vrijdag 25 september 2015
The Paradise
Je bent jong, levenslustig, ambitieus, nieuwsgierig naar het leven in een grote stad en je popelt om het heft in eigen hand te nemen.
Denise Lovett komt van het kleine stadje Peebles in Schotland naar Newcastle in de hoop werk te krijgen bij de winkel van haar oom Edmund. Deze worstelt zelf om te overleven en het lukt haar om een baantje te bemachtigen bij The Paradise aan de overkant. Denise is aanvankelijk ingetogen, maar ze is ambitieus en ontwikkelt zich snel. Haar ster is rijzende en ze bruist van de goede ideeën. Denise voelt zich hier thuis en wordt al snel opgemerkt door de eigenaar van het warenhuis, de weduwnaar John Moray. Deze heeft zo zijn eigen problemen en hij is financieel afhankelijk van Lord Glendenning, wiens dochter Katherine een oogje op hem heeft. Ze is vastbesloten met Moray te trouwen en ziet Denise als een directe bedreiging voor haar plannen.
Mysterie, drama en een prachtig liefdesverhaal met als decor de jaren rond 1870, het Victoriaanse Engeland. The Paradise is een Britse kostuumdrama reeks geproduceerd door de BBC ONE en gebaseerd op "Au bonheur des dames" van Emile Zola. De roman is flink aangepast voor de tv-serie, die zich afspeelt in de wereld van de eerste Engelse warenhuizen.
The Paradise als middelpunt
De eerste serie begint in 1875 en portretteert de levens en liefdes van de mensen die werken en handel drijven rond het eerste Engelse warenhuis "The Paradise". We worden uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun levens, huizen, winkels en op hun werkplekken. The Paradise is het middelpunt van al deze levens en verhalen. De serie zet ons in het Victoriaanse Engeland en staat bol van liefde en haat. De gevolgen van hoogoplopende emoties, rivaliteit, intriges, verraad, een vleugje erotiek en een portie geweld. Dit alles tegen de achtergrond van de opkomende vrouwenbeweging en de ontwakende arbeidersklasse. Er gebeurt erg veel in een aflevering en veel maatschappelijke kwesties worden aangeroerd. De grote verschillen tussen de klassen. Het lot van de soldaten, die zijn teruggekeerd uit de oorlogen. De vrouwenbeweging, die steeds meer poot aan de grond krijgt. In elke aflevering een beetje meer.
Het Victoriaanse Engeland
De Victoriaanse tijd was een tijd van overdreven preutsheid, het lichaam werd niet vertoond en over seks werd al helemaal niet gepraat. Overigens heerste er een dubbele moraal, van mannen werd het getolereerd als zij zich overgaven aan uitspattingen. Mits het niet te publiekelijk werd verkondigd en dit alles zeer discreet gebeurde. Voor vrouwen was dit gedrag taboe, de vrouw moest zich volgzaam gedragen. Zich vooral afhankelijk en onwetend opstellen. Ze mocht zeker niet opvallen en had voornamelijk een decoratieve functie. Ook liever geen vinger uitsteken, want arbeid werd niet gewaardeerd. Dit deed afbreuk aan de sociale status van haar man of familie. We weten natuurlijk nooit zeker hoe het er in werkelijkheid aan toe ging in die tijd. Veel is gebaseerd op mythes.
De seriekijker
Ik ken mensen in mijn omgeving die letterlijk verslaafd zijn aan bepaalde series. Zelf ben ik de laatste tijd series wel gaan waarderen. Waarom kijken mensen zo graag naar series? Ik denk dat er in een film niet zo veel tijd voor is, maar in een serie kan een band langzaam worden opgebouwd. Je moet als kijker een verbondenheid voelen met de serie en het verhaal. Personages in een serie zijn vaak fictief, dus bedacht door de producer(s). Om nu een band te laten ontstaan tussen een kijker en een personage worden er bepaalde eigenschappen toegekend aan een personage. Of herkenbare situaties gecreëerd, zodat de kijker zich kan identificeren met een personage, het verhaal of een situatie.
Pakkend verhaal
Al bij de eerste aflevering van The Paradise werd ik binnen twintig minuten de serie ingezogen. Boeiende personages en iedereen komt tot leven in het verhaal. De kostuums zijn trouw aan de periode. Alleen...waar is de uitbundige Pauline gebleven in de tweede serie? Zonder enige toespeling of uitleg in de serie is ze blijkbaar vervangen door de veel saaiere Suzy!
Er zijn twee series geproduceerd, een derde serie zit er helaas niet meer in. Er is definitief besloten om geen nieuwe serie te produceren. Zelf vind ik dit wel een beetje spijtig. Ik denk dat deze twee series vooral veel vrouwen zullen aanspreken.
Reserveer serie 1 in onze catalogus!
Reserveer serie 2 in onze catalogus!
Marga de Jong
Labels:
cultuurverschillen,
kijken,
liefde,
sociaal verhaal
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten