Er zijn in Nederland ongeveer anderhalf miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Dit zijn voor een deel mensen voor wie Nederlands de moedertaal is. Maar het gaat ook om mensen voor wie het Nederlands een nieuwe taal is. Met deze laatste categorie heb ik zelf ervaring omdat mijn vrouw uit het buitenland komt. Uit een land met niet alleen een andere taal maar ook een ander schrift en een alfabet dat uit 44 medeklinkers bestaat en 15 klinkertekens, waar ten minste 28 klinkers mee worden geschreven. In haar taal staan woorden van een zin aan elkaar geschreven. Een spatie geeft het einde van de zin aan.
Nadat ze geslaagd was voor het basisexamen inburgering in het buitenland mocht ze naar Nederland komen. Je kunt dan een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen (MVV) waarmee je langer dan 3 maanden in Nederland mag verblijven zoals bij een toeristen visum het geval is. Toen begon het echte werk. Het inburgeringsexamen. Daar heb je 3 jaar de tijd voor en het begint uiteraard allemaal met de taal.
Wij zijn in eerste instantie begonnen met het samen lezen prentenboeken. Korte zinnen en makkelijke verhaaltjes, weliswaar niet echt heel interessante verhalen voor volwassenen maar wel goed om kennis te maken met de Nederlandse taal. Intussen was ook het inburgeringstraject van start gegaan en daar werkten ze met de serie Stap : Nederlands voor anderstaligen. Daar zijn in totaal 3 delen van. Door trouw haar huiswerk te maken en dagelijks minimaal een uur te studeren ging ze goed vooruit.
Op een gegeven moment was ze qua lezen aan meer uitdaging toe en stapten we over op de serie
Leeslicht van de uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Deze uitgeverij heeft nog veel meer series in eenvoudige en gewone taal zoals
Beeldboek,
Beroemde liefdesverhalen,
Heftige Historie,
Literatuur voor beginners,
Misdadig,
Vlaamse reuzen en
Wereldverhalen. Met name het boek van Marian Hoefnagel over het leven van Anne Frank maakte grote indruk op mijn vrouw en zorgde ervoor dat ze ook andere boeken uit deze serie ging lezen. Ook hier weer korte zinnen en eenvoudige taal maar vooral ook interessant voor volwassenen. Het hielp haar enorm vooruit en zorgde ervoor dat ze de verschillende examens van de inburgeringscursus eerder kon doen dan verwacht.
In de serie Leeslicht zijn inmiddels flink wat leuke titels verschenen zoals Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay en Het Rosie project van Graeme Simsion en nog veel en veel meer.
Door op naam van de serie te klikken krijg je een goed overzicht van de titels die er zijn.
Nederlands spreken blijft nog lastig maar de inburgeringscursus is achter de rug en het plezier in lezen is gebleven.
Ben je ook op zoek naar makkelijk te lezen boeken voor volwassenen? Dan zijn de series van uitgeverij Eenvoudig Communiceren een aanrader.
Chris