vrijdag 27 april 2012
Thrillers
dinsdag 24 april 2012
Geen dag zonder Bach
Zo'n saai boek met zo'n betoverende inhoud..... Het is aan de buitenkant van een boek te zien hoe mooi de inhoud is. En ook als je het openslaat: veel zwarte nootjes. Hoe mooi is het om dan te ontdekken wat een prachtige muziek in zo'n boek staat. Afgelopen maanden gebruik ik heel intensief dit boek, een uitgave van de Hohe Messe van Bach. Officiele titel: Mis in b klein van Johann Sebastian Bach, BWV 232
In Alkmaar zing ik Toonkunstkoor Alkmaar. Ook 3 collega's zingen in dat koor. Binnenkort geeft het Toonkunstkoor een concert van dit prachtige werk. We moeten flink repeteren, het is moeilijk maar wordt steeds nog mooier. Heerlijk zo met deze muziek bezig te zijn, steeds meer te ontdekken, steeds meer te genieten, geen dag zonder Bach. Het is zulke indrukwekkende muziek, groots, ingetogen, alle emoties komen erin voor.
Toonkunstkoor Alkmaar zingt op vrijdag 1 juni de Hohe Messe in de Grote Kerk in Alkmaar. Kom luisteren!
Reserveer het muziekboek of een CD in de catalogus van Kennemerwaard. En er staan nog veel meer van die prachtige muziekboeken in de bibliotheek. Vooral in Alkmaar Centrum staat een grote verzameling bladmuziek.
Interessante link over de Hohe Messe: http://oregonbachfestival.com/digitalbach/cuepoints/
Caroline, een alt van Toonkunstkoor Alkmaar
maandag 23 april 2012
Ontwikkelen
groei van mais |
Erna
vrijdag 20 april 2012
Spiegelbeeld
strip Margeet de Heer |
donderdag 19 april 2012
(On)Wise lang blog
De afgelopen week stond in het teken van de overgang naar nieuw bibliotheeksoftware in onze vestigingen. Tijdens het Paasweekeinde werd de oude software afgesloten en begon de migratie van álle gegevens naar de nieuwe software Wise. Denk bij deze gegevens aan alle materialen die we hebben (boeken, cd's etc.) en de informatie die daar aan hangt (plaatsing: waar staat het in de kast; alle uitleningen). En alle gegevens van klanten (niet alleen "simpele" adresgegevens, maar ook wat de klant geleend heeft, de geplaatste reserveringen, openstaande boetes) etc.
Gelukkig hoefden we dit niet handmatig te doen, maar regelde de Provinciale Bibliotheek Organisatie (PSO) dit voor ons. Alle gegevens zijn namelijk opgeslagen op de servers van deze PSO. Om het nog groter te maken: niet alleen Bibliotheek Kennemerwaard ging over op Wise. Tijdens de Kerst zijn 100 bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland overgegaan, tijdens het Paasweekeinde nog eens 100. Een hoeveelheid gegevens, data, die er niet om liegt. Dit was dan ook de reden dat er tijdens het Paasweekeinde een heleboel niet kon via de catalogus op onze website.
Voorafgaand aan de overgang hebben de medewerkers van de bibliotheek kunnen oefenen in een testomgeving. Met vier collega's heb ik alles voorbereid, deze overgang had gevolgen voor de inname-apparatuur, de apparatuur voor uitlenen, de betaalautomaten voor boetes en internet, de printers. Een flinke, en soms erg technische, klus.
Spannende momenten
Om deze reden waren de vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard dan ook dicht op dinsdag 10 april. Want wat we wel zelf moesten doen was nakijken of de gegevens nog klopten. Dus bijvoorbeeld controleren of wat ik zaterdag 7 april op mijn pasje had geleend, dinsdag 10 april ook nog op mijn pasje stond. Dit was het eerste Spannende Moment: de gegevens klopten gelukkig nog. Om 12.00 uur kwam het verlossende woord van de PSO: we konden door met de migratie. In alle locaties werd dinsdagmiddag de apparatuur aangepast zodat woensdagochtend alles zou werken. Maar niet voordat we een fles alcoholvrije appelbubbels open hadden getrokken ;)
Het tweede Spannende Moment was woensdagochtend 11 april om 9.00 uur. De locatie Alkmaar Centrum had de primeur...we waren erg benieuwd: kan er ingeleverd en geleend worden door de klanten?
Het eerste boek werd ingeleverd, zucht van opluchting: dit ging goed.
Het tweede boek werd ingeleverd, lucht happen want paniek: het hele systeem ging plat. Er kon niet meer ingeleverd, uitgeleend, ge-internet worden. Gelukkig konden we terugvallen op een wel zeer oud systeem: pen en papier.
Om 10.30 uur kwam de nieuwe Wise software weer op gang en konden wij weer werken en klanten weer inleveren, lenen etc.
De hele woensdag bestond uit een aaneenschakeling van Spannende Momenten: in de loop van de dag gingen steeds meer bibliotheken open, met een verwachte topdrukte tussen 14.00 en 16.30 uur. Houdt Wise het vol als er 200 bibliotheken draaien op één van de drukste dagen van het jaar (de woensdagmiddag na Pasen)? Het ging goed. Tijdens deze woensdagmiddag is het Wise systeem niet in elkaar geklapt, Wise was wel langzaam (op handelingen werd wel vertraagd gereageerd door Wise), maar wat er 's ochtends was gebeurd kwam gelukkig niet meer voor.
En nu?
Wij (de collega's die het hele traject sinds september intern hebben begeleid) zijn bepaald niet ontevreden!
Ja, af en toe is Wise wat traag, een enkele keer moet Wise herstart worden, en slechts twee keer moest in Alkmaar Centrum de apparatuur herstart worden.
Nu komen er andere vragen van klanten en collega's die we zo snel mogelijk en (vooral!) naar behoren willen beantwoorden.
Zo krijgt bijvoorbeeld een aantal klanten geen bericht als er een reservering voor hen klaar staat: dat is bepaald niet handig en moet z.s.m. door de PSO aangepast worden.
Een aantal cd's van Muziekweb kon ik niet afhandelen (zodat klanten ze kunnen lenen)...ook hier wordt door de PSO naar gekeken.
Je begrijpt: een aantal zaken kunnen de medewerkers van Bibliotheek Kennemerwaard voor je oplossen. Een aantal technische zaken worden behandeld door de PSO, want daar hebben wij de mogelijkheid niet voor om die voor je op te lossen. Daar vragen we dan ook je geduld voor.
Tips voor de webcatalogus
Wij verwijzen in dit blog nogal eens naar de webcatalogus. Ook die is vernieuwd. Volgens enkele klanten ziet de catalogus er sinds het Paasweekeinde rommelig uit, maar daar weten we een hele simpele oplossing voor: druk op F5. Hierdoor wordt de webcatalogus vernieuwd. Helpt F5 niet dan kun je de cache van je browser leeg maken. Gebruik je bijv. Internet Explorer om te zoeken op internet, dan kun je via "extra", "internetopties" en "browsegeschiedenis" alle cookies, en "tijdelijke internetbestanden" verwijderen. Zo worden alle restjes van de oude catalogus verwijderd en ziet de nieuwe webcatalogus er weer goed uit.
Verlengen: als je kijkt bij 'Wat heb ik thuis' zie je daar staan wat je geleend hebt. Wil je van bijvoorbeeld 6 materialen er 3 verlengen, vink dan de materialen die je niet wilt verlengen uit. Alles staat namelijk automatisch aangevinkt.
Zoeken in de catalogus: kies eens "Woorden" in plaats van "Onderwerp" om te zoeken. Na mijn vakantie heb ik het plan opgevat om Cambodjaanse, Laotiaanse en Vietnamese gerechten te gaan maken (wat nooit gaat gebeuren, maar dat is voer voor een ander blog). Ik kies "Woorden" en typ twee woorden achter elkaar: 'keuken' 'Azië' en krijg een lijst van 15 kookboeken die aan mijn vraag voldoen. Bij "Onderwerp" kan ik niet op die manier zoeken, dan wordt het heel lastig. Dit vind ik absoluut een minpunt van het zoeken in deze catalogus, maar het alternatief zoeken op "Woorden" werkt erg goed!
Onze vraag is nu: hoe heb jij de overgang naar Wise beleefd? Heb je er iets van gemerkt? Ben je tegen iets raars aangelopen: werkt er iets niet, vind je de vernieuwde catalogus mooi en overzichtelijk of juist niet?
We zijn benieuwd!
Laat het ons weten door ons te mailen, te reageren op dit blog, of een berichtje op onze Facebook pagina achter te laten.
Sanneke
vrijdag 13 april 2012
Oude wijn in nieuwe zaken
Zwaar spul
Trailer bekeken? Zwaar spul hè? Even wat anders dan lekker achterover op de bank genieten van The Mentalist of Midsummer Murders. Bij Waking the Dead ga je meteen de diepte in. Je kijkt in de afgrond en de afgrond kijkt in jou. Dat moet je niet te lang achter elkaar doen. Voor deze bespreking heb ik wel een aantal afleveringen op een avond teruggekeken, waarna je hunkert naar zonlicht, een glimlach en enige hoop voor de mensheid. Waking the Dead moet je doseren. Waarom zou je dan überhaupt kijken? Omdat de serie zo waanzinnig goed is en dat tot en met het negende seizoen blijft.
Drie-in-één
Het Cold Case team van Waking the Dead werkt met moderne methoden en recente technologie aan oude onopgeloste moordzaken. Aangezien de benaderingen van de detectives, de psycholoog/profiler en de forensisch patholoog ieder ruim de aandacht krijgen en tot in detail zijn uitgewerkt, heb je in feite drie series in één. Daar wordt het puzzelen erg dynamisch van. Temeer daar de verschillende karakters echt worden uitgediept in hun kwetsbaarheden en uitstekend gespeeld. Maar je moet er wel goed je hoofd bij houden om alles te kunnen volgen. De verhalen zijn uiterst vakkundig uit vele lagen opgebouwd.
Afleveringen of films?
Eigenlijk kijk je gewoon naar een reeks speelfilms. Elke aflevering bestaat uit twee delen die tezamen al ruim van bioscooplengte zijn. Maar de hele aanpak inclusief het fantastische camerawerk doet je sowieso eerder aan het witte doek dan aan televisie denken. Ooit zette The X-Files deze trend in waarbij afleveringen werden opgezet als minifilms. Groots, flamboyant, professioneel en meeslepend in complexere verhaallijnen. Waking the Dead is pure kwaliteit op alle fronten. Als er ooit een speelfilm van komt, zal het niet meevallen om die indrukwekkender te maken dan de afzonderlijke afleveringen.
Reserveer de dvd's in onze catalogus
Raoul
woensdag 11 april 2012
Leidse Koorboeken
Stelt u zich eens voor: u bent in de Pieterskerk in Leiden op een doordeweekse dag in het jaar 1559, om een uur of vijf. Tussen de beelden, ettelijke geestelijken en een enkele loslopende hond, in het geroezemoes van de in- en uitlopende kerkbezoekers, klinkt plotseling vanuit het koor van de kerk een gregoriaanse aanhef gevolgd door bedwelmend meerstemmig gezang: gewoon één van de erediensten van deze kerk: een hemels geluk in dit aardse bestaan.
Leven met de Leidse koorboeken
Het dagelijks leven in de 16 eeuw werd geregeerd door het eeuwenoude stramien van kloosteruren: de getijden. In heel Europa werden die getijden gebeden en gezongen in kloosters. Van de honderden zogeheten "koorboeken" die Holland in de 16e eeuw rijk moet zijn geweest, zijn de zes koorboeken van Leiden de enig overgebleven getuigen van het repertoire dat in Hollandse Getijdenkerken tot aan de Reformatie in 1572 werd gezongen. Nadat de boeken een paar eeuwen in een kist op het Leidse stadhuis hadden gelegen verhuisden zij in de 19e eeuw naar de Lakenhal.
Megaproject
In 2008 besloot het Egidiuskwartet de boeken te ontsluiten.In een zes jaar durend project stellen zij elk jaar één boek centraal. Het is niet om mogelijk alles uit het betreffende koorboek te zingen en op te nemen: een zeven-getijden college was immers een "bedrijf" met een ijzeren planning: er moest gezongen worden, zeven keer per dag, zeven dagen per week. Van ieder boek wordt een cd opgenomen in combinatie met een concerttour door Nederland.
Lees alles over het project De Leidse koorboeken
reserveer de cd's met De Leidse koorboeken in de catalogus
Concerten
Dit jaar staat het derde Leidse koorboek centraal op de nieuwe dubbel-cd (in mei verkrijgbaar) en in de concertserie (6 concerten dit jaar). Het is een ontroerende, prachtige en verstilde muziek uit een tijd waarin het zingen bij en over de dood de eerste etappe was op weg naar het paradijs en het eeuwige licht. Een moment van troost.
