dinsdag 12 mei 2015

De man die haast had

Obsessie
De hoofdpersoon, Leon, heeft van jongs af aan een moeizame en ingewikkelde verhouding met het verschijnsel tijd. Tijd speelt een belangrijke rol in zijn leven en is tevens zijn grootste tegenstander. Terwijl iedereen in zijn omgeving geleefd wordt door de tijd en door het leven holt, probeert Leon de wijzers van de klok tegen te houden. Zelf heb je ook wel eens haast en zou je de tijd graag naar je hand willen zetten. De titel van dit boek intrigeerde me en daarom besloot ik om het te lezen. Een apart verhaal en het ligt toch allemaal een beetje ingewikkelder dan de titel doet vermoeden.


Tragiek
Deze psychologische roman, novelle eigenlijk, speelt zich af in een dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Leon groeit daar op als enig kind, met een vader die werkt in een fabriek en een moeder die manisch depressief is. De relatie tussen zijn ouders verloopt moeizaam en Leon heeft weinig contact met hen. Als de ouders er op uitgaan past Elsie op Leon. Leon is dol op de zestienjarige Elsie en hij is in stilte verliefd op haar. Ze geeft hem houvast. Als zesjarig jongetje ziet Leon hoe zijn oppas Elsie, op een avond als zijn ouders naar het theater gaan, door het trapgat van de zolder naar beneden valt. Dit gebeurt tijdens het verstoppertje spelen.
Elsie raakt onherstelbaar gehandicapt. Ze is apathisch, gekluisterd aan een rolstoel en verhuist naar Home Windekind. Leon bezoekt Elsie daar elke week. Eerst omdat hij zich schuldig voelt, later ontstaat er tussen hen een diepe, emotionele band. Hoe een ongeluk het leven van twee mensen voorgoed kan veranderen!
Deze gebeurtenis en de dood van zijn moeder hebben een grote invloed op het verdere leven van Leon. Leon worstelt met het aangaan van relaties, hij is een man met weinig sociale contacten.  Leon neemt een ingrijpende beslissing en het loopt dramatisch af in deze roman.


Inkijk
Dit werk van Jan Vantoortelboom laat je meekijken in het leven van Leon. Het leven van een eenzaam, introvert en beschadigd mens. De auteur doet dit niet door in de psyche van Leon te kijken. Dit gebeurt door de beschrijving van de relaties die een belangrijke rol in het leven van Leon spelen. Zijn ouders, zijn vriend Bertrand, zijn geliefde Liliane en natuurlijk Elsie. Dit vind ik ook bijzonder knap van de auteur, hoe met weinig details over het gedachteleven van zijn personages een bijzonder verhaal wordt neergezet. Wel een beklemmend verhaal, je bent blij dat je niet in de schoenen van de hoofdpersoon staat. Maar beslist geen zware kost, integendeel, een vlotte beeldende stijl met korte hoofdstukken. Je bent benieuwd hoe het af loopt. Je popelt gewoon om de volgende bladzijde weer om te slaan. Ook met zijn beschrijvingen van het soms troosteloze landschap en het gure weer creƫert hij een bepaalde sfeer. Echt een boek om bij de open haard te lezen, met warme chocolademelk of een glas rode wijn. Een begenadigd verteller!

Jan Vantoortelboom
Woont en werkt in Zeeuws-Vlaanderen. Hij is geboren op 29 juli 1975 in Torhout, Belgiƫ en groeide op in het West-Vlaamse dorpje Elverdinge.
De man die haast had is het derde werk van de schrijver. Hiervoor heeft hij het decor van Vlaanderen verwisseld voor een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Zijn debuut De verzonken jongen won de Gouden Uil en zijn volgende werk Meester Mitraillette werd door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen tot Boek van de Maand. Inmiddels is hij aan zijn vierde boek begonnen.
De auteur heeft veel affiniteit met het onderwijs, dit komt in zijn boeken weer terug. Zijn moeder is overleden toen hij zestien was, ook vroegtijdig, net als de moeder van de hoofdpersoon in zijn derde boek.


Als je deze boeken wilt reserveren kun je de titel aanklikken:

De man die haast had 
De verzonken jongen
Meester Mitraillette

Geen opmerkingen:

Een reactie posten