dinsdag 31 januari 2017

De prachtige vernieuwde bieb in Bergen

De leestafel
Even wennen?
Maandag 2 januari stond ik voor het eerst weer in Bergen na de verbouwing. De bieb was inmiddels al twee weken open maar ik had hem nog niet gezien i.v.m. mijn fantastische Down Under avontuur, zie ook mijn blog van 23 december. Een jetlag in de benen en vol verwondering kijkend naar al het moois was ik toch even mijn huis kwijt. De bezoekers die deze ochtend ook voor het eerst in de bieb kwamen keken met dezelfde verwondering in het rond. Met de overtuiging dat ik alles wist kwamen zij enthousiast op mij af voor een rondleiding of een zoekactie. Dat alle boeken en dvd's op een andere plek stonden en anders gerangschikt vond niemand een probleem. Ik kreeg alleen maar hele positieve reacties.

Focuspunt in de Literatuur&Cultuur Wereld
Andere indeling
De indeling is net als in alle andere Kennemerwaard bibliotheken in "werelden" waardoor de romans van een bepaald genre bij elkaar staan met de daar bijbehorende informatieve boeken. Er zijn ook in iedere "wereld" de zogenaamde focuspunten waar we de nieuwste materialen opleggen. En dan heb je natuurlijk nog de displaytafels waar wisselende onderwerpen in de loop van het jaar voorbijkomen.



Displaytafel van de spannende boeken

Veelzijdig
Behalve het lenen van materialen hebben we nog veel meer zoals een podium waar van alles gebeurd, inloopspreekuren, workshops, werkplekken om te studeren of te werken, de leestafel en zelfs een touchtafel waar op dit moment historische foto's van Bergen en omgeving op te zien zijn. We hebben nu ook "mede bewoners",  het Sociale Team van de gemeente Bergen. We gaan ook samen het één en ander organiseren.




Iedereen van harte welkom!
Na de officiële opening van afgelopen vrijdag met prachtige woorden van wethouders en onze directeur en zaterdag een bruisende open dag met zelfs ballet kunnen we er nu echt tegenaan en ik zou zeggen kom echt eens langs want de Bieb in Bergen is " the place to be"!

Ingeborg


vrijdag 27 januari 2017

O'G3NE

De foto hiernaast zal bij veel mensen (misschien bij wel niemand) geen belletje doen rinkelen. En als ik erbij vermeld dat het de zusjes Lisa, Amy en Shelley Vol zijn waarschijnlijk ook nog niet. Wel handig om te vertellen dat dit een foto van zo'n 10 jaar geleden is en de meiden nu getransformeerd zijn in prachtige jonge vrouwen. Ze zijn nu bekend als meidengroep O'G3NE. Alles startte voor hen in 2007 toen ze 11e werden met hun zelfgeschreven lied  'Adem in, adem uit' op het Junior Songfestival. Na dit optreden kregen ze een platencontract en scoorden ze (toen nog onder de naam 'Lisa, Amy en Shelley) een paar hits. In 2008 verscheen hun debuutalbum '300 %' en in 2011 'Sweet 16'.
In 2014 deden ze mee aan The Voice of Holland en onder begeleiding van hun coach Marco Borsato wonnen ze deze. En toen traden ze ook voor het eerst voor het voetlicht met hun nieuwe naam.



Met de single 'Magic' wonnen ze in 2014 hun eerste gouden plaat. Vorig jaar werd bekend dat ze dit jaar ons land in mei gaan vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev in Oekraïne. In 2016 verscheen ook hun 3e  album We got this. Dit album bevat een 9-tal (allemaal engelstalige) nummers. En kan wel een heuse familieproductie genoemd worden, want van een aantal liedjes maakte vader Rick  de muziek en tekst. Maar ook internationale schrijvers werkten mee aan deze plaat. O'G3NE staat bekend om hun loepzuivere samenhang en die ontbreekt dus ook niet op dit album. Het bevat een prettige mix van uptempo-nummers en mooie ballads. Mijn persoonlijke favoriet is 'All over again'. Maar de hele plaat is de moeite van het beluisteren meer dan waard. 'Magic' is helaas niet terug te vinden op deze plaat en dat vind ik persoonlijk ook een heel mooi nummer. Gelukkig is het o.a. via You Tube nog te beluisteren. Naast het vertolken van hun eigen liedjes zijn ze ook erg goed in het zingen van andermans werk. Zo maakten ze bijvoorbeeld vorig jaar bij 'De beste zangers van Nederland' indruk op veel kijkers met 'Clown' van Emeli Sandé.
Momenteel zijn ze nog tot en met maart heel druk met hun theatertour 'Three times a lady', die bijna overal uitverkocht is. Vanwege dit enorme succes zijn er in het nieuwe theaterseizoen nog 56 concerten gepland. Maar we hopen natuurlijk eerst dat ze Nederland in mei weer eens een 1e plaats bezorgen op het Songfestival..:-)


Wil je deze cd ook beluisteren, reserveer hem dan hier.

Gabrielle

woensdag 25 januari 2017

Nationale Voorleesdagen

Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen en het was echt een feestje!
Het begon natuurlijk vanmorgen met voorlezen uit het prentenboek van het jaar: De kleine walvis, van Benji Davies. Ik lees niet het boek voor maar gebruik een vertelkastje waarin ik platen van het boek laat zien. Als de kinderen binnen komen dan is het vertelkastje nog dicht en dat maakt de kinderen altijd nieuwsgierig en willen ze er graag even aanzitten. Dat mag maar openmaken nog niet......... Eerst even praten over de zee en natuurlijk over een walvis.
Na het verhaal hebben we muziek gemaakt met instrumenten en zongen sommige uit volle borst mee.
Nog even wat drinken en een stukje ontbijtkoek om vervolgens een prachtige walvis te knutselen. iedereen ging weer blij naar huis en met een prachtig verhaal rijker.

Mijn middag stond ook in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Poppentheater Belletje Sterk speelde de voorstelling Ben jij mijn huisdier? Het verhaal van de kleine walvis was een inspiratie voor de voorstelling want het jongetje neemt de walvis die hij op het strand heeft gevonden mee naar huis en stopt hem in de badkuip. Het jongetje heet Boy en is eenzaam omdat zijn vader elke dag met de vissersboot weg is en pas thuis komt als het donker is. Natuurlijk ontdekt de vader het nieuwe huisdier en samen brengen ze het kleine walvisje weer naar de zee. Boy hoopt dat hij hem ooit weer terug zal zien. 



De voorstelling is nog te zien op zaterdag 28 januari in Alkmaar de Mare en woensdag 1 februari in Heerhugowaard Centrum. Vergeet niet om de kaarten te reserveren!

Er zijn nog meer leuke activiteiten te doen die je kunt vinden op onze website en natuurlijk raad ik ook het boek aan. Nu zijn ze nog allemaal uitgeleend dus reserveren is nu een goed idee! Klik hier om te reserveren
De voorleesdagen duren nog tot 4 februari, maar eigenlijk zou elke dag een voorleesdag moeten zijn wat mij betreft. Er zijn namelijk zo veel ontzettend leuke prentenboeken!

Edith

vrijdag 20 januari 2017

Lab 8+

Eens per 2 weken wordt er in 4 vestigingen van bibliotheek Kennemerwaard een Lab 8+ georganiseerd. Tijdens een Lab 8+ is een medewerker (waarvan ik er één ben) van de bibliotheek aanwezig met leuke materialen die kinderen vanaf 8 jaar ter plekke kunnen uitproberen. Dit zijn materialen als een 3D-pen, Lego WeDo (programmeerbare Lego), een Makey Makey (uitvinderskit), kleine mini Ozo(ro)bot(jes) of het vriendelijke robotje Dash.
Deze materialen zijn niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam voor kinderen. Ze dragen er aan bij dat zogenaamde 21e eeuwse vaardigheden worden aangesproken. Kort gezegd zijn dat vaardigheden die kinderen in de toekomst nodig hebben om zich goed te redden in de veranderende maatschappij. Er wordt ook wel gesproken over digitale geletterdheid.
In eerdere blogs van collega’s is al aandacht geschonken aan die 21e eeuwse vaardigheden.



Deze inloopuurtjes zijn voor de kinderen vooral heel leuk en spelenderwijs leren ze toch veel.
We krijgen steevast positieve reacties. Het is vrije inloop dus de kinderen hoeven zich niet van te voren aan te melden.

Het Lab 8+ is eens per 2 weken op maandag in de bibliotheek in Alkmaar De Mare van 15.30 tot 16.30 uur.
Op dinsdag in Heerhugowaard van 15.30 tot 16.30 uur en Alkmaar Overdie van 15.00 tot 16.00 uur.
En op woensdag in de bibliotheek in Alkmaar Centrum van 15.30 tot 16.30 uur.

Wees welkom!

Chris

maandag 16 januari 2017

Centrale Discotheek Rotterdam/MuziekWeb

Eind vorig jaar bezocht ik met twee collega's MuziekWeb in Rotterdam.  Zeer de moeite waard om eens te kijken hoe dit nou allemaal werkt en om te zien waar die gigantische collectie bewaart wordt.

MuziekWeb: Dé muziekbibliotheek van Nederland
Vind je favoriete liedjes en ontdek nieuwe muziek op Muziekweb. Alles om je smaak te ontwikkelen op het gebied van klassiek, jazz, wereldmuziek en pop.


Geschiedenis
De Centrale Discotheek kende een lange aanloopfase. Het idee ontstond in 1952 in het hoofd van Rob Maas, oprichter van de CDR en directeur tot 2001. Wat zou het toch mooi zijn om mensen, vooral degenen die niet veel te besteden hadden, op een snelle en goedkope manier in aanraking te laten komen met muziek. In 1961 werd het ideaal werkelijkheid. In die tijd zag een aantal welgestelde Rotterdammers niet alleen het belang van de economische ontwikkeling van de haven, maar ook van de opbouw van een cultureel leven in de stad. Mede hierdoor lukte het een startkapitaal bij elkaar te krijgen.
Het grondbeginsel van de Centrale Discotheek Rotterdam is muzikale ontwikkeling. In dat kader brengt de Centrale Discotheek een serie boekjes uit over muziekonderwerpen. Aan een deel van deze uitgaven is, met financiële steun van de gemeente Rotterdam en in samenwerking met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam, een lespakket toegevoegd.
De opkomst van internet had grote gevolgen. In 1995 registreerde de CDR de domeinnaam www.muziekweb.nl. Deze website is nog altijd het digitale hart van de Centrale Discotheek. Naast de catalogi zijn er nu de Muziekwebwijzers met veel informatie over verschillende onderwerpen, het muziekadvies, de uitgebreide genre-indelingen met toelichtingen en de hoesjes van de cd’s.

In 1975 kocht de Centrale Discotheek de eerste computer en werd besloten om alle programma’s zelf te ontwikkelen. En dat doen ze nog steeds. De automatiseringsafdeling is het kloppend hart van de Centrale Discotheek.
Sinds 1995 staat de catalogus op de website, www.muziekweb.nl. Deze site is meer dan alleen een database van hun collectie, het is een web van muziekkennis voor iedereen die zich wil oriënteren op het enorme terrein van ‘ingeblikte’ muziek en zijn of haar kennis wil vergroten en ontwikkelen

Muziekweb in de bibliotheek
Muziekweb is een gids waarmee je je smaak kunt verbreden. De catalogus biedt ruim 6 miljoen nummers die gratis te beluisteren zijn. Daarnaast is er informatie over artiesten, componisten en muziekstijlen. Of u nou een kenner of nieuwkomer bent, er is veel te ontdekken. Muziekweb staat voor gratis luisteren, lezen en leren. En dat allemaal in de eigen bibliotheek!

Volgens internetgoeroes zal de cd en zelfs het downloaden op den duur steeds minder gebruikt worden en zal de muziekdistributie in de toekomst voor het grootste deel via streaming sites zoals Spotify gaan verlopen. MuziekWeb krijgt daardoor een nieuwe functie.

Het werd oorspronkelijk gemaakt om de catalogus op internet voor iedereen toegankelijk te maken. Daar is in de loop der jaren veel muziekinformatie aan toegevoegd. Het is steeds meer een educatieve, interactieve muziekinformatie-site geworden, gericht op smaakverbreding. MuziekWeb wil  helpen om met meer kennis van zaken goede keuzes te maken, beter en meer naar muziek te luisteren. Het is de moeite waard om je naast de gangbare top 100 te verdiepen in de muzikale schatkamers. En dat moet nog heel makkelijk gaan ook.


Voorbeeld:
Stel je klikt op muziekstijlen in MuziekWeb, je krijgt dan de keuze uit pop, jazz, klassiek of wereldmuziek. Kies je jazz dan is er een keuze mogelijk uit 6 hoofdgroepen en daar binnen uit 26 onderverdelingen. Klik je vervolgens op swing, dan krijg je een beschrijving van het genre swing en een keuzelijst met 33 artiesten uit die groep, die je op populariteit of op alfabet kan sorteren en een lijst met afbeeldingen van cd-hoesjes.
 Als je dan Chet Baker kiest dan komt een lijst uit met 262 cd’s, 12 dvd’s en 58 lp’s.
 Als je tenslotte de cd ‘Chet Baker in Paris’kiest dan verschijnt er een lijst met 36 nummers, waarvan je allemaal 30 seconden kunt beluisteren.

Ben je lid van de bibliotheek? Dan kan je ook muziek lenen uit de grootste muziekcollectie van Europa. De collectie van Muziekweb bevat ruim 500.000 cd’s, 300.000 lp’s en 30.000 muziekdvd’s. Je plaatst een gewenste titel op de bestellijst, logt in met het bibliotheekkaartnummer en bevestigt de bestelling. Deze wordt daarna automatisch naar jouw bibliotheek gezonden. Vraag bij de bibliotheek naar de uitleenvoorwaarden en tarieven.
Binnen de bibliotheek is alles volledig te beluisteren. Thuis kan je op www.muziekweb.nl naar fragmenten van 30 seconden luisteren en alle muziekinformatie terugvinden.


Anita

vrijdag 13 januari 2017

Poolse klassieker

Poolse klassieker
Om 900 pagina's te lezen moet een boek wel echt de moeite waard zijn, anders is het zonde van de tijd. Maar ik houd erg van naturalistische negentiendeeeuwse romans, dus ik begon vol goede moed. Bij vlagen was De pop van Poolse Boleslaw Prus ook zeer de moeite waard, maar ik had nogal wat kanttekeningen.

Standsverschillen
Een man van verarmde adel werkt zich omhoog en verdient een kapitaal omdat hij verliefd is op een adellijke vrouw die op het punt staat haar kapitaal te verliezen. Door zijn geld hoopt hij haar voor zich te winnen. Dat lukt, maar de liefdesaffaire eindigt abrupt als hij haar over hem hoort praten met een adellijke baron (de minachting van de hogere klasse tegenover de lagere is wel van alle tijden). Zou best interessant kunnen zijn maar het eindeloze lege gedoe van diezelfde adel gaat je tegenstaan. Niet meer van deze tijd.

Industriële Revolutie
Het boek speelt zich af in een tijd dat alles veranderde, de Industriële Revolutie, maar dat komt steeds maar zijdelings aan de orde. Evenals de venijnige jodenhaat die door het hele boek een rol speelt, maar nergens een verklaring krijgt. Een meesterwerk, nee dat vond ik niet, wel een boek over de verwoestende invloed van verliefdheid op een man die zijn talenten beter had kunnen aanwenden.

Ik vond het geen meesterwerk, maar jij wellicht wel; reserveer De pop en laat me jouw mening weten!

Agnes

dinsdag 10 januari 2017

nieuwjaarstoespraak voor medewerkers

Ieder jaar houd ik een toespraak voor onze medewerkers. Hier de tekst van dit jaar.

Het gaat goed met onze bibliotheek. We hebben in 2016 meer activiteiten georganiseerd dan in 2015. Meer mensen bereikt via de programmalijnen. We zijn gegroeid met het aantal scholen dat een leesconsulent heeft, meer programma’s voor het voortgezet onderwijs en meer voor de voor- en vroegschoolse educatie.  We zorgen er voor dat met onze programma’s op de scholen kinderen lezen leuk vinden of gaan vinden, dat ze meer en beter gaan lezen. En we zorgen er voor dat kinderen mediawijs worden, leren met informatie om te gaan, die te beoordelen op betrouwbaarheid. We maken ze weerbaar in de wereld van internet. We leveren duidelijk toegevoegde waarde.

Met onze programma’s ter voorkoming of terugdringen laaggeletterdheid gaat het ook goed. Ook daar hebben we meer programma’s, bereiken we meer mensen. En leveren we ook daar een bijdrage in mensen de Nederlandse taal te beheersen of beter te beheersen in schrift en spraak. We leren mensen digitaal vaardig te worden met programma’s als Klik&Tik en Digisterker. Ook hier leveren we duidelijk toegevoegde waarde.

Met onze programma’s rondom participatie en zelfredzaamheid gaat het ook goed. Steeds meer mensen willen hun kennis en kunde delen via de bibliotheek, en veel mensen komen af op de activiteiten die we organiseren in deze programmalijn.

En alles wat we doen rondom een Leven Lang Leren kan ook op een warme belangstelling rekenen van ons publiek. Coderdojo’s voor jong en oud, informatiesessies rondom duurzaamheid, gezondheid, levensstijl, erfgoed. Allemaal goed bezocht en van toegevoegde waarde voor inwoners van ons werkgebied.

En op deze programma’s halen we ook steeds meer inkomsten binnen, direct uit bijdragen aan activiteiten van de deelnemers en via projectgelden. En dat is mooi.

Is er dan alleen maar goed nieuws te melden? Nee helaas niet. Het aantal leden neemt nog steeds af, en ook het aantal bezoekers stagneert of neemt licht af. En dat baart zorgen. De inkomsten uit de programmalijnen vangen nog niet de afname in de contributies  op. De bibliotheek financieel gezond houden is het elk jaar weer een puzzel en vraagt om creativiteit, verstandig investeren en zuinig aan doen met uitgaven.

En dan is er nog de wereld om ons heen. Vorig jaar gaf ik in mijn nieuwjaarstoespraak al aan dat ik vind dat de bibliotheek pal moet staan voor het recht op vrijheid van informatiegaring, voor vrije toegang tot informatie. Afgelopen jaar zien we een verdere verharding in de maatschappij. Meningen worden als feiten gepresenteerd en aan waarheidsvinding wordt steeds minder gedaan. Mensen luisteren steeds minder naar elkaar en zijn minder bereid om de ander halverwege tegemoet te komen. Daar maak ik mij zorgen over.


De doelstelling van de bibliotheek, zoals verwoord in de bibliotheekwet, is om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling en verbeteren van de maatschappelijke kansen van het algemeen publiek.  Dat is een belangrijke waarde die wij vertegenwoordigen.  Ik vind het belangrijk dat wij met elkaar voor die waarden staan, dat we weten wat het betekent voor ons werk van alle dag. Wij zijn als bibliotheek neutraal, maar dat wil niet zeggen dat we geen mening hebben. 

Juist in deze tijd waarin het maatschappelijk debat verhardt, vind ik het de taak van onze bibliotheek om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. Want je kunt als samenleving niet gelukkig zijn als je blind bent voor de problemen waarmee mensen met minder kansen te maken hebben. Wij als bibliotheek hebben een verantwoordelijkheid vanuit onze geschiedenis van volksverheffing, van democratisering. Daarover wil ik dat we het in 2017 met elkaar hebben. 

Wat zijn de waarden van de bibliotheek en hoe laten we die zien in ons dagelijks werk. We lenen geen boeken uit, nee, we dragen bij aan de maatschappelijke kansen van het algemeen publiek. Die waarde staat al meer dan 100 jaar, en die heeft onze samenleving ook gebracht waar we nu staan. Laten we dus ook niet vergeten dat we in een rijke maatschappij leven. Dat we gelukkig kunnen zijn, dat we vrij onze mening mogen uiten, dat we in vrijheid leven. Dat die vrijheid gevierd moet worden, en dat die vrijheid verantwoordelijkheid met zich mee brengt om te zorgen dat die voor een ieder bereikbaar is.

Ik wil het jaar niet beginnen met somberen, al klonken mijn woorden misschien wel zo. We leven in een rijk land, en hoewel er ook nog veel te verbeteren valt is het belangrijk om blij te zijn met wat we hebben en dat te bewaren en te bewaken. Zoals mijn moeder zou hebben gezegd: “We klagen van weelde.”
Mijn gedicht van Herman de Coninck gaat daarover…

NOVEMBER
Er hangen nog twee blaren
Aan mijn esdoorn. Duizend anderen zijn
Rood geworden, alvorens dood.
Vergeten te kijken.

Vergeten gelukkig te zijn.
Nochtans had ik een tuin
Waarin een stoel, en die stoel
Had mij, en ik had een hand

En die hand had een glas
En mijn mond had meningen.
Alles had.
Alles had ons.

Ik wens ons allen een gelukkig nieuwjaar! En u als lezer, klant, bezoeker van de bibliotheek natuurlijk ook.

Erna Winters



vrijdag 6 januari 2017

Feestdagen en de moord op Jacob Marley



Dickens in de buurt
Op Driekoningen mag dit bericht nog net, denk ik. Tijdens de kerstperiode had ik namelijk de tv-serie Dickensian in huis gehaald. En daarmee de sneeuw en extra sfeer. Het gaat om een reeks van één seizoen die zich afspeelt in Victoriaans London rond de feestdagen. Waar kenmerkende figuren uit verschillende klassiekers van Dickens bij elkaar in de buurt blijken te wonen en een aantal zelfs voornamelijk in dezelfde straat verblijft. En waar de moord op Jacob Marley, de man die door iedereen gehaat werd, opgelost moet worden. Dat leek me een origineel uitgangspunt en erg geschikt om 's avonds met de familie voor te gaan zitten. Dat is het in principe ook, ware het niet dat  ...

Feest
Als je de waardering op IMDB nakijkt, zijn de reacties op deze reeks doorgaans positief, maar slaan de negatieve reacties meteen extreem door naar de min. Beide opvattingen zijn goed te verdedigen. De sfeer van Victoriaans Londen is prachtig neergezet. Van de decors tot aan de kostuums en de wijze van verfilmen is het allemaal tot in de puntjes verzorgd. Echt een feest om naar te kijken. Als een mix van karikaturale en wekelijkheidsgetrouwe portretteringen je op zich niet afschrikt, valt daar ook goed van te genieten. Het door elkaar rijgen van figuren en verhaallijnen uit werken als The Pickwick Papers, The Old Curiosity Shop, Bleak House, Oliver Twist, Great Expectations en natuurlijk A Christmas Carol is een tof idee. Als je weinig Dickens hebt gelezen, kun je het verhaal nog steeds prima volgen. Maar wie dat wel heeft gedaan, krijgt een kleurrijk extra palet onder ogen.

Warmte
Er is echter één groot probleem. En dat is het gebrek aan warmte. De meeste figuren zijn verworden tot uitbuiters, voordeelzoekers en egoïsten, met maar weinig aandacht voor lichtpuntjes, hoop en vertederende humor. Dat is tegenwoordig helaas vaak de tendens. Mijn collega Joey besprak onlangs een aantal recente superheldenfilms en ook daarin voert ellende steeds meer de boventoon (Batman vs Superman was een dieptepunt). Maar ook in series als Game of Thrones is nauwelijks een gelukkige gebeurtenis of prettig personage te vinden (bij seizoen 5 haakte ik af toen vernedering, verkrachting en het offeren van kinderen volledig de toon kwamen zetten). In Victoriaans London waren de duistere kanten van de maatschappij en schier uitzichtloze situaties ongetwijfeld reëel. Dickens ging die ook bepaald niet uit de weg, maar hield altijd oog voor het warm menselijke. Dat kenmerkt hem en mag wat mij betreft in bewerkingen van zijn materiaal niet verloren gaan.

Laat je verleiden
De serie is wel een fijn uitgangspunt om de bibliotheek eens af te struinen naar de betrokken boeken van en over Dickens, andere verfilmingen, achtergronden van het Victoriaanse tijdperk en werken over de geschiedenis van Londen. Om maar wat voorbeelden te noemen. Laat je verleiden om op steeds nieuwe knooppunten van straten en steegjes te belanden.

Raoul


Reserveer Dickensian in onze catalogus

dinsdag 3 januari 2017

Eindbestemming

Bundel met acht korte, spannende verhalen die zich afspelen op vakantielocaties. Geschreven door Marjolein van der Gaag en Marcella Kleine. Verhalen over kwetsbare mensen die het één en ander hebben meegemaakt. Samen of individueel schrijven ze onderhoudende thrillers.
Deze zomerthriller kan zo mee in de vakantiekoffer en levert veel leesplezier op aan de rand van het zwembad of tijdens een verblijf op een idyllisch strandje.

Rode draad
De rode draad, die door alle verhalen loopt, is een gebeurtenis die in het verleden ligt. De dames trakteren om de beurt op een kort verhaal in een verschillende schrijfstijl. Sommige verhalen zijn intrigerend, andere weer meeslepend of huiveringwekkend. Ze laten in ieder geval zien hoe de sfeer tijdens een trip dramatisch kan veranderen. Zo waan je je zorgeloos op vakantie, even weg uit je dagelijkse omgeving en zo eindigt het in een gruwelijke reis.

Spanning
Het lijkt makkelijk om een kort verhaal te schrijven, maar het is een kunst om in één hoofdstuk een volledig en pakkend verhaal neer te zetten. Eerst moet er een psychologische spanning opgebouwd worden en dan moet er ook nog een bijzonder, liefst onverwacht, plot worden bedacht.
Er wordt in de verhalen een kijkje gegeven in de psyche van de mens. Ook wordt er een beroep gedaan op de verbeeldingskracht van de lezer.

Inzinking
In het verhaal "Inzinking" zitten de hoofdpersonen, Frank en Marjorie, in een relationele dip en ze trekken er op uit naar Zweden. Varen met een kano in de natuur en tegen de avond het kampement op slaan op de oevers van de rivier. Daarna dineren met zelf gevangen vis.
Marjorie vangt in de tent een gesprek op. Frank is aan het telefoneren. Is er een ander in het spel? Ze hebben al zeven jaar een relatie met elkaar. Hoe goed kent ze Frank eigenlijk?
Ook Marjorie draagt een gruwelijk geheim met zich mee.

Verbeelding
Het geeft een onbehaaglijk gevoel als je de mensen om je heen, die je het meest dierbaar zijn, niet meer kunt vertrouwen. Je vangt flarden op van gesprekken, blikken spreken boekdelen. Maar je kunt je vinger er niet op leggen. Is het allemaal verbeelding? Of speelt zich onder je ogen werkelijk iets af!

Tussendoortje
Zelf lees ik graag verhalenbundels als tussendoortje. Makkelijk te combineren met een ander boek. We hebben allemaal wel eens even minder tijd om uitgebreid te lezen.

Dit boek reserveren! Klik dan hier!

Marga de Jong