De Leidse Koorboeken concerten zijn meer dan een concert: ik spreek uit ervaring. De zangers zingen in hun rode toga's in een cirkel in het midden van de kerk, prachtig uitgelicht, met heel veel kaarsen.
Opmerkelijkheden, raadsels en geheimen
Peter de Groot, initiator van het project en artistiek leider werkt vrijwel dagelijks met het materiaal uit de oude boeken. Op 26 april geeft hij in de serie van het Alkmaars Historisch Café een voor iedereen begrijpelijke uitleg welke moeilijkheden er zijn bij het weer tot leven wekken van de koorboeken. Ook laat hij opmerkelijkheden, raadsels en geheimen zien: bijvoorbeeld de mantra's van een Dordts meisje, een gecodeerde boodschap van Clemens non Papa, de muzikale handtekening van meester "X" en de maker van het Leidse Requiem.
Bezoekers van de lezing kunnen op de avond zelf kaartjes tegen gereduceerd tarief kopen voor het concert in de Grote kerk op 25 mei.
Voor meer informatie over de lezing zie de website van de bibliotheek:
Persoonlijk
Uiteraard van harte aanbevolen: de lezing en het concert op 25 mei in De Grote Kerk!
Ik ben getuige geweest van de uitvoering van koorboek I en II, en verzeke u dat III ook weer een juweeltje wordt. Ik kan niet nalaten te vermelden dat Peter de Groot de partner is van een dierbare nicht van mij....dus ik voel me extra betrokken bij dit fantastische project!
Maria
vrijdag 6 april 2012
Een 'lekkere' film: Julie and Julia
Het verhaal
De film heeft twee verhaallijnen, die met elkaar verweven zijn. Julie is een jonge schrijfster en woont in Queens. Haar werk geeft haar geen voldoening. Om iets te gaan doen wat ze leuk vindt, gaat ze een blog schrijven over koken. In één jaar tijd gaat Julie alle recepten uit het kookboek van Julia Child maken en daarover bloggen. Julia Child (Meryl Streep) is in de jaren vijftig verhuisd naar Frankrijk, waar zij kookles gaat volgen, zelf kookles gaat geven om uiteindelijk een kookboek te schrijven met daarin franse recepten voor Amerikaanse huisvrouwen. Leuk om te zien is hoe de vrouwen de uitdagingen op dezelfde manier aangaan, en hoe de verhalen van de twee vrouwen overeen komen op bepaalde punten.
Julie's blog wordt erg succesvol en krijgt veel aandacht van de pers en uiteindelijk zelfs van Julia Child zelf.
De film
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Julia Child en de blog van Julie Powell. Het is de eerste grote filmproductie die gebaseerd is op een weblog (The Julie/Julia project).
Leuk aan de film vind ik dat hij twee tijdsbeelden laat zien, vooral de fifties in Frankrijk geven een mooi beeld.
Ook zitten er leuke details in de film verwerkt, zoals het liedje Psychokiller dat is gemonteerd onder de scene dat Julie een kreeft gaat koken.
Ik vind de film een echte aanrader, vooral als je van sfeer en lekker eten houdt.
Heb je Julie and Julia gemist op tv?
Reserveer dan de dvd in de bibliotheek
Jolanda
maandag 2 april 2012
Vincent van Gogh leeft!!!!!!!!!!!!!!
Ook in het boek de kraaien van van Gogh komt een stukje geschiedenis naar voren door de brieven die de gepensioneerde bibliothecaris Gijsbert Versteeg onder ogen krijgt. Deze blijken namelijk geschreven te zijn door.... Vincent van Gogh. Deze blijkt 100 jaar geslapen te hebben en probeert nu zijn broer Theo te bereiken. In de tweede brief al bekent Vincent van Gogh zijn broer dat hij iemand heeft vermoord. Dat schijnt wel te kloppen. In het van Gogh museum vind Gijsbert Versteeg het dode lichaam van een kunsthandelaar.Toch gelooft Versteeg niet dat de man van de brieven daar verantwoordelijk voor is. Maar wie dan wel?
Samen met de plaatselijke politierechercheur Susan Scheffer gaat hij op onderzoek uit.
reserveer moord in Tuchinski over apother C.J. van Ledden Hulsebosch en de kraaien van van Gogh
in de catalogus van de bibliotheek.
irene