in het bezit bent van een mixer.

365 sappen en smoothies van Natalie Savona is hier te reserveren.

Lees smakelijk!

Chris

vrijdag 25 november 2016

Democratie in het Noord-Hollands bibliotheeknetwerk

In juni schreef ik over de oproep die ik deed bij de VOB vergadering om tot een democratischer systeem over te gaan binnen de ledenvergadering.  Ik ben zeer benieuwd of het in de decembervergadering al op de agenda zal staan. Een stuk waarin we naar een modernere, op argumenten gebaseerde besluitvorming over kunnen gaan, ipv op machtsdenken. Besluiten die niet op argumenten genomen en gedeeld kunnen worden, of besluiten waardoor een bepaalde groep leden benadeeld worden zou je niet moeten nemen naar mijn idee. Zoals in de tijd van de oude Grieken zou je met elkaar de discussie moeten aan gaan, kennis delen en op basis daarvan al dan niet een besluit moeten nemen. En dat dit in veel gevallen een compromis is tussen de uitersten van standpunten.... daar zijn we in Nederland groot mee geworden ;-)

Gisteren werd in Den Helder in ieder geval in het Noord-Hollandse SOOB-
netwerk al een klein stapje voorwaarts gedaan, of misschien moet ik zeggen dat wij eindelijk de 21ste eeuw instapten. Want ik geloof dat heel veel provinciale directie-overleggen al lang niet meer werken met gewogen stempunten in een netwerkvergadering. Gisteren werd unaniem besloten om iedere bibliotheek één stem te geven, en om af te stappen van een uitzonderingspositie voor de grootste bibliotheek in onze provincie met altijd een zetel in het dagelijks bestuur. Dat is een mooi besluit, en ik feliciteer ons provinciale netwerk dan ook met dit besluit. Nu de VOB nog met one man, one vote ;-)

dinsdag 22 november 2016

de ruimte en de ziel


Loftrompet
Even geleden heb ik in dit blog de loftrompet over Shetland opgestoken. Een detectiveserie gebaseerd op de boeken van Ann Cleeves. Terzijde noemde ik de reeks Vera die ook op haar werk gebaseerd is. Ik had die serie nog niet gezien en had daar ook niet zo'n behoefte aan. In de veronderstelling dat dit na Shetland alleen maar kon tegenvallen. Ik had het mis. Vera heeft tegen elke verwachting in zelfs nog meer indruk op mij gemaakt.

New York en Northumberland
Je kijkt anders als een tv-serie zich afspeelt op een plek of in een gebied waar je zelf geweest bent. Sinds ik New York heb verkend, wordt er aan vele series een extra dimensie toegevoegd. En kijk ik ze vaak nog eens, maar dan anders. Northumberland is een volledig omgekeerde ervaring, maar dat ruige, desolate landschap is mij ook uit het hart gegrepen. Het wordt in Vera zo prachtig in al zijn facetten verbeeld. Alleen dat is al genieten. Zij woont er alleen in de afgelegen cottage van haar overleden vader. Haar rechterhand Joe Ashworth heeft juist drukte om zich heen nodig en begrijpt de betekenis van dit landschap niet. Aan het eind van het eerste seizoen maakt Vera hem duidelijk dat als je de waardering voor dit soort natuurlijke open ruimte verliest, je ook je ziel kwijtraakt.

Karakterstudie
Juist dat is iets waar DCI Vera Stanhope een sterke verbinding mee houdt. De ziel. Hoe zeer ze ook aan zichzelf kan twijfelen, hoeveel moeite ze ook met haar privéleven heeft, hoe bazig ze zich ook naar haar ondergeschikten kan gedragen en hoe vinnig ze naar verdachten kan zijn, er schuilt een diep doorleefde menselijkheid achter. Een verbinding met de ziel waar geen woorden bij nodig zijn. Die boven komt drijven als het er werkelijk toe doet. Vera is niet alleen een fantastische detectiveserie, maar ook een fascinerende karakterstudie van alle betrokkenen. Wat alleen werkt als er weergaloos gespeeld wordt en dat is zonder uitzondering het geval.

Laat verder de beelden maar spreken. Leen alle 4 seizoenen (allemaal meesterlijk) op dvd (het 5e komt eind dit jaar uit), stook het haardvuur op en terwijl de elementen buiten tekeer gaan kom je in een al even sfeervolle setting bij krachtige vertellingen rond het wezen van het bestaan. Als je er voor open staat.

Raoul


Reserveer Vera in onze catalogus

donderdag 17 november 2016

Verdwaasd

Klaus-Peter Wolf, geboren in 1954 in Gelsenkirchen, is freelance schrijver en scenarist. In Duitsland geniet hij grote bekendheid met een serie misdaadromans die zich in Oost-Friesland afspelen. Zijn boeken zijn vertaald in 24 talen en bekroond met talrijke prijzen, net als zijn films. De auteur heeft ook meerdere scenario's geschreven voor Tatort.

Krimi
Behalve misdaadromans schrijft hij ook spannende korte verhalen. Een aantal er van zijn gebundeld onder de titel "Verdwaasd" in de serie Crimineeltjes van Uitgeverij Stortebeeker.

Het boekje kwam mij onder ogen, ik begon er in te lezen en kreeg de smaak te pakken. Zeven spannende korte misdaadverhalen die zich afspelen in het Duitse Oost-Friesland, waar de auteur ook woonachtig is.

Spannend en intrigerend
Familieverraad, hekserij, huiselijk geweld, een overheersende moeder, haat en jaloezie passeren de revue. De internetheks bijvoorbeeld is een intrigerend verhaal. Spannend, beeldend en geschreven in de ik-vorm. Alsof je het zelf beleeft, een macabere story met een einde waarbij de verbeelding van de lezer wordt aangesproken. Deze bundel met ongewone verhalen over mensen met waanideeën heb ik in één ruk uitgelezen.

Dit boekje reserveren! Klik hier!

Marga de Jong






dinsdag 15 november 2016

Een dame in een busje

Tijdelijk parkeren
Miss Shepherd, een oude en excentrieke dame, leeft in een aftands busje. Ze heeft de gewoonte dit busje lukraak bij iemand voor de deur te parkeren. Ze zet het dan hier en dan daar tegen de stoeprand en bivakkeert er een poosje. En wee degene die protest aantekent. Ze moppert, snauwt, is ondankbaar voor aangeboden hulp en ruikt bovendien niet erg aangenaam.


De schrijver (die het trouwens zelf echt meemaakte)
Op een dag besluit Miss Shepherd haar busje bij de oprit van Alan Bennett te zetten. Hij is schrijver en acteur en leidt een wat teruggetrokken leven in zijn werkkamer. Hij heeft een zieke, hulpbehoevende moeder en zo nu en dan een vluchtige date. Een groot deel van de tijd praat hij tegen zichzelf omdat er niemand anders voorhanden is. Alan geeft, tegen wil en dank, toestemming aan de oude vrouw maar laat doorschemeren dat het niet te lang moet duren. Maar dan kent hij The lady in the van nog niet! Zij manipuleert hem net zo lang tot haar bestelbus daadwerkelijk in zijn tuin staat. Tijdelijk parkeren verandert zo in permanent wonen. Fijn voor haar want zo heeft ze geen last meer van politieagenten die haar sommeren dat ding weg te halen. Niet zo fijn voor Alan want mevrouw is een lastpost.

Het verleden
Naarmate de film vordert komen we meer te weten over het verleden van deze eigenaardige vrouw.Wat heeft haar ertoe gebracht om zo te leven? Heeft ze nog familie? Wat is er vroeger gebeurd waardoor ze zo vaak om vergiffenis bidt en wie is toch die nare man die af en toe op haar busje klopt en voor wie ze zo bang is?


Inzichten
Vanzelfsprekend ga ik niet het hele verhaal uit de doeken doen. Wel kan ik vertellen dat niet alles is zoals het lijkt. En ook dat je, door iemand anders beter te leren kennen, tot inzichten over je eigen leven kunt komen. Alan Bennett kan daarover meepraten.

Maggie Smith en Alex Jennings
Het is een geweldig koppel, de hoofdrolspelers. Van Maggie Smith (Miss Shepherd) weten we zo langzamerhand dat ze álles kan spelen. Van een deftige, vileine grootmoeder in Downton Abbey tot deze opstandige, haveloze, dakloze vrouw. Haar tegenspeler Alex Jennings (Alan Bennett) is zeer geloofwaardig als de bescheiden schrijver die héél langzaam het vertrouwen van de oude vrouw weet te winnen. Een prachtige rol. De acteur lijkt ook nog eens sprekend op de echte Alan Bennett.
Ik heb erg genoten van The lady in the van. Hij boeit tot, letterlijk, het einde waarin nog een zeer grappig moment zit. Dankzij Alan.

Louise

Wil je deze film reserveren? Klik dan hier.

vrijdag 11 november 2016

de Bibliotheek op school

Als mensen mij vragen wat ik doe bij de bibliotheek is mijn antwoord: 'Het coördineren, opstellen en uitvoeren van dienstverlening aan het basisonderwijs.' Maar dat is nogal abstract natuurlijk. Veel van mijn werk heeft te maken met de Bibliotheek op school, waarvan ik hier een concreter beeld wil geven.


Al 5 jaar een succes
De Bibliotheek op school (dBos) is een landelijk concept die 5 jaar geleden opgezet is. Bibliotheek Kennemerwaard is daar meteen op ingehaakt om kinderen (weer) meer plezier te laten krijgen in het lezen. Dit was en is echt nodig omdat leren begint bij lezen en kinderen steeds minder lezen. Een kwart van de kinderen verlaat de basisschool met een leesachterstand van 2 jaar, terwijl je met een kwartier lezen per dag al zo veel winst boekt. Wij zetten in op leesbevordering en het inbedden van een leescultuur zodat kinderen graag gaan lezen. Waar we 5 jaar begonnen met 4 scholen en 2 consulenten, zitten we nu op 38 scholen en 12 consulenten!

Bouwstenen
De Bibliotheek op school bestaat uit verschillende bouwstenen waarvan de consulent verreweg de belangrijkste is. Zij (waar u zij leest, kan in een enkel geval hij gelezen worden) maakt het verschil door aanwezig te zijn op de school, activiteiten uit te voeren, kinderen te helpen, het team te ondersteunen en samen met de directie en de leescoördinator van de school de lijnen uit te zetten. Een andere belangrijke bouwsteen is de collectie. Helaas is het vaak zo dat een schoolbibliotheek onaantrekkelijk is en bestaat uit vele oude titels. De collectie wordt gesaneerd en beter gepresenteerd. Wij vullen de collectie aan met aantrekkelijke, goede, nieuwe titels die vaak juichend in ontvangst worden genomen door de leerlingen. Scholen willen natuurlijk weten of deze werkwijze resultaat heeft en daarvoor is de bouwsteen 'de monitor'. Dit is een meetinstrument die 1 keer per jaar wordt afgenomen en toetst op het plezier in lezen. Aan de hand van de uitslagen kan een leesplan voor het schooljaar erop gemaakt worden. Daarbij kan een school het ook merken aan betere resultaten in de avi-scores en op langere termijn in de cito-toetsen.

Er is meer dan lezen
Naast het lezen, zijn we al gauw gaan inzetten op mediawijsheid. Kinderen weten vaak wel hoe apparatuur
werkt, maar hoe je je beweegt op internet en bewust zijn van diverse zaken in de media is weer wat anders. Zij moeten hier net zo goed in opgevoed worden en vaak kunnen en willen de leerkrachten ook bijgespijkerd worden. Denk aan thema's zoals online privacy, cyberpesten en beeldvorming.
Nu we bij Bibliotheek Kennemerwaard ook volop bezig zijn met programmeren, kwam de vraag vanuit een school of we dat ook niet via dBos zouden kunnen aanbieden. Daar zijn we natuurlijk op ingegaan en sinds dit schooljaar zijn er 2 scholen waarbij de consulent ondersteunt op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden. Die consulent ben ik, de enkele hij in het team :)

Het team
Als laatste nog over ons team waar ik heel erg trots op ben. Wij opereren namelijk behoorlijk zelfstandig, maar zijn wel echt een team. Ieder heeft haar talenten waar iedereen gebruik van maakt. We inspireren elkaar en blijven in ontwikkeling. Dit concept valt of staat met de personen die het doen en met deze passievolle mensen zit dat helemaal goed!


Joey


dinsdag 8 november 2016

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd

WelkBoek
Het is echt toeval dat ik nu met mijn aanstaande reis naar Australië regelmatig boeken lees die zich daar afspelen. Ook in Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd heeft Australië een grote vinger in de pap. Ik kreeg hem toegestuurd van de redactie van WelkBoek om hem te lezen en als een WelkBoek toe te voegen. Voor wie denkt wat is WelkBoek?: dit is een bijzonder zoekprogramma van de Koninklijke Bibliotheek (Voor uitleg WelkBoek klik op deze link).

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd
Deze roman, geschreven door het echtpaar Charles den Tex en Anneloes Timmerije, speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog maar dan in voormalig Nederlands-Indië en Australië.
Lienke en Guus zijn geliefden en de oorlog zorgt voor een langdurige scheiding: Lienke komt in een Jappenkamp terecht en Guus is gevechtsvlieger en gestationeerd in Australië. Dit deel van de Tweede Wereldoorlog kende ik nauwelijks en geeft een goed beeld wat zich aan de andere kant van onze wereldbol afspeelde. Dit boek is behalve een liefdesroman ook een oorlogsroman en grotendeels waargebeurd.

Citaat
De impressie die ik bij ieder WelkBoek-boek schrijf moet kort en pakkend zijn en o.a. weergeven wat voor gevoel het boek je geeft zonder teveel van de inhoud prijs te geven. Nadat ik dit stukje citaat heb geschreven wordt er nog door de redactie van WelkBoek feedback op gegeven en na wat aanpassingen is dan uiteindelijk het citaat klaar:
Als buitenstaander begin ik te lezen maar bladzijde na bladzijde word ik naar binnen getrokken en krijgt de hunkering van de geliefden Guus en Lienke vat op mij. Maar het is niet alleen deze liefde, er speelt veel meer, zoals de politieke intriges waarbij Guus als marionet wordt gebruikt. Sommige gebeurtenissen zijn zo fantasierijk, dat je nauwelijks kunt geloven dat ze werkelijk hebben plaats gevonden: waargebeurd overtreft de verbeelding.
Ook waar gebeurd?
Eén van die fantasierijke gebeurtenissen: Jippy, de hond van Guus, wordt iedere keer voor een vliegmissie naar zijn oppasadres gebracht. Omdat landen en opstijgen teveel tijd met zich meebrengt bedenkt Guus een ander plan: Jippy droppen met een parachute.... Gaat dat lukken? 

DWDD
Twee jaar geleden was de 92-jarige Anneke van Loggem bij De Wereld Draait Door en gaf aan dat zij het verhaal van Guus en Lienke herkent als haar eigen verhaal : haar geliefde bleek de navigator van Guus en beide waren op zoek naar hun geliefden: naar Lienke maar ook naar Anneke, Fragment uit De Wereld Draait Door: klik hier

Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd kun je reserveren in onze catalogus

Ingeborg

vrijdag 4 november 2016

Hindergroen

Martine Bijl
Martine Bijl
De naam Martine Bijl zal bij velen toch wel een belletje doen rinkelen, denk ik zo. Ze is geboren in 1948 en werd in 1965 ontdekt als zangeres door Willem Duys. Ze zat toen nog op het gymnasium. In datzelfde jaar maakte ze haar televisie-debuut in Cabaretkroniek. Martine is van vele markten thuis. Naast zingen heeft ze ook een vaardige pen, want ze heeft diverse boektitels op haar naam staan. Zo verscheen in 1974 Sprookjes van de Efteling, waar ze samen met Anton Pieck aan werkte. Een jaar later volgde een boek met bewerkingen van de sprookjes van Hans Christian Andersen. Meerdere sprookjesboeken zouden daarop volgen. Ken je  haar niet van het voorgaande dan vast van de Hak-reclames. In 2013 stopte ze daar mee na ruim 27 jaar dit gedaan te hebben in ruim 40 spotjes.



En de ouderen onder ons weten vast ook nog wel dat ze panellid was in 'Wie van de drie' naast o.a. Albert Mol. En anders vast nog wel van de televisieserie 'Het zonnetje in huis', waar ze 10 seizoenen lang in speelde naast  vader en zoon Kraaijkamp. De laatste jaren houdt ze zich voornamelijk bezig met het vertalen (ze heeft het liever zelf over hertalen) van musicals en presenteren van ' Heel Holland Bakt'. Aan dat laatste kwam onverwacht een voorlopig einde toen ze september vorig jaar getroffen werd  door een hersenbloeding. Jarenlang schreef ze columns voor het maandblad Zin. Een deel daarvan is terug te vinden in Hindergroen, maar ze heeft ook nieuwe geschreven voor dit boek.

Hindergroen
De naam zegt het al een beetje: hindergroen is een ander woord voor onkruid. Hier weet de schrijfster alles van af, omdat ze in Maarssen aan de Vecht in een heel groot huis woont (samen met echtgenoot Berend Boudewijn) en een gigantische tuin heeft, die ze zelf met heel veel plezier onderhoudt, zoals in het boek valt te lezen. Naast columns over haar tuin schrijft ze bijvoorbeeld  over haar ouders, kleren kopen (lees: dit zo lang mogelijk uitstellen en haar kleren eeuwig bewaren) en haar voorliefde voor het televisieprogramma 'Ik vertrek'. Met dit boek zal ze vast niet in aanmerking komen voor de Nobelprijs voor de Literatuur.  Maar wie fan is van de mens Martine Bijl heeft hier een heel leuk boek aan. Zelf heb ik het in een ruk uitgelezen met soms een glimlach op mijn gezicht, maar ik heb  ook hardop zitten lachen...


Wil je dit boek ook gaan lezen? Reserveer hem dan hier in onze cataogus.

Gabrielle

vrijdag 28 oktober 2016

Lekker luisteren met de LuisterBieb-app

Deze week kwam mijn buurvrouw naar me toe met de vraag of we in de bibliotheek een luisterboek van De aanslag van Harry Mullisch hebben.
Ongetwijfeld was mijn antwoord. Mijn buurvrouw wilde weten of dat dan cd's waren. Ja zei ik, dat zullen ongeveer wel 7 of 8 cd's zijn (in de catalagus zag ik dat het er 6 zijn).

Dat was niet de bedoeling. Het was voor haar zoon van 15 en die wil het liefst met zijn telefoon luisteren. Geen gedoe met cd's en zo.
Ik vroeg haar of ze wel eens van de LuisterBieb-app had gehoord. Een app die je gewoon op je telefoon of tablet kunt downloaden en vervolgens luisteren maar.

Nu bleek dat ze de LuisterBieb-app al had gevonden op internet, maar dat De Aanslag van Harry Mulisch daar niet in zat.
Ik vroeg haar of ze lid was van de bibliotheek en een account had voor de LuisterBieb-app. Dan heb je namelijk toegang tot een veel groter aantal luisterboeken in de app. Premium luisterboeken noemen ze dat in de LuisterBieb-app.
Er bleek geen lidmaatschap van de bibliotheek in huis te zijn. Ik beloofde haar even uit te zoeken of de betreffende titel met een lidmaatschap wel te beluisteren is. Had op dat moment mijn mobiel even niet bij me.



Zo gezegd zo gedaan. Na het eten en het naar bed ritueel van onze dochter de app er even bij gepakt. Na het inloggen bleek dat De aanslag voor leden wel te beluisteren is. Dus via Facebook maar even een persoonlijk bericht naar de buurvrouw gestuurd en gelijk nog maar alle voordelen van een bibliotheekabonnement onder de aandacht gebracht. Ik kreeg al snel een berichtje terug dat ze gelijk lid wilden worden van de bibliotheek.
Da's altijd leuk natuurlijk.

De LuisterBieb-app is gewoon een leuke en super handige app. Ik breng hem altijd even onder de aandacht als we groepen van het voortgezet onderwijs in de bibliotheek ontvangen. Literatuur voor je lijst kun je ook luisteren in plaats van lezen. Want laten we eerlijk wezen, lezen is niet voor alle jongeren een feestje. En luisteren naar een boek kun je doen wanneer en waar je maar wilt.

Meer informatie over de LuisterBieb-app vindt je hier.

Chris

dinsdag 25 oktober 2016

Lobbyen tot op Europees niveau

Vorige week was het Coding Week in Europa. Een evenement dat door Public Libraries 2020 werd aangegrepen om in het Europees Parlement een interactieve tentoonstelling te organiseren over de rol van bibliotheken op het gebied van coding, IT skills en 21ste eeuwse vaardigheden. Er waren bijdragen van Frysk Lab, bibliotheek Keulen en een hele gave virtual reality demonstratie door de Litouwse bibliotheken. Mooi om te zien dat er op verschillende plekken in Europa door bibliotheken geïnnoveerd wordt. En natuurlijk waren er van de verschillende Europese landen vertegenwoordigers van de bibliotheekverenigingen, die allemaal contact probeerden te leggen met hun Members of European Parliament (MEP's). Het is de gezamenlijke Europese bibliotheken gelukt om ca. 100 MEP's te spreken, wat echt een mooi resultaat is. Informeren en lobbyen ook in Brussel heel belangrijk.

Deze tentoonstelling was voor PL2020 ook een mooie gelegenheid om een discussie te voeren met MEP's over de nieuwe copyright voorstellen die de Europese Commissie heeft voorbereid. IFLA, LIBER en EBLIDA hadden van te voren al een position paper gemaakt, en nadat het voorstel van de commissie er lag ook nog stevige aanbevelingen gedaan om tot echte hervormingen te komen. De commissie brandt zijn vingers niet aan een herziening van het copyright ten aanzien van e-books en het kunnen uitlenen er van door openbare bibliotheken onder de regels van de huidige auteursrecht (ik zeg het wat gesimplificeerd). Ze wachten daar op de uitspraak van het Europese hof van Justitie, die uitspraak zal doen op 10 november in een rechtszaak die de VOB heeft aangespannen.

Om het verhaal van de bibliotheken, wetenschappelijk, universitair, nationaal en openbaar kracht bij te zetten werden o.a. Stuart Hamilton van IFLA, Ben White van de British Library, Inge van Nieuwerburgh van Universiteit Gent en ondergetekende aan het woord gelaten. Praktijkervaringen delen met de aanwezige MEP's en/of hun assistenten. Hieronder mijn verhaal (in het Engels).

Dear members of parliament and all others that are here,

My name is Erna Winters, director of Public Library Kennemerwaard. A booming library 30 kilometers north of Amsterdam, with 130 employees, 14 branches, working for 225.000 inhabitants of 4 municipalities. Our libraries have nearly 52.500 patrons and nearly 1 million visitors per year.

First let me take you back around 40 years ago to a small town in the eastern part of the Netherlands. There was a girl, child from a labourer. That girl went to the local public library, and discovered the world there. That public library was the threshold to education, learning new ideas, broadening her horizon. That girl is standing here today before you, as a living proof that libraries have great influence on people’s lives, and open doors for people who otherwise have no access to knowledge and information.

Libraries have the task to give free access to information to all people. This is based on the human rights of freedom of speech and expression and Dutch legislation. Dutch law requires that the public library plays a vital role in society by performing societal tasks necessary to have an educated population. On the side of the individual, in order to be able to express an opinion one needs to be able to take notice of and be able to handle all information that is needed to form this opinion.

In the times before internet and online services libraries fulfilled this task by lending books to patrons. The exception in Dutch copyright law based on the European guidelines provides libraries the legal right to do so. Libraries pay a remuneration fee for each book that is borrowed. To give you an idea, on a yearly basis our library pays around € 200.000,- lending rights for books and other media. All public libraries in the Netherlands pay over € 11 million lending rights annually.
Libraries select based on their knowledge of their community which books they will purchase for their local collection. Based on rules of interlibrary lending in the Dutch library network, a citizen can always get a copy of a book even when it is not available in their local library.

Now, while internet and digitization completely changed the way information is distributed, libraries face a major problem in performing their legal task to give free  access to information to all citizens. People have an increasing demand for e-content and e-books. The growth in sales of e-books doesn’t go as fast as was first expected. Last year 5 % of the books that were sold in the Netherlands were e-books.  Overall we can say that e-books sales and e-books loans are rising in the Netherlands.
 citizens expect libraries to keep up with the development of digitization. Libraries are more than willing to take up this challenge. The e-bookplatform of the Dutch libraries can boast 1,3million loans in 2015, and already the same amount in the first half year in 2016, and we’re still counting. 1 million of all 17 million Dutch people has an e-bookaccount.  This ebookplatform in my opinion has two big advantages:
1.  By having a legal platform for ebooks, accessible for every Dutch citizen that has an account at the e-library, we make it easy and affordable. And it helps to prevent piracy. By having a legal alternative people do not have to turn to illegal copies of e-books.
2.  All the titles  available on the platform have been paid for. Publishers receive a negotiated fee for the license.  So we are a part of the market for the publishers, and judging by the numbers of loans and what publishers get paid for it, I would say it doesn’t do them any harm.
Although we are very satisfied with the numbers of e-books that are borrowed, we are not happy with what we can buy. You would think that in an open market you could buy anything you like at a certain price. This however sadly is not the case.
Within the current copyright laws e-books are not considered to be a book. It is a licensed service. That means that libraries have to negotiate with every publisher on price, conditions, lending periods, how many lendings, etc. If negotations fail to have a result, libraries are not allowed to purchase this e-book. Our patrons,  like all European citizens, are deprived of the information in those books. At the counter of the libraries the staff has to answer patrons that wonder why a popular book that they want to lend as an e-book is not available. Their answer is, when they want to keep it simple without going into the details of a very complicated issue of copyright regulation, is that we as libraries are not allowed to buy the book and lend it out. That’s something that an average patron does not understand, and frankly I can’t blame them.

Libraries are always associated with lending  books but actually this is just an instrument in the role libraries play for development of people and society. Literacy and specifically illiteracy is an increasing problem. In Europe aprox 75 million people are unable to read and write on a level required to be able to participate. Now, with thousands of refugees entering Europe the number of people that need to learn our languages will grow. Libraries rise to the occasion and are reaching out to the refugees with special programs. With an overall good working set of copyright rules libraries all over Europe could help these refugees easier to have access to literature in their own language, as well as good learning materials. Another important group that we would be able to help are the working immigrants, Europeans that travel through Europe for work and that are deprived of a good selection of e-material at the local library of the town that they have their temporary residence.
We as libraries stand for the human right of free access to information for the inhabitants of Europe. Europe’s economic ambition to be a leading party when it comes to innovation, knowledge and creativity requires literate, educated and skilled people. For that you need to give more room to creativity to support that economic growth. This is one of the issues of the Euopean Commission in reforming the Digital Single Market. Copyright as it is now is a barrier to support this ambition of the European Commission.

What we need of you, members of the European Parliament is to reform the copyright law. I, speaking for the visitors, users and patrons of all European libraries, strongly plea to place e-books under the same copyrights as paper books. We need a flourishing bookmarket and production of many good books. And writers, publishers, and booksellers who make a fair income.  In the paper book world libraries in The Netherlands are roughly responsible for 12% of the sales. So libraries are part of the book market. There has to be a fair remuneration for the rightholders, which is the case in the copyright rules for paper books. By doing so, all citizens of Europe can have access to all information through their public libraries. And thus make it possible for all Europeans to develop themselves , to contribute to their local community, and to add to a prosperous, creative and innovative Europe.
Dear members of Parliament, we know copyright is a matter with a lot of different concerns and interests. We fully support the idea of a fair balance in copyright for right holders and consumers.  We, the Dutch libraries,  are also involved in a court case at de European Court of Justice. We are awaiting the judgment later this autumn. We do not only ask you to take action, we ourselves are also taking steps to make progress in this difficult process.  

By reforming the copyright into the digital age the next ten year old girl, daughter of a labourer will still have the opportunity to become what she wants to be…. a scientist, a publisher, a member of the European parliament, a writer or maybe even a librarian…


Het was leuk om voor een aantal Europarlementariërs te spreken (ik kreeg zelfs applaus ;-) met een zaal verder gevuld met Europese bibliotheekcollega's. En wat vooral leerzaam was de ontmoetingen met de Nederlandse Europarlementariërs en met hen in gesprek te raken over de rol van de bibliotheek in en voor de samenleving.

vrijdag 21 oktober 2016

Jack White - Acoustic Recordings 1998 - 2016









In het muziekprogramma van Jools Holland ( Later with Jools Holland op BBC 2) kwam ik Jack White (John Anthony Gillis) weer tegen.
Deze 41 jarige Amerikaanse zanger/gitarist, producer en acteur is samen met Meg White bekend geworden als zanger van zijn band “The White Stripes” In interviews zei hij altijd dat Meg zijn zus was maar in werkelijkheid was hij met haar getrouwd. Hij heeft toen ze trouwden haar achternaam aangenomen.
White werkt regelmatig samen met andere artiesten. Dolly Parton hoopt een plaat met hem op te nemen en eerder ging hij aan de slag met onder meer Loretta Lynn, Bob Dylan en Jeff Beck.White, ook zanger van the Raconteurs, nam met Beyonce een nummer op voor haar album; Lemonade.

In september van dit jaar is Jack White Acoustic Recordings: 1998-2016 uitgekomen.
Een dubbelalbum uit met akoestische liedjes die hij sinds de start van zijn carrière in 1998 opnam.
Het gaat om remixen, B-kantjes en  om bestaande, opnieuw afgemaakte nummers,
Er staan 26 liedjes op de plaat, zowel uit Whites solotijd als uit zijn periodes bij The White Stripes en The Raconteurs. Akoestische versies van de liedjes die Jack White sinds 1998 tot heden opnam.De nummers zijn chronologish geordend tot een prachige compilatie

Van de stem van White moet je houden, hij is heel herkenbaar, ik kan me ook voorstellen dat je er niet zo van gecharmeerd bent, maar hij kan fantastisch liedjes schrijven. Hij heeft de afgelopen achttien jaar prachtige,soms geestige en breekbare liedjes geschreven.
Wat White zo speciaal maakt is de totaal verschillende soorten muziek die hij maakte in zijn vorige bands en wat hij nu laat horen op deze laatste cd. Bij de white stripes was het grunch pop met alleen maar hits. De meeste nummers ken je gewoon, al weet je dat meestal niet,(introtv programma Draadstaal,)  en Seven Nation Army wordt veel gedraait in voetbalstadions.
Dit nieuwe album is een feestje om naar te luisteren. Jack White is terug bij wat hij het liefste doet.

Helaas nog niet in de bibliotheken van Kennemerwaard maar wel bij  MuziekWeb te reserveren al moet je dan wel een poosje wachten.
Het alternatief ; Direct bij MuziekWeb via Spotify of YouTube de plaat beluisteren. Een mooie service en prima te doen,
Wél in de bibliotheek aanwezig de muziekdocu  It might get Loud  : "

Een “rock documentary” zoals It Might Get Loud is compleet uniek in zijn soort. Drie gitaarvirtuozen uit drie verschillende generaties  komen bij elkaar om samen te spelen, anekdotes uit te wisselen en hun gemeenschappelijke passie te delen ; de electrische gitaar, Kijk en luister mee over de schouders van drie gitaarhelden en ontdek hoe een meubelstoffeerder uit Detroit (Jack White), een sessiemuzikant uit Londen (Jimmy Page) en een 17-jarige schooljongen uit Dublin (The Edge) de elektrische gitaar oppakten om er hun eigen unieke sound mee te ontwikkelen.

‘It Might Get Loud’, geregisseerd door Oscarwinnaar Davis Guggenheim* (The Inconvenient Truth) brengt voor het allereerst The Edge (U2), Jimmy Page (Led Zeppelin) en Jack White  samen en laat hen in hun eigen woorden hun verhaal doen: over hun inspiratie en idolen en hún weg naar succes.


Hier te reserveren

Anita







dinsdag 11 oktober 2016

Drie blogs in één?

Denk, peins
Soms is het niet zo makkelijk om je onderwerp voor Blognoot te kiezen...Ik lees zelf voornamelijk Engelstalige science fiction die in geen enkele bibliotheek in Nederland in collectie is opgenomen. Daarover bloggen heeft dus niet zoveel zin als ik de lezers niet kan verwijzen naar onze collectie...
En soms heb je ineens drie onderwerpen! En is het weer moeilijk kiezen...



En dat is één: Trapped
Eind september heb ik tien dagen met veel plezier op IJsland doorgebracht: 2600 km in acht dagen, gletsjers, geothermische velden, herfstkleuren, bultruggen en één dwergvinvis en drie nachten achter elkaar het Noorderlicht. Voorafgaand uiteraard de tv-serie Trapped gekeken. Spannend, geen continu gedraai en twistplots over wie nou wat gedaan heeft en opgenomen in een prachtige omgeving, koud. Kort maar krachtig: een aanrader!

En dat is twee: Born to run
Terug uit IJsland was de eerste winkel stop bij de boekhandel voor de autobiografie van Bruce Springsteen. Deze titel staat nog niet in collectie, maar wordt wel besteld. Tip: zoek de komende weken in de catalogus op 'Born to run: mijn verhaal'. Zodra je dit boek ziet staan, kun je het al reserveren. Ik begrijp na jaren véél meer van de teksten en bijbehorende personages van de muziek van The Boss. Open, eerlijk, in sneltreinvaart (à la de daverende concerten) gelezen. "Eindelijk met Bruce naar bed" was een leuke blogtitel geweest ;)



Maar dan toch echt nummer drie
Maar waar ik het echt over wil hebben: de Digibieb. Van 2011 tot 2014 hebben we de uitgebreide, intensieve, zware cursus 7Dingen gegeven. En daar is nu een vervolg op!
De komende maanden geven we een Cursus Mediawijs, waarin vier onderwerpen (tijdens vier bijeenkomsten) aan bod komen: Informatie zoeken en controleren (waar moet ik op letten als ik iets zoek), Informatie en locatie (Google Maps en Streetview), privacy (veilig het internet op) en het voorkomen van digibesitas (er komt zoveel informatie op mij af elke dag, hoe kan ik dat beperken).
Daarnaast geven we 16 losse Digitale workshops over Ello, LinkedIn, Facebook, Twitter, Online een reis boeken, Online winkelen, Online samenwerken, Instagram, Whatsapp, Pixlr, Pinterest, YouTube, Auteursrecht, Navigatie/GPS op de fiets, Bloggen, Downloaden & streamen. Tijdens deze workshops van elk twee uur ga je vooral zelf aan de gang met deze onderwerpen. Uiteraard staan mediawijze medewerkers van de bieb je bij!

Of je nu te wachten zat op het vervolg van 7Dingen of nog nooit met één van deze digitale onderwerpen te maken hebt gehad: geef je gauw op via Digibieb en de agenda!

Sanneke

vrijdag 7 oktober 2016

zwarte zeilen en Jack Sparrow



New Providence Island
We schrijven 1715, het gouden tijdperk van  piraterij in de Caraïben. New Providence Island dient er als vrijhaven waar beruchte zeeroverkapiteins hun bewind voeren. Kapitein Flint is de meest gevreesde. De piraten vechten met hand en tand voor het voortbestaan van hun eigen handelsplaats. Overigens zowel tegen elkaar als tegen de Britse Marine. En dan is er nog een legendarisch goudschip dat gekaapt moet worden. Flint bundelt zijn krachten en dubbele agenda met Eleanor Guthrie, de dochter van de plaatselijke smokkelkoning die de buit van de piraten omzet in contanten. Een jongeman, John Silver, laveert tussen alle partijen door voor zijn eigen gewin. En hij is de enige niet.


Heeeeere's Johnny!
Black Sails is geschreven als voorgeschiedenis van het beroemde boek van Robert Louis Stevenson, Schateiland. De serie speelt in op het succes van de filmreeks Pirates of the Carribean met Johnny Depp als captain (!) Jack Sparrow. Deze week is trouwens net de trailer van het vijfde deel van die reeks, Dead Men Tell No Tales, uitgebracht. Mooie aanleiding om de eerste vier delen nog eens op te pakken in de bibliotheek en achter elkaar te gaan zien. Kijk dan wat je vindt van mijn tegendraadse waardering. Standaard wordt op internet de eerste film het hoogst aangeslagen en daarna werd het volgens de kijkers met elke film minder. Dat vinden we meestal en is ook vaak zo. Niet hier. Curse of the Black Pearl heeft een overdonderend grappig begin, maar kan dat als het verhaal de haven verlaat niet volhouden. Dead Men's Chest is visueel nog indrukwekkender en kent een heerlijke lange slapstick (sorry) scene, maar weet qua verhaal weinig boeiends te melden en worstelt met het karakter van Jack Sparrow. Ik was er al klaar mee. Tot At World's End met een vindingrijk surrealistische aanpak en een doordacht verhaal me volkomen verraste en wist mee te slepen. On Stranger Tides bleek een al even onverwacht hoogtepunt met een prima verhaal en beter gedoseerde humor. Mijn volgorde:

1. At World's End
2. On Stranger Tides
3. Curse of the Black Pearl
4. Dead Men's Chest

Zeeschuimers
Als je de sfeer van geromantiseerde piraterij met magnifieke schepen, woeste zeeën, en zoute strijd wilt vasthouden, kun je zo overstappen op Black Sails. Hoewel daar nauwelijks sprake is van humor of fantasy-elementen. De karakters leunen buiten de twee hoofdrolspelers wel tegen het karikaturale aan, maar krijgen met name in de tweede serie meer verdieping. Het blijft verder een fraai uitgevoerde pot avontuur, zonder veel plotwendingen. Een serie om je gewoon door mee te laten voeren zonder dat er veel van je verwacht wordt. Met de geur van de zee in je haar. Bedenk wel dat dit niet voor kinderen is bedoeld, in tegenstelling tot de avonturen van Sparrow. Dit is een Starz reeks (van o.a. Spartacus) dus het geweld is nogal eens behoorlijk expliciet net als de seks en naaktheid. En de taal is die van zeeschuimers (die hun mond niet bepaald uitspoelden). Als je daar tegen kunt en de wind voelt opsteken - come aboard matey!

