dinsdag 19 februari 2019

Outlander, de boeken en de tv-serie

Het is inmiddels al 20 jaar geleden dat het eerste deel van "de reiziger-cyclus" van Diana Gabaldon uitkwam. Inmiddels zitten de fans met smart te wachten op deel 9.
De serie is een mengeling van fantasy en historische roman, met de nadruk op het laatste. Een Engelse verpleegster valt tijdens haar tweede huwelijksreis in Schotland door een kring van stenen terug in de tijd. Terug naar de tijd van de Jakobitische opstanden, de tijd van Bonnie Prince Charles, en de laatste stuiptrekkingen van de Schotse vrijheidsstrijd. De hoofdpersoon Claire raakt verwikkeld in deze strijd, en raakt verliefd op een jonge Schotse vrijheidsstrijder.

De boeken zijn voor zover ik dat kan beoordelen historisch goed onderbouwd. Ze zijn een mengeling van historie, romantiek, strijd en spanning. Meeslepend geschreven. De romantiek is niet te zoetsappig, Claire is een pittige dame, en Jamie haar Schotse geliefde is een man van principes en eergevoel. Het samenspel tussen die twee wordt mooi beschreven. Na het eerste boek voeren de avonturen van dit tweetal, en later hun dochter, naar het Frankrijk, het Caribisch gebied, de Verenigde Staten. Steeds wordt het leidende duo op plekken in de wereld neergezet waar in die tijd doorslaggevende gebeurtenissen plaats vonden. Gabaldon weet hen zo te positioneren dat zij via Claire en Jamie een kijkje in de geschiedenis kan geven van bv. de aanval van de Britten op Cuba en de Amerikaanse vrijheidsstrijd.

Inmiddels zijn de eerste drie delen verfilmd tot een tv-serie. Natuurlijk kunnen niet alle verhaallijnen uit de romans zo uitgebreid worden weergegeven als in de boeken. Ook de tv-serie is meeslepend, dezelfde mengeling van romantiek en strijd, in de eerste twee series gevat in de prachtige setting van de Schotse hooglanden. Het nodigt uit om flink te bingewatchen. Een aanrader voor liefhebbers van goed geschreven historische romans met een vleug romantiek  Een kritische noot is op zijn plek als het om de vertaling gaat, in boeken en in de tv-serie is er soms sprake van slordig vertaalwerk, dat had beter gekund. De boeken en de tv-serie zijn natuurlijk bij ons te leen... voor wie lekker in de boeken of verfilming mee gesleept wil worden.

Erna Winters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten