dinsdag 21 oktober 2014

Lezen

Het brilletje van Tsjechov  van Michel Krielaars


Onze boekenclub had zin in Rusland na alle berichtgeving naar aanleiding van de crisis in de Oekraine. Geen beter boek dan dat van Krielaars die er al een paar decennia komt er er veel gereisd heeft. In dit boek trekt hij vergelijkingen tussen het huidige Rusland en het Rusland van Tsjechov en je zou bijna gaan geloven dat er al die tijd niet is verandert.

Harde werker

Beschaving en welzijn kan alleen ontstaan door hard werken en dat heeft Tsjechov zijn hele leven gedaan. Hij kocht het landgoed Melichovo en bouwde in het dorp scholen en brandtorens en verbeterde hij de gezondheidszorg. Maar na vijf jaar vechten gaf hij het project op. De Russen houden niet van verandering en dat is eigenlijk nog steeds zo. De verandering van 1917 left nog in het collective geheugen als een tijd van een land in brand en brute moordenaars. Alleen een krachtige leider kan dat tegenhouden. De mensen zijn er voor de staat, de staat is er niet voor de mensen. Daarom is Poetin zo populair.

Drinken

Ook Krielaars constateert net als Tsjechov dat hoe verder je naar het Oosten reist hoe liberaler de samenleving wordt. De band met het centraal gezag is veel losser, er is minder discriminatie en er is meer verantwoordelijkheidsgevoel. Maar de Chinezen doen er tegenwoordig het werk omdat de Russen te dronken zijn om hun handen uit de mouwen te steken. Dat beeld wat ook door Jelle Brandt Corstius wordt geschetst klopt helemaal. Wat kunnen die Russen drinken. Willen ze beneveld worden om de ellende te ontvluchten, de corruptie, de arrogantie van de macht of kan zo'n systeem onstaan omdat de Russen altijd drinken?

Bijzonder

De opbouw van het boek van Krielaars is bijzonder, het springen van de 19e eeuw naar de 20e en 21e
eeuw en dan laten zien er in wezen niets is verandert. Je leest erin en en je verbaast je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten