vrijdag 29 mei 2015

Dit kan niet waar zijn

Ik ben momenteel het boek Dit kan niet waar zijn : onder bankiers van Joris Luyendijk aan het lezen.
Ik heb het nog niet uit, ben pas halverwege. Het boek is volop in de media geweest, o.a. bij Tegenlicht en bij De Wereld Draait Door.
Door alle ophef de laatste maanden over de bonussen bij "De Bank" en het Libor-schandaal wilde ik het boek ook lezen.
Normaal gesproken zou een boek over de financiële wereld niet hoog op mijn leeslijstje staan.


The City
Nu moet ik zeggen dat het boek leest als een trein. Ik heb wel vaker boeken van Joris Luyendijk gelezen (Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen) en die lezen ook vlot weg.
In Dit kan niet waar zijn reist Joris Luyendijk af naar The City, het financiële hart van Londen. Voor de Britse Krant The Guardian dompelde hij zich twee jaar lang onder in het financiële hart van Londen en sprak met meer dan 200 mensen dit daar werken of gewerkt hebben. Zijn bevindingen hield hij bij in de joris-luyendijk-banking-blog. Door zijn gesprekspartners absolute anonimiteit te bieden weet hij ze aan het praten te krijgen. Want uit de school klappen is in The City een absolute doodzonde en kan je je baan kosten.

Inktzwart
De verhalen die ze vertellen geven een inktzwarte inkijk in bankierswereld. Alles draait om geld verdienen en het maakt niet uit of dat ten koste gaat van een klant of een collega. Producten waar niemand wat aan heeft worden verkocht voor een veel te hoge prijs. En waarom? Gewoon omdat het kan en zonder de wet te overtreden. "Caveat emptor" wordt dat genoemd. Je moet weten wat je koopt en als je niet de moeite neemt om de kleine lettertjes te lezen ga je flink het schip in.
Ook de bedrijfscultuur komt er niet fraai vanaf. Medewerkers die zich niet conformeren aan de norm van het graaien ten koste van de klant of hun targets niet halen kunnen op staande voet ontslagen worden. Zo geef je mensen ook geen andere keuze.
Voor oudjaar vindt er nog even een ontslagronde plaats zodat er voor de overblijvers meer te verdelen valt uit de bonuspot.

Hervormingen
Het boek beschrijft de praktijken in bankierswereld in Londen. Of het er in Nederland ook zo aan toe gaat weet ik niet. Misschien komt de Nederlandse situatie verderop in het boek nog ter sprake.
Joris Luyendijk wil ons met zijn boek waarschuwen. Een bankencrisis zoals die 2008 plaats vond kan volgens hem makkelijk nog een keer gebeuren.
De banken zijn wel bezig met verbeteringen maar het gaat volgens Luyendijk niet snel genoeg en vooral niet ver genoeg. Ook de bedrijfscultuur bij banken zou moeten worden aangepakt. De banken moeten zich verder hervormen en de politiek en de burgers hebben daar ook een rol in.
Een aanrader. Not for the faint hearted.

Reserveer Dit kan niet waar zijn : onder bankiers hier in onze catalogus.
Let op!Er is een wachtlijst voor dit boek.

Chris

Geen opmerkingen:

Een reactie posten