dinsdag 26 februari 2019

ABBA: jeugdsentiment!

ABBA
Bij iedereen gaat wel een belletje rinkelen, als ze de naam ABBA horen, denk ik zo. In mijn jeugd en latere jaren als jongere was ik groot fan. Voor diegenen die het misschien toch niets zegt. De Zweedse popgroep ABBA werd opgericht in 1972 en het eigenlijke succes startte toen ze in 1974 het Eurovisiesongfestival won met het nummer 'Waterloo'. Andere bekende nummers zijn natuurlijk 'Dancing Queen', 'The winner takes it all' en niet te vergeten 'Mamma Mia'. In 1983 lastte de groep een pauze in, die uiteindelijk
definitief bleek te zijn. Vorig jaar maakten de groepsleden bekend dat er toch nog 2 nummers uitgebracht zouden worden. De planning was voor begin van dit jaar, maar tot op heden zijn ze nog niet uitgebracht. Zoals het er nu naar uitziet zullen 'I still have faith in you' en 'Don't shut me down' in de herfst van dit jaar wereldkundig worden gemaakt, gekoppeld aan een hologram-concert.
Sinds 1983 is ABBA dus ter ziele, maar dat wil niet zeggen dat we nooit meer hun liedjes (de beide mannelijke groepsleden waren de componisten en arrangeurs van al hun liedjes) horen vandaag de dag. Integendeel, zou ik zeggen. In 2008 verscheen de film Mamma Mia, een filmadaptatie van de gelijknamige West-End musical en gebaseerd op de ABBA-liedjes. In deze filmmusical speelden (en zongen..) bekende acteurs als Meryl Streep, Pierce Brosnan en Colin Firth de sterren van de hemel. Het verhaal gaat om Sophie die voor haar bruiloft de 3 mannen uitnodigt, die haar vader zouden kunnen zijn. Haar moeder is daar natuurlijk niet zo blij mee.

Vorig jaar verscheen deel 2 van deze film onder de titel Mamma Mia! Here we go again. Vijf jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film treffen we Sophie aan op het Griekse eiland Kalokairi. Een jaar geleden is het hotel gesloten, omdat haar moeder Donna overleed. Zij is nu druk bezig met een heropeningsfeest, maar alles dreigt in de soep te lopen: er komt een hevige storm, haar oma verschijnt onuitgenodigd ten tonele. Maar gelukkig kent deze film een 'happy end'.

Naast de film verscheen er ook een gelijknamige cd met de soundtrack, maar dat was nog niet genoeg. Cher (een Amerikaanse zangeres en actrice met Armeense roots) die in deel 2 als oma een bescheiden rol speelt als excentrieke oma (is haar op het lijf geschreven) raakte na het maken van de film zo enthousiast en besloot een eerbetoon aan de ABBA-muziek te brengen met een nieuw studio-album vol met ABBA-liedjes: 'Dancing Queen' zag het levenslicht. Cher zag al heel wat jaren eerder het levenslicht (in 1946), maar dat is haar niet aan te zien (dankzij de hulp van heel veel plastische ingrepen). Zingen kan ze echter nog steeds. De liedjes klinken natuurlijk wat anders dan de oorspronkelijke door ABBA zelf gezongen liedjes, maar dat is natuurlijk logisch. De oorspronkelijke liedjes zijn wat zoeter, en zij heeft er een beetje een rock-element aan toegevoegd.
Luister en oordeel zelf:


Hier kan je Dancing Queen reserveren.

Wil je liever de film(s) zien, dat kan natuurlijk ook. Hier kan je deel 1 reserveren. En hier deel 2.


Gabrielle

dinsdag 19 februari 2019

Blognoot: Outlander, de boeken en de tv-serie

Blognoot: Outlander, de boeken en de tv-serie: Het is inmiddels al 20 jaar geleden dat het eerste deel van "de reiziger-cyclus" van Diana Gabaldon uitkwam. Inmiddels zitten de f...

Outlander, de boeken en de tv-serie

Het is inmiddels al 20 jaar geleden dat het eerste deel van "de reiziger-cyclus" van Diana Gabaldon uitkwam. Inmiddels zitten de fans met smart te wachten op deel 9.
De serie is een mengeling van fantasy en historische roman, met de nadruk op het laatste. Een Engelse verpleegster valt tijdens haar tweede huwelijksreis in Schotland door een kring van stenen terug in de tijd. Terug naar de tijd van de Jakobitische opstanden, de tijd van Bonnie Prince Charles, en de laatste stuiptrekkingen van de Schotse vrijheidsstrijd. De hoofdpersoon Claire raakt verwikkeld in deze strijd, en raakt verliefd op een jonge Schotse vrijheidsstrijder.

De boeken zijn voor zover ik dat kan beoordelen historisch goed onderbouwd. Ze zijn een mengeling van historie, romantiek, strijd en spanning. Meeslepend geschreven. De romantiek is niet te zoetsappig, Claire is een pittige dame, en Jamie haar Schotse geliefde is een man van principes en eergevoel. Het samenspel tussen die twee wordt mooi beschreven. Na het eerste boek voeren de avonturen van dit tweetal, en later hun dochter, naar het Frankrijk, het Caribisch gebied, de Verenigde Staten. Steeds wordt het leidende duo op plekken in de wereld neergezet waar in die tijd doorslaggevende gebeurtenissen plaats vonden. Gabaldon weet hen zo te positioneren dat zij via Claire en Jamie een kijkje in de geschiedenis kan geven van bv. de aanval van de Britten op Cuba en de Amerikaanse vrijheidsstrijd.

Inmiddels zijn de eerste drie delen verfilmd tot een tv-serie. Natuurlijk kunnen niet alle verhaallijnen uit de romans zo uitgebreid worden weergegeven als in de boeken. Ook de tv-serie is meeslepend, dezelfde mengeling van romantiek en strijd, in de eerste twee series gevat in de prachtige setting van de Schotse hooglanden. Het nodigt uit om flink te bingewatchen. Een aanrader voor liefhebbers van goed geschreven historische romans met een vleug romantiek  Een kritische noot is op zijn plek als het om de vertaling gaat, in boeken en in de tv-serie is er soms sprake van slordig vertaalwerk, dat had beter gekund. De boeken en de tv-serie zijn natuurlijk bij ons te leen... voor wie lekker in de boeken of verfilming mee gesleept wil worden.

Erna Winters

maandag 11 februari 2019

Ga toch fietsen

Op woensdag 15 mei komt wereldfietser Frank van Rijn naar de bibliotheek in Heerhugowaard om een lezing te geven. Superleuk. Want Frank kan smakelijk vertellen over zijn fietsavonturen. Over veel van zijn reizen heeft hij een boek geschreven. Dat zijn inmiddels veertien boeken. Dus naast wereldfietser mag Frank zich ook zeker auteur noemen.



Ik kan me nog goed herinneren dar Frank jaren geleden een lezing kwam geven in de bibliotheek in Limmen. Dat was wel even stressvol want de zaal (meer dan 70 man) zat al vol en Frank was er nog niet. Tien minuten voor de start van de lezing kwam hij binnen. De diaprojector werd opgezet (daar werkte hij toen nog mee) en precies om 20.00 uur gingen we van start.

Frank had totaal geen last van stress en de zaal hing aan zijn lippen. Het ging toen over zijn fietstocht door Ethiopië (na te lezen in het Boek De zuilen van Axum). Frank had tijdens die reis veel last van slechte wegen en kinderen die stenen naar hem gooiden. Hij vertelt met veel droge humor over zijn ontberingen want hij maakt het zichzelf niet graag gemakkelijk. Zijn boeken zijn ook niet direct reisgidsen waardoor je heel veel wijzer wordt van de landen die hij bezoekt maar meer spannende verhalen van zijn persoonlijke belevenissen tijdens zijn reizen.

Hieronder een filmpje waarin hij onder andere vertelt hoe hij tijdens een reis door de Verenigde Staten in Death Valley bijna zonder water komt te zitten in de brandende zon. Eén van de meest hachelijke situaties tijdens zijn fietscarrière.



In Heerhugowaard vertelt Frank van Rijn over zijn laatste fietsreis, van november 2018 tot en met februari 2019 fietst(e) hij in Argentinië en Chili. Een kaartje reserveren voor de lezing kan hier.
Zie ik je daar? Je hoeft zelf geen fietsavonturier te zijn om toch enorm van zijn verhalen te kunnen genieten.

Chris

maandag 4 februari 2019

Instagram is in

Een Bookstagram-achtige foto van een boek uit onze collectie

Social
Bloggen, Vloggen, het is helemaal in om je via zoveel mogelijk digitale kanalen te exposeren. En ook Bibliotheek Kennemerwaard doet hier aan mee. Naast de eigen website waar de gehele catalogus op te vinden is, heeft de bieb een eigen facebook, een twitter account en zelfs een youtube kanaal. Maar weten de trouwe leden van de bibliotheek dit wel? En hoe zit het met niet-leden? Stuitten die nog wel eens op één van onze vele projecten? 

Eén van de ontdekplek aankondigingen, leuk voor de kids!
Actief
Want levendig is het wel bij ons. Met steeds meer nieuwe projecten en samenwerkingen proberen wij bruggen te slaan waar nodig, maar bieden we vooral ook gezelligheid. Afgelopen week waren er verschillende optredens vanwege de Nationale Voorleesweek en werden er in verschillende van onze bibliotheken gedichten voorgedragen. Bezoekers konden spontaan een potje poëziesjoelen. Er gebeurd heel veel in onze bibliotheken en dat zouden we graag allemaal met jullie delen.

Onze dwarsliggers doen het ook goed, vooral rond de vakantieweken. Dan vliegen ze als warme broodjes over de 'toonbank'.


Bookstagram Biebstyle
Maar.... Wat is daarvoor nou eigenlijk de beste manier? Waar zitten de meeste van jullie tegenwoordig? Welk Social Media kanaal is hot? Voorzichtig zijn we het wereldwijde web aan het ontdekken en plaatsen we nu wekelijks foto's van boeken uit onze collectie op Instagram. Dan wel in de stijl van een echte bookstagram. Maar foto's van activiteiten laten op zich wachten - iets met de privacywet en met collega's die het te druk hebben om foto verslagen te maken. Maar je mag ons altijd taggen wanneer je bij ons op bezoek bent geweest. Dat vinden we hartstikke leuk. 



- Amber