Feestje
op 8 mei jl. werd de belangrijkste mens op aarde 90 jaar.
Terwijl alle aandacht uitging naar de 90e verjaardag van Queen Elizabeth II was het, zeker in Nederland, eigenlijk stil rond David Attenborough.
Jammer, dus nu in de herkansing!
David Attenborough
Met 32 eredoctoraten, meer dan 15 dier-, plant- en fossielsoorten naar hem vernoemd, en met minstens 25 boek- en documentairetitels op zijn naam, verdient de beste natuurdocumentalist wel wat aandacht.
In 2006 ontdekte ik David Attenborough pas echt, doordat hij de prachtige 'Planet Earth' documentaire insprak. De waanzinnige beelden, de rustige vertrouwen opwekkende stem, ik was verkocht.
Sindsdien schaf ik elke documentaire aan die de BBC uitbrengt.
Humor
Het karakteristieke stemgeluid van David Attenborough wordt regelmatig gebruikt voor andere, niet-natuur filmpjes. Van het inspreken van de intro van Adele's video voor Hello, tot het inspreken van een filmpje over Olympisch curling, en mijn favoriet: live bij Graham Norton een filmpje over een verwarde schildpad inspreken:
De meeste BBC/David Attenborough worden ook op de Nederlandse televisie uitgezonden, helaas vaak zonder de voice-over van Attenborough zelf.
Gelukkig kun je veel originelen in onze collectie vinden!
Sanneke
vrijdag 27 mei 2016
dinsdag 24 mei 2016
De verdwijning van 140 miljoen ... mensen
Spijt
Ben je een paar dagen vrij. Denk je een mooie mysterieuze serie meegenomen te hebben om 's avonds lekker ontspannen naar te kijken. Krijg je toch een bak ellende over je heen. Ik had spijt dat ik er niet iets vrolijkers bij had uitgekozen. Maar ik heb alle tien afleveringen van het eerste seizoen van The Leftovers evengoed achter elkaar uitgekeken. Omdat het allemaal zo briljant gemaakt en gespeeld is en van begin tot eind intrigeert. Wees echter gewaarschuwd. Je kunt niet lekker met een hapje en een drankje achterover leunen. Deze serie grijpt je bij de kladden en begint aan je te trekken, schudden en klauwen tot je je mens- en wereldbeeld eens uit de meest donkere invalshoeken bekeken hebt. Je kunt niet wegkijken, maar zou dat op vele momenten wel willen.
Twee procent
The Leftovers begint met het Plotse Vertrek. Van het een op het andere moment verdwijnt twee procent van de wereldbevolking. Dat lijkt misschien niet veel, maar gaat wel om honderdveertig miljoen mensen, in alle leeftijdscategorieën. En er is geen verklaring voor. Ze zijn ineens weg, wat voor de ogen van hun medemensen gebeurt. Gaat het om een bovennatuurlijke gebeurtenis, buitenaardse wezens, een geheim wetenschappelijk experiment ..? De serie pakt het verhaal op als er drie jaar verstreken zijn zonder taal of teken van de verdwenen personen en zonder antwoord op de vele vragen. Het gaat vervolgens niet zozeer om de oplossing van het mysterie, maar om hoe wij met zo'n gegeven omgaan. Pakken we ons leven weer op? Blijven we wachten op een signaal? Laten we de zin van het leven los? En dan is er nog de onzekerheid of dit niet nog een keer (of meerdere keren) kan gebeuren. Hoe gaan we daarin met onszelf en met elkaar om?
Inzoomen
Dit gegeven wordt niet wereldwijd uitgewerkt, maar met name binnen het gezin Garvey in de fictieve plaats Mapleton New York. Als je weet wat het op deze kleine schaal teweeg brengt, kun je het je voor de rest van de wereld voorstellen. Kevin Garvey is politiechef en heeft zijn handen vol aan zowel de plaatselijke als zijn gezinssituatie. Tijdens het Plotse Vertrek pleegde hij overspel en verdween de vrouw in kwestie. Zijn echte vrouw is daarop weggegaan en heeft zich bij de sekte van de Schuldige Overblijvers gevoegd. Zijn zoon is vertrokken om zich bij Holy Wayne aan te sluiten, een soort verlosser. En zijn dochter schreeuwt om aandacht. De vorige politiechef, Kevins vader, is in een inrichting opgesloten omdat hij stemmen hoort. Maar die stemmen zouden wel eens werkelijk wat te zeggen kunnen hebben. Alsof dat nog niet genoeg is, lijkt de werkelijkheid als Kevin in slaap valt telkens drastischer voor hem te verschuiven. Hij lijkt bovendien hulp te krijgen van iemand die mogelijk alleen in zijn verbeelding bestaat.
Bemoeienis
Wat uit de serie vooral blijkt is wat mensen elkaar allemaal aandoen. Vanuit hun eigen angsten en de overtuiging dat hun weg de juiste is. Dat laatste is niet erg zolang je niet probeert anderen te dwingen om tot diezelfde opvatting te komen. Daar gaat het mis. De in witte kleding gehulde kettingrokende leden van de Schuldige Overblijvers blijven verre van fysiek geweld, maar terroriseren iedereen die zich niet bij hen voegt mentaal. Is dat ook niet een vorm van geweld? De priester doet er van alles aan om te bewijzen dat degenen die verdwenen zijn zondaars waren. Omdat het Plotse Vertrek geduid kan worden als Jezus die de ware gelovigen naar de hemel heeft gehaald. En in dat geval is het uiterst pijnlijk dat hij niet gekozen is. Maar je maakt er natuurlijk geen vrienden mee hier op aarde. Daarnaast wil hij de sekteleden uit goede overtuiging van hun nihilistische pad afhalen, maar gebruikt er dezelfde methoden voor die zij hanteren. De 'verlosser' twijfelt zelf ook of hij dat wel is, maar kan niet meer terug. Niemand is in dit geheel alleen goed of slecht. Het perspectief verschuift voortdurend met de ervaringen. Een hert dat af en toe gebouwen binnendringt en er alles vernield toont wat er allemaal overhoop gehaald kan worden en is zijn eigen mysterie.
Uitvergroot
Het eerste seizoen (dat wel met enige hoop eindigt) volgt het boek van Tom Perotta, die ook aan de serie heeft meegeschreven. Samen met Damon Lindelof die we met name van Lost kennen. Het tweede en derde seizoen gaan hun eigen weg. Er worden niet meer dan drie seizoenen gemaakt om dit verhaal te vertellen.
Bij de bibliotheek dragen we graag bij aan ontmoeting en debat. Deze serie kan een fantastisch uitgangspunt zijn om hedendaagse ontwikkelingen in mens en maatschappij eens goed van verschillende kanten te bespreken. De uitvergroting helpt om een en ander scherp te stellen. Moeten we toch eens een reeks filmavonden aan besteden. Maar je kunt dat ook in eigen kring doen. Alleen zonder hapje of drankje.
Raoul
Reserveer The Leftovers in onze catalogus
Labels:
Damon Lindelof,
debat,
Garvey,
kijken,
Lost,
Mapleton,
The Leftovers,
Tom Perotta
vrijdag 20 mei 2016
De Minerva Moord
Robert van Hout, een succesvol plastisch chirurg en zijn vrouw Céleste Vermeire, een Belgisch fotomodel, hebben een gezellige avond met vrienden doorgebracht in restaurant Villa Bloemenhof. Het manuscript van Roberts eerste boek, een thriller, is door de uitgever geaccepteerd en om dit te vieren vloeit de alcohol rijkelijk tijdens het dineren.
Robert heeft teveel gedronken en Céleste is dus de Bob. Ze rijdt met de Minerva, een oldtimer uit 1930, door de stromende regen naar huis. De glanzende, donkerrode Minerva heeft Robert geërfd van zijn grootmoeder en deze auto wordt altijd bij bijzondere gelegenheden gebruikt.
Fataal ongeluk
Céleste is niet gewend om de Minerva te besturen en in een scherpe bocht op een slecht verlicht weggetje in het Brabantse Sint Anthonis rijdt ze een man aan die zijn hondje, Paddy, uitlaat. Ze stappen uit om poolshoogte te nemen, zien dat de man geen teken van leven meer geeft en besluiten dan om door te rijden. Op aandringen van Céleste nemen ze de hond, een langharige teckel, mee. De hond wordt vertroeteld en ze noemen hem Taxje.
Als de man, Alfred Verschoor, te lang weg blijft van de wandeling gaat zijn vrouw Emma op zoek en vindt hem in de berm. Van het hondje is geen spoor te bekennen.
De politie doet onderzoek, dit levert niets op en de dader wordt niet gevonden.
Paddy
Emma's leven staat op zijn kop en ze mist ook het hondje, Paddy, enorm. Een halfjaar later gaat ze met haar buurvrouw Mariët naar een presentatie van Roberts boek en ze koopt een door Robert gesigneerd boek. Er volgt een scène, als de hond van Céleste plotseling Emma ziet en haar herkent. Hij komt jankend van blijdschap op haar af. Emma vertelt het voorval aan haar broer en samen met zijn vriend gaat hij op onderzoek uit.
De Minerva Moord
Een bijzondere, onderhoudende thriller in 129 pagina's beschreven door Agathe Wurth. De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl. Ze belicht in het verhaal twee kanten van een dodelijk ongeluk.
Wat betekent dit voor de nabestaanden? Voor Emma, die radeloos is, nu als weduwe door het leven gaat en haar hondje mist. Kun je als dader hier zo maar mee wegkomen? Robert, een gevierd plastisch chirurg en zijn beeldschone vrouw. Zij denken hun leven gewoon maar voort te kunnen zetten, alsof er niets gebeurd is.
Ze wanen zich onaantastbaar en de leugens stapelen zich op.
Agathe Wurth
Deze schrijfster is niet zo bekend bij het grote publiek. Ze verstaat de kunst om met relatief weinig woorden veel te vertellen. Bovendien heeft ze oog voor het observeren van mensen en beschrijft heel vaardig hoe de levens van gewone mensen plotseling een andere wending krijgen als ze in ongewone situaties belanden.
De Minerva Moord is haar vierde thriller en ze heeft al aangekondigd dat dit haar laatste thriller zal zijn. Tot mijn grote teleurstelling, want ik ben dol op deze schrijfster. Een lichtpuntje, ze blijft zich wel toeleggen op korte verhalen.
Ook van dit boek heb ik weer enorm genoten en de ontknoping is heel verrassend.
Dit boek reserveren! Klik hier!
Robert heeft teveel gedronken en Céleste is dus de Bob. Ze rijdt met de Minerva, een oldtimer uit 1930, door de stromende regen naar huis. De glanzende, donkerrode Minerva heeft Robert geërfd van zijn grootmoeder en deze auto wordt altijd bij bijzondere gelegenheden gebruikt.
Fataal ongeluk
Céleste is niet gewend om de Minerva te besturen en in een scherpe bocht op een slecht verlicht weggetje in het Brabantse Sint Anthonis rijdt ze een man aan die zijn hondje, Paddy, uitlaat. Ze stappen uit om poolshoogte te nemen, zien dat de man geen teken van leven meer geeft en besluiten dan om door te rijden. Op aandringen van Céleste nemen ze de hond, een langharige teckel, mee. De hond wordt vertroeteld en ze noemen hem Taxje.
Als de man, Alfred Verschoor, te lang weg blijft van de wandeling gaat zijn vrouw Emma op zoek en vindt hem in de berm. Van het hondje is geen spoor te bekennen.
De politie doet onderzoek, dit levert niets op en de dader wordt niet gevonden.
Paddy
Emma's leven staat op zijn kop en ze mist ook het hondje, Paddy, enorm. Een halfjaar later gaat ze met haar buurvrouw Mariët naar een presentatie van Roberts boek en ze koopt een door Robert gesigneerd boek. Er volgt een scène, als de hond van Céleste plotseling Emma ziet en haar herkent. Hij komt jankend van blijdschap op haar af. Emma vertelt het voorval aan haar broer en samen met zijn vriend gaat hij op onderzoek uit.
De Minerva Moord
Een bijzondere, onderhoudende thriller in 129 pagina's beschreven door Agathe Wurth. De schrijfster heeft een prettige schrijfstijl. Ze belicht in het verhaal twee kanten van een dodelijk ongeluk.
Wat betekent dit voor de nabestaanden? Voor Emma, die radeloos is, nu als weduwe door het leven gaat en haar hondje mist. Kun je als dader hier zo maar mee wegkomen? Robert, een gevierd plastisch chirurg en zijn beeldschone vrouw. Zij denken hun leven gewoon maar voort te kunnen zetten, alsof er niets gebeurd is.
Ze wanen zich onaantastbaar en de leugens stapelen zich op.
Agathe Wurth
Deze schrijfster is niet zo bekend bij het grote publiek. Ze verstaat de kunst om met relatief weinig woorden veel te vertellen. Bovendien heeft ze oog voor het observeren van mensen en beschrijft heel vaardig hoe de levens van gewone mensen plotseling een andere wending krijgen als ze in ongewone situaties belanden.
De Minerva Moord is haar vierde thriller en ze heeft al aangekondigd dat dit haar laatste thriller zal zijn. Tot mijn grote teleurstelling, want ik ben dol op deze schrijfster. Een lichtpuntje, ze blijft zich wel toeleggen op korte verhalen.
Ook van dit boek heb ik weer enorm genoten en de ontknoping is heel verrassend.
Dit boek reserveren! Klik hier!
dinsdag 17 mei 2016
Misdaad in Parijs
Geheimzinnig Parijs
Aan het eind van de negentiende eeuw gebeurt er van alles in Parijs. De Wereldtentoonstelling vindt plaats en de Eiffeltoren wordt gebouwd. Men is zeer optimistisch gestemd en velen zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Laat de moderne tijd maar komen!
Maar de bruisende lichtstad heeft ook zijn donkere kanten. In de eeuwenoude stegen en straatjes gebeuren duistere dingen. En niet alleen daar, ook onder de elite bevinden zich misdadige figuren. Van de politie hoef je vaak niet veel te verwachten dus als je als vrouw een misdaad op wilt lossen zit er niets anders op dan zelf op speurtocht te gaan. En dat is precies was de heldinnen uit de films van de dvd-box Mystery in Paris Collection doen.
Le Moulin Rouge
In deze film is de zuster van Diane vertrokken naar Parijs om te gaan optreden als cancan-danseres in de beroemde nachtclub Le Moulin Rouge. Ze is echter plotseling spoorloos verdwenen en als Diane achter de waarheid wil komen zal zij zich ook voor een auditie moeten aanmelden.
De shows zijn kostelijk gefilmd. De beroemde cancan-muziek, een en al onderrokken met stroken, grote witte onderbroeken en een uitzinnig publiek. Veel oh là là dus, maar ook jaloezie, romantiek, verraad, ware liefde en sinistere vreemdelingen komen aan de orde. Zal het recht zegevieren of overwint de slechtheid?
La Tour Eiffel
In deze aflevering worden drie architecten vermoord. Ze hebben alle drie op de een of andere manier te maken met de bouw van de Eiffeltoren. De dochter van een van de slachtoffers probeert de zaak op te lossen maar er worden gemene spelletjes gespeeld. En wie kun je eigenlijk nog vertrouwen?
l'Opera Garnier
In het derde verhaal wordt een medewerkster van de Opera doodgestoken door een onherkenbare figuur in een rode cape. Waarom? Wie zit daar achter? Er wordt iemand gearresteerd, de verloofde van Faustine, een jonge zangeres. Hij is maar een toneelknecht en het zou iedereen wel goed uitkomen als hij de dader is. Faustine doet er alles aan om zijn onschuld te bewijzen maar is hij dat eigenlijk wel waard? Tijdens haar zoektocht naar de waarheid doet zij enkele schokkende ontdekkingen.
De films zijn mooi gemaakt; prachtige kostuums en heel veel sfeer. Bovendien zijn de verhalen spannend en verrassend; je wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Een geslaagd reisje naar het Parijs van 1889 dus!
Als je de dvd-box Mystery in Paris Collection wilt reserveren, klik dan hier
vrijdag 13 mei 2016
Amoras
Het welbekende eiland uit Suske en wiske kwam in het eerste album voor van deze legendarische strip. Amoras
Aldaar ontmoetten Wiske en Suske elkaar en zijn sindsdien onafscheidelijk. In 2013 zou de 100e verjaardag van Willy Vandersteen zijn en daarom werd er een nieuwe miniserie van Suske en Wiske gemaakt:
Volwassener
Wat meteen opvalt is de realistischere tekenstijl waarbij geweld, gevloek en blote borsten niet worden geschuwd. Deze versie van Suske en wiske is duidelijk voor een volwassener publiek bedoeld. Suske en Wiske zijn zelf ook ouder geworden en gaan nu als bijdehante adolescenten door het leven. De tekenstijl is werkelijk fantastisch en het is een feest om de vele personages herkenbaar, maar zoveel stoerder van de pagina's af te zien spatten. Ook de bekende karaktertrekken zijn nog aanwezig, maar veel rauwer neergezet. Bijvoorbeeld Lambik die zichzelf weer heerlijk overschat en Sidonia die door alle stress een zwaar psychiatrisch patiënt is geworden. Ja, dit is echt een hele andere Suske en Wiske strip dan je gewend bent.
Teletijdmachine
Ook Barabas is weer van de partij. Hij is op weg naar een congres met wereldleiders om de wereld milieu crisis te bespreken als Suske en Wiske door een foutje van Lambik met de teletijdmachine naar Amoras worden geflitst. Hier is het het jaar 2047 (100 jaar na het verschijnen van het eerste Suske en Wiske album) en oude bekende Krimson zwaait de sceptor. Deze aan medicijnen verslaafde intens slechte dictator is uit op diamanten die op de zeebodem liggen en dwingt de plaatselijke bevolking dit voor hem te ontginnen. Ondertussen begint de vulkaan op het eiland weer op krachten te komen en proberen de achterblijvers Suske en Wiske weer terug te krijgen.
Jerusalem
Dan is er nog een nieuw personage en dat is de verleidelijke maar o zo snoeiharde femme fatale Jerusalem. Zij weet een wig tussen Suske en Wiske te drijven en tot overmaat van ramp raken de 2 helden elkaar hierdoor kwijt. Suske is tot Jerusalem veroordeeld en samen strijden ze verder tegen Krimson. Deze serie is echt een briljante uitbreiding op het Suske en Wiske universum die de fans van weleer zeker zal bekoren. Enig minpuntje is dat je de draad tegen het einde wel wat kwijt raakt met al het geheen en weer in de tijd, maar dat neemt niet weg dat het een spannend, maar ook humoristisch verhaal is die zeer de moeite waard is.
Reserveer hier de 6 delen van Amoras
Joey
Aldaar ontmoetten Wiske en Suske elkaar en zijn sindsdien onafscheidelijk. In 2013 zou de 100e verjaardag van Willy Vandersteen zijn en daarom werd er een nieuwe miniserie van Suske en Wiske gemaakt:
Volwassener
Wat meteen opvalt is de realistischere tekenstijl waarbij geweld, gevloek en blote borsten niet worden geschuwd. Deze versie van Suske en wiske is duidelijk voor een volwassener publiek bedoeld. Suske en Wiske zijn zelf ook ouder geworden en gaan nu als bijdehante adolescenten door het leven. De tekenstijl is werkelijk fantastisch en het is een feest om de vele personages herkenbaar, maar zoveel stoerder van de pagina's af te zien spatten. Ook de bekende karaktertrekken zijn nog aanwezig, maar veel rauwer neergezet. Bijvoorbeeld Lambik die zichzelf weer heerlijk overschat en Sidonia die door alle stress een zwaar psychiatrisch patiënt is geworden. Ja, dit is echt een hele andere Suske en Wiske strip dan je gewend bent.
Teletijdmachine
Ook Barabas is weer van de partij. Hij is op weg naar een congres met wereldleiders om de wereld milieu crisis te bespreken als Suske en Wiske door een foutje van Lambik met de teletijdmachine naar Amoras worden geflitst. Hier is het het jaar 2047 (100 jaar na het verschijnen van het eerste Suske en Wiske album) en oude bekende Krimson zwaait de sceptor. Deze aan medicijnen verslaafde intens slechte dictator is uit op diamanten die op de zeebodem liggen en dwingt de plaatselijke bevolking dit voor hem te ontginnen. Ondertussen begint de vulkaan op het eiland weer op krachten te komen en proberen de achterblijvers Suske en Wiske weer terug te krijgen.
Jerusalem
Dan is er nog een nieuw personage en dat is de verleidelijke maar o zo snoeiharde femme fatale Jerusalem. Zij weet een wig tussen Suske en Wiske te drijven en tot overmaat van ramp raken de 2 helden elkaar hierdoor kwijt. Suske is tot Jerusalem veroordeeld en samen strijden ze verder tegen Krimson. Deze serie is echt een briljante uitbreiding op het Suske en Wiske universum die de fans van weleer zeker zal bekoren. Enig minpuntje is dat je de draad tegen het einde wel wat kwijt raakt met al het geheen en weer in de tijd, maar dat neemt niet weg dat het een spannend, maar ook humoristisch verhaal is die zeer de moeite waard is.
Reserveer hier de 6 delen van Amoras
Joey
Labels:
Amoras,
lezen,
Suske en Wiske
dinsdag 10 mei 2016
De charme van de darmen
Prikkels
Hebben jullie dat ook dat je op vakantie wel eens last hebt van verstopping? Ik dacht altijd dat het te maken had met het eten van ander voedsel maar volgens Giulia Enders speelt een andere leefwijze ook een grote rol. De darmen krijgen teveel prikkels en stoppen er even mee.
De mooie voedselmachine
In 2014 was de toen nog medicijnen studerende Giulia Enders al eens bij Humberto Tan aan tafel. Zij heeft De mooie voedselmachine in luchtige taal geschreven. De werking van de darmen worden van het begin tot eind besproken met grappige illustraties van haar zus Jill. Voor mij was het op vele vlakken een eye-openener. Vooral dat deel waar ze schrijft hoe veel invloed de hersenen op de darmen hebben en andersom.
De mooie voedselmachine is de afgelopen jaren al vele malen aangevraagd maar voor diegenen die het nog niet kennen en iets meer willen weten over onze bijzondere darmen raad ik aan het boek te reserveren. Het leest heel makkelijk weg en je bent daarna echt veel wijzer wat je eigen darmen betreft. En er staan tips in wat je er tegen kunt doen als last hebt van verstopping als je op reis bent, de vakanties komen er tenslotte weer aan.....
Science Slam
Ik heb bovenstaand youtubefilmpje toegevoegd waarbij Giulia haar visie op de darmen op een hele grappige manier presenteert tijdens de Science Slam. (Dit is een bijeenkomst voor jonge wetenschappers die voor publiek in begrijpelijke taal een onderzoeksproject binnen 10 minuten presenteren.) Wel in het Duits maar kan hij kan bekeken worden met Engelse ondertiteling
Ingeborg
Labels:
darmen,
De mooie voedselmachine,
gezondheid,
Giulia Genders,
lezen
vrijdag 6 mei 2016
Grand Hotel
Grand Hotel
Een klant bracht de dvd met bovenstaande titel terug en maakte mij erop attent dat dit echt een aanrader was (leuk dat wij klanten adviseren, maar zij dat ook bij ons doen). Aangezien ik dol ben op series die zich in vroegere tijden afspelen (al is het alleen al om de prachtige kostuums die ze toen vaak droegen) besloot ik eigenlijk al meteen om me ook op deze serie te gaan storten. Helaas ben ik niet de enige die er zo over denkt, want het was even wachten op het gereserveerde exemplaar van seizoen 1. Maar toen was het hek ook van de dam: bijna in één ruk het hele eerste seizoen bekeken. En dat leverden heel wat uurtjes kijkplezier op.
Het verhaal
Het verhaal speelt zich af in een dorpje in Noord-Spanje rond 1905. Christina is kamermeisje in een luxueus badhotel. Wanneer haar broer Julio haar komt opzoeken blijkt ze net te zijn ontslagen vanwege de diefstal van een kostbaar juweel van een van de hotelgasten. Sindsdien is ze spoorloos. Julio vertrouwt de zaak niet en besluit een baantje te nemen als ober in het hotel. Geholpen door een collega en de dochter van de eigenaar gaat hij vervolgens op onderzoek uit. En dat is dan de start van een epos vol intriges, avontuur en niet te vergeten romantiek. De opnames zijn gemaakt in het prachtige Palacio de la Magdalena op het schiereiland Magdalena, en was tot 1977 zomerverblijf van de Spaanse koninklijke familie. De serie wordt beschouwd als het Spaanse antwoord op Downton Abbey. Daar ben ik het voor een groot deel mee eens, maar Grand Hotel is o.a. door alle moorden een heel stuk spannender. Eigenlijk is het een kostuumdrama en detective ineen. Beide hoofdrolspelers Julio en Alicia zijn niet bepaald een straf om naar te kijken, maar spelen ook nog de sterren van de hemel. Niet voor niets won de serie diverse Spaanse prijzen en wordt hij uitgezonden in verschillende landen, o.a. in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Ik ben in ieder geval verslaafd geraakt aan deze serie. Zo erg dat ik echt niet kan wachten totdat mijn bieb-reservering van het tweede seizoen arriveert en ik mezelf deze maar cadeau heb gedaan. Omdat er ook nog een derde seizoen is ben ik dus voorlopig nog wel even van de straat...
Wil je deze serie ook gaan bekijken, reserveer dan hier het 1e & 2e seizoen in onze catalogus.
Gabrielle
Een klant bracht de dvd met bovenstaande titel terug en maakte mij erop attent dat dit echt een aanrader was (leuk dat wij klanten adviseren, maar zij dat ook bij ons doen). Aangezien ik dol ben op series die zich in vroegere tijden afspelen (al is het alleen al om de prachtige kostuums die ze toen vaak droegen) besloot ik eigenlijk al meteen om me ook op deze serie te gaan storten. Helaas ben ik niet de enige die er zo over denkt, want het was even wachten op het gereserveerde exemplaar van seizoen 1. Maar toen was het hek ook van de dam: bijna in één ruk het hele eerste seizoen bekeken. En dat leverden heel wat uurtjes kijkplezier op.
Het verhaal
Palacio de la Magdalena |
Wil je deze serie ook gaan bekijken, reserveer dan hier het 1e & 2e seizoen in onze catalogus.
Gabrielle
dinsdag 3 mei 2016
Keuze
Ik zat vandaag te dubben over het thema van dit blog, een hele te gekke Dvd box van Philip Seymour Hoffman met drie toffe films, of een boek.....
Het wordt toch het boek.
Het boek kwam vaak in mijn handen omdat het veel aangevraagd werd. Voordat de bibliotheek open is staat er op bepaalde dagen een kar klaar met boeken die zijn aangevraagd en boeken die weer retour komen. Heel veel boeken komen dan door je handen heen en bij sommige heb ik dan zoiets van "dat ga ik ooit nog lezen", die wekken mijn nieuwsgierigheid op. Vaak komt het er dan niet van omdat er steeds weer nieuwe op mijn lijstje komen, maar op een goede dag kwam dit boek terug en het hoefde niet op de reserveringsplank voor iemand, dus nam ik het mee naar huis.
De titel is Lieveling en het is geschreven door Kim van Kooten gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt. Ik begon te lezen en kon bijna niet meer stoppen. In twee dagen uit, dan bedoel ik dus avonden.
Het verhaal gaat over het meisje Puck en we volgen haar vanaf haar vijfde verjaardag tot ongeveer eind puberteit. Het speelde zich af vanaf 1975 en heel toevallig was Puck toen even oud als ik. Qua tijdsbeeld, muziek was het voor mij allemaal heel herkenbaar.
Op Pucks vijfde verjaardag verhuisd ze met haar moeder vanuit een Rotterdamse achterstandswijk naar Zwijndrecht. Haar moeder trouwt met deze hele rijke man die een pedoseksueel blijkt te zijn. De moeder van Puck heeft niks door, ze is allerminst slim om het zo te noemen. Het jonge meisje zit vast, kan geen kant op en het seksueel misbruik begint vanaf de eerste dag en wordt erger en erger. Het lijkt niet te stoppen.
Het verhaal is gebaseerd op Pauline's verhaal, ik denk dan meteen aan die mevrouw die ze nu is en wat is dan echt? De stiefvader is heel rijk geworden met het maken van vouwwagens, wie zal dat zijn, dat is dan te googelen zou je zeggen. Dan vraag ik mij af, is dat expres gedaan? De man is namelijk in het verhaal nooit achter slot en grendel gekomen.
Kortom ondanks het zwarte thema is dit boek een aanrader. De schrijfstijl van Kim maakt dat je niet wil stoppen, ze beschrijft het alsof Puck het op een afstandje meemaakt, een beetje luchtig, het kan niet anders lijkt het. Het is de enige manier om nog een beetje mens te blijven als je geen keuze hebt.
Wil je lieveling reserveren? Klik dan hier
Volgende keer de Dvd box?
Edith
Het wordt toch het boek.
Het boek kwam vaak in mijn handen omdat het veel aangevraagd werd. Voordat de bibliotheek open is staat er op bepaalde dagen een kar klaar met boeken die zijn aangevraagd en boeken die weer retour komen. Heel veel boeken komen dan door je handen heen en bij sommige heb ik dan zoiets van "dat ga ik ooit nog lezen", die wekken mijn nieuwsgierigheid op. Vaak komt het er dan niet van omdat er steeds weer nieuwe op mijn lijstje komen, maar op een goede dag kwam dit boek terug en het hoefde niet op de reserveringsplank voor iemand, dus nam ik het mee naar huis.
De titel is Lieveling en het is geschreven door Kim van Kooten gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt. Ik begon te lezen en kon bijna niet meer stoppen. In twee dagen uit, dan bedoel ik dus avonden.
Het verhaal gaat over het meisje Puck en we volgen haar vanaf haar vijfde verjaardag tot ongeveer eind puberteit. Het speelde zich af vanaf 1975 en heel toevallig was Puck toen even oud als ik. Qua tijdsbeeld, muziek was het voor mij allemaal heel herkenbaar.
Op Pucks vijfde verjaardag verhuisd ze met haar moeder vanuit een Rotterdamse achterstandswijk naar Zwijndrecht. Haar moeder trouwt met deze hele rijke man die een pedoseksueel blijkt te zijn. De moeder van Puck heeft niks door, ze is allerminst slim om het zo te noemen. Het jonge meisje zit vast, kan geen kant op en het seksueel misbruik begint vanaf de eerste dag en wordt erger en erger. Het lijkt niet te stoppen.
Het verhaal is gebaseerd op Pauline's verhaal, ik denk dan meteen aan die mevrouw die ze nu is en wat is dan echt? De stiefvader is heel rijk geworden met het maken van vouwwagens, wie zal dat zijn, dat is dan te googelen zou je zeggen. Dan vraag ik mij af, is dat expres gedaan? De man is namelijk in het verhaal nooit achter slot en grendel gekomen.
Kortom ondanks het zwarte thema is dit boek een aanrader. De schrijfstijl van Kim maakt dat je niet wil stoppen, ze beschrijft het alsof Puck het op een afstandje meemaakt, een beetje luchtig, het kan niet anders lijkt het. Het is de enige manier om nog een beetje mens te blijven als je geen keuze hebt.
Wil je lieveling reserveren? Klik dan hier
Volgende keer de Dvd box?
Edith
Abonneren op:
Posts (Atom)