Raoul

Reserveer Black Sails in de catalogus
Reserveer Pirates of the Caribbean in de catalogus

dinsdag 4 oktober 2016

De troost van een warm visje

Afgelopen juni hadden we een huis gehuurd in de Lot, een prachtige streek in Frankrijk. Toen we eenmaal waren gesetteld deed ik een geweldige ontdekking. Tot mijn grote verrassing was er een kleine bibliotheek in het huis aanwezig met boeken, films en muziek. Heerlijk om tussen de films en boeken te snuffelen, mijn echtgenoot ontfermde zich over de muziek. Ik ontdekte een boekje van Sylvia Witteman met gebundelde columns, "De troost van een warm visje". Even in gebladerd en het leek me wel wat. Zelf had ik een hele collectie boeken mee op vakantie, dus besloot ik om deze titel thuis te reserveren.

Columns
De troost van een warm visje is een verzameling van ruim honderd columns die eerder in de Volkskrant verschenen. De columns zijn beschrijvingen van ervaringen, kleine gebeurtenissen, situaties en momenten uit het dagelijkse leven van de auteur en haar gezin. Ze heeft een partner en drie kinderen.

Grappig boek, wat een herkenning! Leuk voor op vakantie en heerlijk voor het slapen gaan, even afkicken van de dagelijkse drukte. De verhaaltjes nemen hooguit anderhalve à twee bladzijden in beslag. Je kunt er verscheidene per keer lezen en dan leg je het boek weer even weg. Makkelijk te combineren dus met een ander boek.

Hilarisch
De kijk van Sylvia Witteman op het gedrag van mensen is vermakelijk en geeft stof tot nadenken. Leuk boekje voor als je het eigenlijk te druk hebt voor een boek met een compleet verhaal. Af en toe begin ik te schaterlachen tijdens één van de bespiegelingen van Sylvia, waarbij mijn echtgenoot mij bevreemde blikken toewerpt.

Neem bijvoorbeeld de column over foto's van vroeger. Als ik zelf oude foto's uit de zestiger en zeventiger jaren bekijk levert dat toch wel hilarische momenten op. Heb ik dat echt gedragen, die broeken met die veel te wijde pijpen van onderen, de plateauzolen tot in de hemel, de ultrakorte mini rokjes? Dat ziet er toch niet uit! Diverse vriendjes met lang haar en/of baarden en grote snorren passeren de revue. Jeetje, ben ik dat echt in die bikini!

Hersenspinsels
Wat een herkenning ook weer, de column over koffers. Dat is één van mijn grootste angsten, dat mijn koffer niet aankomt op de plaats van bestemming als je op reis gaat met het vliegtuig. Dan haal ik opgelucht adem als ik onze koffers ontdek tussen alle andere koffers die uitgebraakt worden op de lopende band. Iedereen worstelt zo met zijn eigen spoken en muizenissen. Dat maakt het boek dus zo herkenbaar en van deze tijd.

Sylvia schrijft zo heerlijk luchtig over haar kleine avontuurtjes, haar frustraties, momenten binnen haar gezin en allerlei andere momenten die zich onverwachts voordoen.
Een vermakelijke verzameling columns, lekker voor tussendoor. Over kleine gebeurtenissen in het dagelijkse leven.

Wil je dit boek reserveren! Klik dan hier!

Marga de Jong

vrijdag 30 september 2016

Voor de échte fans: Alles over Kurt Wallander

Misdaad in het zuiden van Zweden
De in 2015 overleden schrijver Henning Mankell is met zijn Wallander-reeks wereldberoemd geworden. De 12 boeken spelen zich grotendeels af in Ystad, een plaats in het zuiden van Zweden.
Kurt Wallander is een uitmuntend politieman die met zijn team misdaden oplost. Niets bijzonders voor een detectiveserie maar de hoofdpersoon zélf maakt de boeken zo boeiend. Een ietwat eenzame man die niet veel geluk in de liefde heeft en vaak meer drinkt dan goed voor hem is. Hij heeft weinig vrienden, kan maar moeizaam met zijn oude vader overweg maar houdt veel van zijn dochter Linda. Zijn grote wens is om later, ooit (maar wanneer?) samen met een hond buiten de stad te gaan wonen.

Alles op een rijtje
Voor de echte fans is er nu het boek Wallanders wereld. Praktisch alles wordt erin besproken. Er staan samenvattingen van de boeken in. Zijn familieleden, vrienden en collega's worden besproken en alle personages uit de boeken worden, letterlijk van a tot z, toegelicht. Ook alle locaties en plaatsen die in de boeken een rol spelen worden opgesomd, zowel die in Zweden als die in het buitenland. Zelfs de boeken, muziek, theatervoorstellingen en andere culturele onderwerpen die ergens in de serie voorkomen krijgen een plaats in een van de vele overzichten in Wallanders wereld.

De hand
Het boek bevat maar liefst twee inleidingen. Als eerste vertelt de zangeres Patti Smith hoe zij toevallig een Wallanderboek in handen kreeg tijdens een reis naar Berlijn. Ze las een klein stukje in 'Moordenaar zonder gezicht' en was meteen verkocht; zij kon het boek niet wegleggen en heeft in een café uren zitten lezen, helemaal in de ban geraakt van het verhaal. Ook journalist Frits van Exter schrijft een enthousiast voorwoord. Wallanders wereld bevat gelukkig ook nog een kort Wallanderverhaal: De hand (een herziene versie van Het graf). Dit verhaal is in 2004 speciaal geschreven als geschenk voor de Maand van het Spannende boek in Nederland. De schrijver vertelt zelf ook het een en ander over de serie. Het zijn dus niet alleen maar rijen met feiten, het is al met al een mooi gevarieerd boek, zeer geschikt voor de echte Wallanderfans.

Ook zo'n echte fan? Klik dan hier om dit boek te reserveren.


Louise

dinsdag 27 september 2016

Borrel op de toekomst

In een eerdere blog heb ik uitgelegd waarom 21e eeuwse vaardigheden belangrijk zijn voor de toekomst en het onderwijs van nu en hoe wij dat aanbieden aan kinderen en het onderwijs. Ik sloot af met het samenwerkingsverband M3 die wij hebben met de Kaasfabriek/fablab regio Alkmaar. Deze community is groeiende en 7 oktober zullen we hierop borrelen.

Uitbreiding
Ondertussen is de samenwerking uitgebreid met Wim van Bokhorst die namens CultuurPrimair trainingen 21e eeuwse vaardigheden geeft aan leerkrachten. Wij hebben nu met zijn drieën de handen ineen geslagen en vullen elkaar goed aan zodat we het totale gebied van 21e eeuwse vaardigheden kunnen aanbieden aan de scholen. Dit aanbod hebben we gegoten in een simpele doch doeltreffende website: m3lab.nl



Meetup
7 oktober is het moment om van alles uit te proberen en te vragen op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden, maken en programmeren in het onderwijs. We zullen de deuren van de Kaasfabriek van 14.00-17.00 open zetten voor de M3 borrel. Deze middag heeft geen vast programma, maar is op inloop.
De Kaasfabriek / Fablab regio Alkmaar zet alle apparaten zoals 3D printers en lasersnijders aan, Wim van Bokhorst namens CultuurPrimair is de vraagbaak op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden en
Bibliotheek Kennemerwaard heeft veel materialen en tools om de basisbeginselen van programmeren te leren begrijpen. Onder het genot van een drankje en een hapje is dit alles te bekijken, uit te proberen en te bevragen.

Ook voor u
Ook al is deze middag bedoeld voor leerkrachten, ook u bent van harte welkom! Omdat deze middag in de Kinderboekenweek valt met het thema opa's en oma's willen wij graag aan iedereen, zowel jong als oud, laten zien wat we voor toekomstbestendig onderwijs kunnen betekenen. Kinderen, ouders en grootouders zijn dus van harte welkom om te ontdekken wat je nodig hebt voor de beroepen van de toekomst. Loop met al je nieuwsgierigheid binnen op 7 oktober!

Meer informatie

Joey

vrijdag 23 september 2016

Digisterker ??

Digid
Volgend jaar is het zover, niets blauws meer in de brievenbus. We moeten met zijn allen ons belastingformulier invullen op internet. Velen van ons doen dat al en hebben inmiddels al vele jaren een Digid. Ja wat is eigenlijk een Digid? Digid staat voor digitale identiteit. Een Digid is een soort handtekening met wachtwoord en opent deuren op internet waar je vele persoonlijke gegevens met betrekking tot de overheid kunt terug vinden.

E(lectronische)-overheid
Om in de digitale wereld van de overheid thuis te raken zijn er in het hele land cursussen om te leren hoe het allemaal werkt. Deze cursussen heten Eerste hulp bij Digid of Digisterker en worden o.a. in onze bibliotheken van Kennemerwaard gegeven.

Eerste hulp bij Digid
Twee weken geleden mocht ik mijn eerste cursus Eerste hulp bij Digid geven samen met een vrijwilligster. Deze cursus bestaat uit vier dagdelen van twee uur.
Een tijd geleden hebben wij een training gehad met alle ins en outs over deze cursus. Zelf wist ik ook nog lang niet alles en zeker niet de hoeveelheid informatie die je terug kan vinden op de websites van de overheid over jezelf.

Enthousiast
Vijf dames kwamen op "mijn" cursus af. Vol enthousiasme gingen ze aan de gang met het oefenen van het aanvragen van een Digid.  Daarna zoeken op websites van de overheid.en met de fantastische hulp van de vrijwilligster konden de cursisten na het eerste deel van de cursus tevreden en trots zijn met wat ze bereikt hadden!

Potentiële cursist
Bij de dames was het voornamelijk de partner die wel thuis is in de wereld van de Digid maar bij mij thuis is het andersom....Ik weet in ieder geval één nieuwe cursist voor de volgende Eerste hulp bij Digid 

Ingeborg


woensdag 21 september 2016

Een MOOC volgen

Met een groep van ongeveer 10-15 medewerkers van Kennemerwaard zijn we vorige week gestart met een MOOC (Leading from the emerging future) van Massachussets Institute of Technoly (MIT). Ik ben benieuwd wat het ons gaat opleveren, en hoeveel medewerkers uiteindelijk de MOOC tot een 'goed' eind zullen brengen.

Even in het kort waarom we het doen. We hebben in de voorbereiding voor ons meerjarenbeleidsplan gesproken over een viertal scenario's waarmee de bibliotheek te maken heeft. 1. Consolideren, 2. Verbeteren, 3. Inspireren, 4. Transformeren. We zijn tot de conclusie gekomen bij de bespreking van ons meerjarenbeleidsplan dat we alle vier de scenario's zullen uitvoeren, omdat je naar ons idee namelijk niet zo maar je bewezen dienstverlening over boord moet zetten, maar dat je vanuit je oude kracht moet bouwen aan nieuwe diensten en ideeën. Het laatste scenario, transformeren is gelijk ook het spannendst. We hebben gezegd dat we daar mee proef gaan draaien. Op een andere manier met de bibliotheek om gaan, meer naar buiten, meer vanuit de gemeenschap laten komen wat de bibliotheek voor hen kan betekenen en omgekeerd.

We hopen van deze MOOC dat die ons een stuk op weg kan brengen in de zoektocht die we al gestart zijn zoals met projecten Stadsambassade en ook spinoffs als de leeskringen voor beginners vanuit Lezen in de keuken.  Het volgen van deze MOOC doen onze medewerkers, en ik zelf dus ook, waar het kan in werktijd, maar waar dat niet kan in vrije tijd, waarvoor dan geen overwerk kan worden geschreven. Investeren in jezelf. Best pittig! Want het kost tijd.

De cursus probeert een wereldwijde beweging in te zetten van positieve verandering. Daar hebben ze een theorie over, en dat vertalen ze naar de praktijk door rondom de cursus verschillende HUB's wereldwijd te faciliteren. Kun je door meer open te staan voor anderen, een open geest, open hart en open wil niet veel beter verandering veroorzaken? Door nieuwsgierig te zijn, compassie te hebben en door moed te tonen om dingen anders te doen. Het is dus niet alleen een zoektocht voor onze organisatie, maar ook vooral voor de individuele medewerkers die onze organisatie maken tot wat hij is, en wat hij kan worden. Individueel leiderschap van iedereen.

Voor mij is dan dus de vraag wat mijn rol dan is als directeur in deze verandering? Moet ik het trekken, loslaten, faciliteren, aanjagen....? Een mooie reis om samen te doen, en voor mij zelf om na te denken over mijn rol in onze geweldige organisatie.

Ik zal af en toe een blog plaatsen over mijn bevindingen... leuk en niet leuk... confrontatie met mezelf en met mijn medecursisten...... En voor degene die het ook interessant lijkt, je kunt denk ik nog wel aan haken, als je bereid bent er flink wat tijd in te steken om de introductie cursus in te halen. Meld je dan even bij Stephan.