In 2001 heb ik een reis gemaakt door Birma. Wat was ik gefascineerd door dat land.
Een land met twee kanten. Aan de ene kant de goedlachse, supervriendelijke bevolking. Prachtige pagodes en Boeddhabeelden, kleurrijke bergstammen en mooie natuur.
Aan de andere kant was er de verschrikking van de dictatuur van de generaals, onderdrukking, corruptie en niet vrij voor je mening mogen uitkomen. Mensen die elkaar in de gaten hielden en verklikten.
Terug in de tijd
Het was alsof je een enorme stap terug ging in de tijd. Nergens geen spijkerbroek te bekennen, mannen in zogenaamde longhi’s. Oeroude auto’s met het stuur aan de verkeerde kant (mensen moesten van de ene op de andere dag rechts gaan rijden) en gammele bussen op de wegen. Internet was amper aanwezig en zeker niet vrij te gebruiken. E-mails die je verstuurde werden eerst op een floppydisk opgeslagen. Van het vrije woord was dus blijkbaar geen sprake. Mensen met oude telefoons op straat waar plaatsgenoten konden bellen of met een oude typemachine om schrijfdiensten aan te bieden.
Op weg naar democratie?
Ik zou er best nog eens willen kijken. Er zijn immers volop veranderingen aan de gang in Birma, het land is zich aan het ontwikkelen naar een democratie. Birma is maar weinig in het nieuws. We horen hier eigenlijk maar weinig over het land. Op korte termijn zit er geen nieuwe reis in naar Birma. Dan moet ik het als alternatief maar doen met een recent boek.
Birmese lente
Birmese lente van Hans Hulst is zo’n recent boek. Hans Hulst is journalist en kenner van Birma.
Hij heeft veel door het land gereisd en woont er nu ook. In Birmese lente schetst hij een beeld van de langzame veranderingen van een militaire dictatuur naar een democratie. Die veranderingen worden overigens wel geregisseerd door de militairen.
Na het lezen van Birmese lente heb je een goed beeld van de vele mensenrechtenschendingen, enorme corruptie en de langst lopende burgeroorlog ter wereld. De weg naar democratie is niet eenvoudig. Dat komt o.a. doordat er meer dan honderd etnische minderheden zijn, het land is enorm rijk aan grondstoffen en het leger voert de regie.
Een fascinerend boek over een fascinerend land.
Reserveer Birmese lente hier in de catalogus.
Chris
Geen opmerkingen:
Een reactie posten