Dimitri Verhulst De intrede van Christus te Brussel
Fan
Voordat iemand Dimitri Verhulst kende besprak ik voor Radio Noord-Holland het boek De helaasheid der dingen en ik was meteen verkocht. Ik houd van schrijvers die tragische dingen van het leven op een humoristische manier brengen (Reve!). Soms schrijft hij over zijn eigen tragische leven zoals in de helaasheid en Mevrouw Verona daalt de heuvel af, soms maatschappijkritische boeken zoals Problemski hotel (wrede roman over een asielzoekerscentrum) of dit boek. Altijd valt er een hoop te lachen in zijn boeken.
Christus
Op internet wordt het aangekondigd, dus zal het wel waar zijn: Christus zal de eenentwintigste juli naar Brussel komen. In veertien statiën beschrijft Verhulst vervolgens hoe eerst Brussel en daarna heel België en Europa in de ban raken van het bezoek van de Allerhoogste. Een golf van medemenselijkheid siddert door de stad, het huwelijk van de verteller leeft weer op, hij gaat zelfs eten bij zijn buurman die hij jaren heeft genegeerd. De Brusselaars beginnen zelfs al plaatsen in de nemen langs de route, maar er is een probleem, welke taal spreekt Christus eigenlijk? Ze gokken op Aramees. Maar wie kan er dan tolken?
Illegalen
In een asielzoekerscentrum wordt een elfjarig illegaal meisje (Ohanna) gevonden dat Aramees spreekt en mag tolken, in ruil voor een verblijfsvergunning. In de zevende statie krijgt Ohanna een droom over de Heiland, die een masker afdoet en een controleambtenaar van de immigratiedienst blijkt te zijn (hilarische scène).
Naastenliefde
Als je Verhulst niet zou kennen zou je bijna achterdochtig worden, is hij soms in de Heer geraakt? Maar niets is minder waar. Naast alle wreedheid en ellende blijft er altijd hoop op onderlinge solidariteit en altruïsme. Ondanks de totaal onverwachtse afloop van het boek (als lezer ben je in spanning hoe dit spektakel af gaat lopen, heel knap) is het duidelijk dat hier een schrijver aan het werk is die doordrongen is van het humanistische gevoel dat dader en slachtoffer op een bepaalde manier met elkaar zijn verbonden door hun mens-zijn.
Reserveer De intrede van Christus te Brussel in onze catalogus
Grappig hoe zo'n boek ahw in de lucht hangt. Met mijn leeskring in Purmerend lezen we dit boek nu. Kan er nog niet veel over zeggen, maar het lijkt me boeiend om de vewarring, opwinding van de mensen te 'ervaren'.
BeantwoordenVerwijderen