dinsdag 26 juni 2012

Advocaten op de pijnbank


Kritiek
Het zelfreinigend vermogen van de bankenwereld is begonnen (zie het boek van journalist Cees van Lotringen over bankier Serge Bakker Een van de jongens over diens fraude van 55 miljoen waar hij twee jaar cel voor kreeg!). De advocatenwereld blijft een beetje achter vond advocaat, universitair docent en internet- en auteursrechtspecialist Christiaan Alberdingk Thijm. Hoog tijd om een boek te schrijven over de bedrijfscultuur op een prestigieus advocatenkantoor aan de Zuidas.

Web van leugens
Beginnend advocaat Eppo Boetselaar komt bij toeval terecht op een kantoor aan de Zuidas, wint een wedstrijd en moet daardoor steeds meer gaan presteren. Alles draait om declarabele uren schrijven en targets halen (te wijten aan de grote fusies van advocatenkantoren in de jaren '90, niet om dienstbaarheid aan de klant). Door die druk gaat hij fouten maken die hij weer maskeert met andere fouten. Uiteindelijk komt de waarheid aan het licht, komt Eppo ten val en sleept in zijn val het hele kantoor mee.

Katharsis
Aan het einde van het boek komt Eppo tot inkeer. Het gaat niet om chique etentjes, de buitenlandse reisjes, de hoge uurtarieven, maar om de dienstbaarheid aan de klant. Die inkeer is volgens Thijm voplop aan de gang in de bankenwereld. Hoog tijd dat Bram Mosckowicz dit boek gaat lezen. Hij en anderen geven door hun optreden op televisie een beeld van glamour en glitter. Ook de advocatuur moet een nederig vak zijn. Uit de veelal positieve reacties van vakgenoten op het boek (ze herkenden de wereld die werd geschetst in het boek) mogen we hopen dat ook binnen de advocatenwereld een andere wind gaat waaien.

Agnes

Reserveer Het proces van de eeuw in onze catalogus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten