vrijdag 30 september 2016

Voor de échte fans: Alles over Kurt Wallander

Misdaad in het zuiden van Zweden
De in 2015 overleden schrijver Henning Mankell is met zijn Wallander-reeks wereldberoemd geworden. De 12 boeken spelen zich grotendeels af in Ystad, een plaats in het zuiden van Zweden.
Kurt Wallander is een uitmuntend politieman die met zijn team misdaden oplost. Niets bijzonders voor een detectiveserie maar de hoofdpersoon zélf maakt de boeken zo boeiend. Een ietwat eenzame man die niet veel geluk in de liefde heeft en vaak meer drinkt dan goed voor hem is. Hij heeft weinig vrienden, kan maar moeizaam met zijn oude vader overweg maar houdt veel van zijn dochter Linda. Zijn grote wens is om later, ooit (maar wanneer?) samen met een hond buiten de stad te gaan wonen.

Alles op een rijtje
Voor de echte fans is er nu het boek Wallanders wereld. Praktisch alles wordt erin besproken. Er staan samenvattingen van de boeken in. Zijn familieleden, vrienden en collega's worden besproken en alle personages uit de boeken worden, letterlijk van a tot z, toegelicht. Ook alle locaties en plaatsen die in de boeken een rol spelen worden opgesomd, zowel die in Zweden als die in het buitenland. Zelfs de boeken, muziek, theatervoorstellingen en andere culturele onderwerpen die ergens in de serie voorkomen krijgen een plaats in een van de vele overzichten in Wallanders wereld.

De hand
Het boek bevat maar liefst twee inleidingen. Als eerste vertelt de zangeres Patti Smith hoe zij toevallig een Wallanderboek in handen kreeg tijdens een reis naar Berlijn. Ze las een klein stukje in 'Moordenaar zonder gezicht' en was meteen verkocht; zij kon het boek niet wegleggen en heeft in een café uren zitten lezen, helemaal in de ban geraakt van het verhaal. Ook journalist Frits van Exter schrijft een enthousiast voorwoord. Wallanders wereld bevat gelukkig ook nog een kort Wallanderverhaal: De hand (een herziene versie van Het graf). Dit verhaal is in 2004 speciaal geschreven als geschenk voor de Maand van het Spannende boek in Nederland. De schrijver vertelt zelf ook het een en ander over de serie. Het zijn dus niet alleen maar rijen met feiten, het is al met al een mooi gevarieerd boek, zeer geschikt voor de echte Wallanderfans.

Ook zo'n echte fan? Klik dan hier om dit boek te reserveren.


Louise

dinsdag 27 september 2016

Borrel op de toekomst

In een eerdere blog heb ik uitgelegd waarom 21e eeuwse vaardigheden belangrijk zijn voor de toekomst en het onderwijs van nu en hoe wij dat aanbieden aan kinderen en het onderwijs. Ik sloot af met het samenwerkingsverband M3 die wij hebben met de Kaasfabriek/fablab regio Alkmaar. Deze community is groeiende en 7 oktober zullen we hierop borrelen.

Uitbreiding
Ondertussen is de samenwerking uitgebreid met Wim van Bokhorst die namens CultuurPrimair trainingen 21e eeuwse vaardigheden geeft aan leerkrachten. Wij hebben nu met zijn drieën de handen ineen geslagen en vullen elkaar goed aan zodat we het totale gebied van 21e eeuwse vaardigheden kunnen aanbieden aan de scholen. Dit aanbod hebben we gegoten in een simpele doch doeltreffende website: m3lab.nl



Meetup
7 oktober is het moment om van alles uit te proberen en te vragen op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden, maken en programmeren in het onderwijs. We zullen de deuren van de Kaasfabriek van 14.00-17.00 open zetten voor de M3 borrel. Deze middag heeft geen vast programma, maar is op inloop.
De Kaasfabriek / Fablab regio Alkmaar zet alle apparaten zoals 3D printers en lasersnijders aan, Wim van Bokhorst namens CultuurPrimair is de vraagbaak op het gebied van 21e eeuwse vaardigheden en
Bibliotheek Kennemerwaard heeft veel materialen en tools om de basisbeginselen van programmeren te leren begrijpen. Onder het genot van een drankje en een hapje is dit alles te bekijken, uit te proberen en te bevragen.

Ook voor u
Ook al is deze middag bedoeld voor leerkrachten, ook u bent van harte welkom! Omdat deze middag in de Kinderboekenweek valt met het thema opa's en oma's willen wij graag aan iedereen, zowel jong als oud, laten zien wat we voor toekomstbestendig onderwijs kunnen betekenen. Kinderen, ouders en grootouders zijn dus van harte welkom om te ontdekken wat je nodig hebt voor de beroepen van de toekomst. Loop met al je nieuwsgierigheid binnen op 7 oktober!

Meer informatie

Joey

vrijdag 23 september 2016

Digisterker ??

Digid
Volgend jaar is het zover, niets blauws meer in de brievenbus. We moeten met zijn allen ons belastingformulier invullen op internet. Velen van ons doen dat al en hebben inmiddels al vele jaren een Digid. Ja wat is eigenlijk een Digid? Digid staat voor digitale identiteit. Een Digid is een soort handtekening met wachtwoord en opent deuren op internet waar je vele persoonlijke gegevens met betrekking tot de overheid kunt terug vinden.

E(lectronische)-overheid
Om in de digitale wereld van de overheid thuis te raken zijn er in het hele land cursussen om te leren hoe het allemaal werkt. Deze cursussen heten Eerste hulp bij Digid of Digisterker en worden o.a. in onze bibliotheken van Kennemerwaard gegeven.

Eerste hulp bij Digid
Twee weken geleden mocht ik mijn eerste cursus Eerste hulp bij Digid geven samen met een vrijwilligster. Deze cursus bestaat uit vier dagdelen van twee uur.
Een tijd geleden hebben wij een training gehad met alle ins en outs over deze cursus. Zelf wist ik ook nog lang niet alles en zeker niet de hoeveelheid informatie die je terug kan vinden op de websites van de overheid over jezelf.

Enthousiast
Vijf dames kwamen op "mijn" cursus af. Vol enthousiasme gingen ze aan de gang met het oefenen van het aanvragen van een Digid.  Daarna zoeken op websites van de overheid.en met de fantastische hulp van de vrijwilligster konden de cursisten na het eerste deel van de cursus tevreden en trots zijn met wat ze bereikt hadden!

Potentiële cursist
Bij de dames was het voornamelijk de partner die wel thuis is in de wereld van de Digid maar bij mij thuis is het andersom....Ik weet in ieder geval één nieuwe cursist voor de volgende Eerste hulp bij Digid 

Ingeborg


woensdag 21 september 2016

Een MOOC volgen

Met een groep van ongeveer 10-15 medewerkers van Kennemerwaard zijn we vorige week gestart met een MOOC (Leading from the emerging future) van Massachussets Institute of Technoly (MIT). Ik ben benieuwd wat het ons gaat opleveren, en hoeveel medewerkers uiteindelijk de MOOC tot een 'goed' eind zullen brengen.

Even in het kort waarom we het doen. We hebben in de voorbereiding voor ons meerjarenbeleidsplan gesproken over een viertal scenario's waarmee de bibliotheek te maken heeft. 1. Consolideren, 2. Verbeteren, 3. Inspireren, 4. Transformeren. We zijn tot de conclusie gekomen bij de bespreking van ons meerjarenbeleidsplan dat we alle vier de scenario's zullen uitvoeren, omdat je naar ons idee namelijk niet zo maar je bewezen dienstverlening over boord moet zetten, maar dat je vanuit je oude kracht moet bouwen aan nieuwe diensten en ideeën. Het laatste scenario, transformeren is gelijk ook het spannendst. We hebben gezegd dat we daar mee proef gaan draaien. Op een andere manier met de bibliotheek om gaan, meer naar buiten, meer vanuit de gemeenschap laten komen wat de bibliotheek voor hen kan betekenen en omgekeerd.

We hopen van deze MOOC dat die ons een stuk op weg kan brengen in de zoektocht die we al gestart zijn zoals met projecten Stadsambassade en ook spinoffs als de leeskringen voor beginners vanuit Lezen in de keuken.  Het volgen van deze MOOC doen onze medewerkers, en ik zelf dus ook, waar het kan in werktijd, maar waar dat niet kan in vrije tijd, waarvoor dan geen overwerk kan worden geschreven. Investeren in jezelf. Best pittig! Want het kost tijd.

De cursus probeert een wereldwijde beweging in te zetten van positieve verandering. Daar hebben ze een theorie over, en dat vertalen ze naar de praktijk door rondom de cursus verschillende HUB's wereldwijd te faciliteren. Kun je door meer open te staan voor anderen, een open geest, open hart en open wil niet veel beter verandering veroorzaken? Door nieuwsgierig te zijn, compassie te hebben en door moed te tonen om dingen anders te doen. Het is dus niet alleen een zoektocht voor onze organisatie, maar ook vooral voor de individuele medewerkers die onze organisatie maken tot wat hij is, en wat hij kan worden. Individueel leiderschap van iedereen.

Voor mij is dan dus de vraag wat mijn rol dan is als directeur in deze verandering? Moet ik het trekken, loslaten, faciliteren, aanjagen....? Een mooie reis om samen te doen, en voor mij zelf om na te denken over mijn rol in onze geweldige organisatie.

Ik zal af en toe een blog plaatsen over mijn bevindingen... leuk en niet leuk... confrontatie met mezelf en met mijn medecursisten...... En voor degene die het ook interessant lijkt, je kunt denk ik nog wel aan haken, als je bereid bent er flink wat tijd in te steken om de introductie cursus in te halen. Meld je dan even bij Stephan.

dinsdag 20 september 2016

Roeien naar de Volewijck

Roeien naar de Volewijck
Roeien naar de Volewijck is de debuutroman voor volwassenen van Suzanne Wouda. Eerder schreef ze al wel drie historische jeugdboeken, die goed ontvangen werden. Verschoppelingen kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en Zwart Water werd genomineerd voor de Thea Beckman-prijs. Laat dat nou de lievelingsschrijfster van Suzanne zijn. Het meest bekende boek van Thea Beckman Kruistocht in Spijkerbroek heeft ze meer dan tien keer gelezen.  In mijn blog van 22 maart besprak ik Nachtblauw van Simone van der Vlugt. Beide boeken en nog een aantal meer maken uit van een serie historische romans van uitgeverij Ambo/Anthos. Ben je dus ook een liefhebber van historische romans, dan kan je voorlopig vooruit...:-)


Waar gaat dit verhaal over?
Hoofdpersonen zijn Flora en Mare, twee meisjes die elkaar op 10-jarige leeftijd in 1679 ontmoeten in het burgerweeshuis van Amsterdam. Al snel zijn ze onafscheidelijk, ondanks dat hun achtergronden heel verschillend zijn. De ouders van Flora waren rijk en die van Mare arm. In 1687 wordt Flora opgehaald uit het burgerweeshuis om bij haar tante en oom in Haarlem te gaan wonen. Mare blijft achter in het weeshuis, maar wordt later daar weggestuurd. Ze komt in een speelhuis terecht waar ze de kost verdient als prostituee. Intussen is Flora getrouwd met een rijke man. Flora en Mare verliezen elkaar uit het oog. In 1697 ontvangt Mare een brief van Flora met het verzoek op zoek te gaan naar haar zoon Thomas, die spoorloos verdwenen is. In die brief geeft ze ook aan dat als Mare de brief ontvangt zij al overleden zal zijn. Mare twijfelt geen moment en reist spoorslags af naar Haarlem om de zoon van haar vroegere hartsvriendinnetje te gaan zoeken.

Burgerweeshuis in Amsterdam
De schrijfster heeft een vaardige pen en het boek is dan ook vlot geschreven. Het ene hoofdstuk vanuit  het perspectief van Flora en het volgende dan weer vanuit het perspectief van Mare. Ook de jaartallen veranderen. Zo start het boek in 1697 als Mare Flora's brief ontvangt. Maar het tweede hoofdstuk speelt zich dan weer af in 1677. Dat dwingt je als lezer om wel bij de les te blijven. Voor iedereen die van geschiedenis en een mooi verhaal houdt is dit boek zeker een aanrader!


Wil je dit boek ook gaan lezen, reserveer hem dan hier in onze catalogus.


Gabrielle

vrijdag 16 september 2016

Kom hier dat ik u kus, Griet Op de Beek

Als een boek zo veel wordt aangevraagd, dan moet het wel een goed boek zijn! En inderdaad is dat waar, als het tenminste net je smaakt is.

Om het boek aan te vragen kwamen de klanten met veel variatie op de titel, het is voor ons net niet logisch dat veel lievere Vlaamse taalgebruik. Het woord "kus" werd onthouden en ook iets van "kom". Meestal leek het op "Kom, dan kus ik je". Zelden wisten klanten de titel precies. De uitzonderingen hebben briefjes mee. Een soort boodschappenbriefje, maar dan voor boeken. Dat zie ik best veel.
Oude mensen.
Toen ik het boek ging lezen had ik werkelijk geen enkel idee waar het over zou gaan. De omslag laat twee oude mensen zien, in feestkleding en ballonnen, hun gezichten staan er heel anders bij. De man baalt en de vrouw kijkt zo van "neem snel de foto, dan kan ik weer weg". Ik dacht het gaat over oude mensen.
Maar nee het begint  vanuit het perspectief van een jong meisje, ze heeft het niet leuk en ik had bijna zoiets van "aah ik heb geen zin in zo'n drama verhaal!" Echter ik ging door en ik vond het een prachtig boek!
Uiteindelijk aan het eind van het verhaal zijn er mensen die oud zijn, een leven achter de rug hebben en daarvoor hun best hebben gedaan. Dat het niet zo leuk was achteraf, was niet de bedoeling maar de oude mensen hebben het leven echt "ondergaan". Waarom het leven dan niet zo leuk was, is misschien wel het tijdbeeld, het moest allemaal keurig en kloppen. lastig lijkt mij dat.
Het klinkt allemaal niet zo mooi maar toch, ik heb genoten van dit boek, ik heb me laten meeslepen en vond het jammer dat het boek uit was. Soms heb je dat, dat je gaat nadenken over hoe het afloopt, na het einde van het boek.
Ook laten meeslepen door dit prachtige verhaal van Griet Op de Beek? klik dan Hier.
Ik zou het doen!
Edith

dinsdag 13 september 2016

Galveston, een donkere en broeierige thriller

In juni is de Detective en Thrillergids van Vrij Nederland weer verschenen. Dit jaar waren er slechts 7 boeken die het hoogst haalbare aantal sterren (5 stuks) kregen.
En van die 7 is Galveston van Nic Pizzolatto uit de bus gekomen als thriller van het jaar. Mijn verwachtingen waren dus hoog gespannen toen ik begon met lezen. De dikte van het boek viel erg mee, slechts 268 pagina's. Het boek is in 2010 al verschenen maar in 2015 pas in het Nederlands vertaald. Mijn verwachtingen zijn ruimschoots uitgekomen. Het boek leest als een trein, je wilt gewoon weten hoe het verder gaat met Roy Cady, de hoofdpersoon. Na twee avonden was het boek dan ook uit. Galvestons heeft een donkere en broeierige sfeer. Het speelt zich af in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het is er warm, stoffig en de mensen die Cady tijdens zijn vlucht ontmoet leven in armoedige omstandigheden. De sfeer van het boek is rauw en en somber en je voelt dat het niet goed gaat aflopen. En die sfeer is heel goed beschreven door Pizzolatto. Ondanks dat Roy Cady niet echt het prototype is van een good guy voel je toch sympathie voor hem en gun je hem een goede afloop.


Samenvatting
Roy Cady is een gangsterhulp, die voor allerlei duistere zaakjes wordt ingezet. Bijvoorbeeld als iemand niet op tijd betaalt of moet worden afgeschrikt, wordt Cady ingeschakeld. Big country Cady is daarvoor de juiste man. Op de eerste bladzijde van het boek krijgt hij te horen dat hij heeft nog maar kort te leven heeft. Hij denkt binnenkort dood te gaan aan longkanker. Hij heeft niet geduld gehad om de diagnose van de arts aan te horen en eventuele behandelmogelijkheden. Die zelfde avond nog moet hij met een maat een klusje doen voor zijn gangsterbaas Stan Ptitko, die pas geleden ook nog eens zijn vriendin heeft ingepikt. Ptitko beveelt hem geen wapens mee te nemen naar deze klus. Cady heeft hier zo al zijn twijfels over en de klus blijkt inderdaad een hinderlaag te zijn. Cady heeft toch wapens meegenomen en weet daardoor te ontkomen. Hij slaat op de vlucht en neemt Rocky, een jonge hoer, die ook op het verkeerde moment op de verkeerde plek was mee. Samen vluchten ze naar Texas. Onderweg pikken ze het zusje van Rocky op , de driejarige Tiffany. Daarna rijden ze door naar Galveston, waar ze hun intrek nemen in hotel Emerals Shores. Een hotel vol kleurrijke gasten. Daarmee begint het avontuur pas echt...


Nic Pizzolatto is geboren in 1975 in New Orleans. Hij debuteerde in 2010 met Galveston maar is vooral bekend als schrijver en bedenker van de HBO tv-serie True Detective.
Een verfilming van Galveston zit in de pijplijn.

Nieuwsgierig geworden? Reserveer Galveston hier in onze catalogus.

Chris

vrijdag 9 september 2016

Wandelen in de Oudorperhout


Op donderdag 8 september wandelden we, in het kader van De Week van de Alfabetisering, met 18 mensen door de Oudorperhout.
Het was erg leuk. De gidsen van Stichting Oudorperhout wisten veel te vertellen. Ze probeerden het simpel te houden, zodat het voor iedereen te begrijpen was. Voor sommigen was het al fijn als ze het een beetje konden begrijpen en was het nodig om af en toe iets te vertalen.
Wist je dat er twee kastelen hebben gestaan in dit gebied?
Wist je dat je de fundamenten ervan nog kunt zien?
Wist je dat je momenteel niet veel vogels in het gebied ziet, omdat die nu aan het ruien zijn?
Wist je dat de grutto een bedreigde vogelsoort is?
Wist je dat er 12 grutto paren in de Oudorperhout te vinden zijn?
Wist je dat de Munnikenweg de oudste straat van Alkmaar is?
Wist je dat de molens die in het gebied staan vroeger nodig waren om de grond droog te houden? 

















Deelnemers legden contact met elkaar. Het was gezellig. Over het bezoek aan een van de molens (met koffie drinken in het zonnetje) was iedereen erg enthousiast. We mochten van de molenaar (zonder schoenen) zijn huis van binnen bekijken. Dat was erg gastvrij!
Een activiteit die om herhaling vraagt! We fantaseerden al over het voorjaar...

dinsdag 6 september 2016

Anderson/Stolt: Invention of Knowlege







Voormalig Yes zanger Jon Anderson, inmiddels 71 jaar, is weer flink in actie. Zijn nieuwe album 'Invention of Knowledge' is uitgebracht in juni van dit jaar
De zweedse muzikant Roine Stolt (The Flower Kings, Transatlantic) werd de nieuwe muzikale partner van Anderson. Anderson, een jaar of 8 geleden door de band aan de kant gezet toen hij ernstig ziek was, is met deze plaat terug.
Op Invention Of Knowledge van Anderson/Stolt komt meer dan eens de magie van de oude platen van Yes naar boven. De zanger is de zeventig inmiddels gepasseerd maar klinkt nog lang niet oud en versleten.


Yes brengt veel mooie herinneringen naar boven, ik kocht in mijn jeugd al hun platen. Dat heette toen Symfonische Rock, (rockmuziek die gekenmerkt wordt door lang uitgesponnen nummers vol tempo- en themawisselingen, waarin niet zelden elementen van de klassieke muziek zijn verwerkt.) Nu hebben we het over Progresieve rock. ProgRock (Progressieve rock kent in vergelijking met andere populaire muziek complexere teksten en langere nummers.)
Wat mij betreft zo’n beetje hetzelfde, en daarbij… moet alles in een hokje geduwd worden?

Dat is natuurlijk vooral de verdienste van Jon Anderson, die met zijn uit duizenden herkenbare stem voor een belangrijk deel het geluid van Yes bepaalde. Uit het netwerk van Stolt werden topmuzikanten geregeld en het resultaat is een album dat klinkt als een klok.
Het album bevat 4 lange tracks waarvan er 3 zijn onderverdeeld.


Echt hapklaar is deze plaat niet Bij de eerste keer luisteren komt het een beetje complex over maar later merk je dat de melodieën vrij snel mee te neuriën zijn. Je moet als het ware alle laagjes even ontdekken.  Toch blijft het een kwestie van “You love it or you hate it”  Maar beluisteren is de enige manier om er achter te komen hoe goed dit klinkt

Reserveren ? Klik hier hier







Anita de Jong













vrijdag 2 september 2016

Absurdisme

Meursault
Ik was nog jong toen ik alle boeken van Albert Camus las; De vreemdeling, de val, De mens in opstand. Ik was gevoelig voor zijn filosofie van het absurde van het leven (de wetenschap dat we dood gaan en de onverschilligheid die daar het gevolg van is). De Fransman Meursault, de hoofdpersoon in De vreemdeling (1942), doodt op een Algerijns strand een voor hem onbekende Arabier, zomaar, omdat zijn moeder net is overleden, omdat de zon brandt, omdat zijn vriend ruzie had met een Arabier.

Moussa
Vijfenzeventig jaar later verschijnt van Kamel Daoud het boek Moussa of de dood van een Arabier als antwoord op het boek van Camus. Dit boek is een monoloog van Haroen, de broer van de man die door Meursault werd vermoord. Het boek heeft vele lagen door het spel dat de schrijver speelt. Met het boek van Camus, met zijn toehoorder waar hij zijn verhaal aan vertelt, maar vooral met de geschiedenis van Algerije met zijn Franse overheersing (tot 1967). Daar heb ik me als lezer op gericht omdat dat de meest concrete richtlijn is. De vernedering van de Algerijnen door de Franse kolonisten.

Abou Jahjah
Nadat ik het boek uit had ging ik Zomergasten kijken. De eerste gast was Abou Jahjah. Zijn keuzefilm was de The battle of Algiers, waarin de FNL (Front Nationale de Liberation) het opneemt tegen de bezetters. Uiteindelijk worden alle rebellen opgepakt, maar de vernedering is te groot geweest, het volk komt in opstand en krijgt uiteindelijk zijn onafhankelijkheid. Een fenomenale film die duidelijk maakt dat je een revolutie kunt ontketenen als de onderdrukking maar groot genoeg is. De film was laat, ik moest hem uitkijken en ging pas om half 2 naar bed met de beelden van die felle Ali, die als laatste wordt opgepakt en de strijd gestreden lijkt.

Daoud's antwoord op Camus kun je reserveren in onze catalogus.

Agnes