Plotseling duiken ze overal op, tiny houses. Nederland begint kennis te maken met het fenomeen tiny house. Een tiny house is een kleine volwaardige woning, op kleine schaal gebouwd, maximaal 50 m². Er wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Stukken goedkoper dan een traditioneel huis. De ruimte in Nederland is schaars en het is zonde om deze niet goed te gebruiken. Gemeenten moeten gaan inzien dat dit een volwaardige woonvorm is en moeten wakker geschud worden.
De tiny house-movement is ontstaan in Amerika en overgewaaid naar Europa. Door de instortende economie en stagnerende huizenmarkt, veroorzaakt door de kredietcrisis in 2008 maar ook door rampen zoals de orkaan Katrina, raakten veel mensen hun huis kwijt. Sinds 2015 is het fenomeen gegroeid.
Volwaardig en ecologisch
De huisjes worden fulltime bewoond en zijn (deels) zelfvoorzienend. Sommige zijn aangesloten op de nutsvoorzieningen. Anderen hebben alleen regenwater dat opgevangen en met een filter gezuiverd wordt tot drinkwater. Een droogtoilet is dan onontbeerlijk. Veel huisjes zijn uitgerust met zonnepanelen en er kan zelfs wifi aanwezig zijn.
Onderhoud en huishoudelijk werk kosten minder tijd. Door de eenvoud van het leven in een tiny house kun je je richten op wat je belangrijk vindt.
Meerdere tiny houses bij elkaar vormen een tiny village. Ideaal is dan een gezamenlijke ruimte, die gebruikt kan worden voor het opbergen van fietsen, de gezamenlijke wasmachine, gereedschap en andere zaken.
Woonproject
In de gemeente Alkmaar is een tijdelijk woonproject gerealiseerd, bestaande uit vijf tiny houses, als experiment gedurende een periode van minimaal drie en maximaal vijf jaar. De huisjes zijn gebouwd op grond van de gemeente aan de Helderseweg. Een soort dorp in de stad waar klein, milieuvriendelijk en betaalbaar gewoond kan worden. De huisjes zijn zelfvoorzienend. Er is geen aansluiting op de nutsvoorzieningen, geen riolering en er is geen wifi. De periode is ingegaan op 1 maart 2018.
Duurzame woon- en levensstijl
Veel mensen willen eenvoudiger en in overeenstemming met de natuur leven. De groep is zeer divers, zowel qua leeftijd als wat betreft interesses en achtergrond. Er is een combinatie van verschillende beweegredenen, een minimalistische leefstijl, zorg voor het milieu en toch wel betaalbaarheid op de eerste plaats.
Ontspullen
De opbergruimte in een tiny house is beperkt, dat betekent dus ook leven met minder spullen. Voordat je je tiny house gaat betrekken begint dus het grote ontspullen van je huidige woning. Minder spullen betekent ook meer rust in je hoofd.
Maar voor het zover komt is er een kavel nodig met de bestemming wonen, wanneer het gaat om permanente bewoning. Na het plannen maken begint het bouwen en het naar eigen wensen ontwerpen van de indeling en ruimte.
Verhalen en tips vol inspiratie
De auteur van het boek "Tiny Houses", Monique van Orden, is secretaris van Stichting Tiny House Nederland en bewoont samen met haar man een tiny house in Den Helder.
Ontmoet veel pioniers in haar prachtig geschreven boek. Hun verhalen komen uitgebreid aan bod en ook haar eigen tiny house komt voorbij. Nieuwsgierig naar hun beweegredenen?
Reserveer dan dit boek! Klik hier!
Marga de Jong
Geen opmerkingen:
Een reactie posten