vrijdag 29 november 2013

María Dueñas.

Zoals waarschijnlijk bij de meesten van ons, zijn er een aantal auteurs die mijn absolute voorkeur hebben en waarbij ik als een van de eersten hun nieuwste uitgave probeer te bemachtigen.
Nelleke Noordervliet, John Boyne, Conny Palmen, Leon de Winter, Jessica Durlacher en Isabelle Allende om er maar een paar te noemen. Bij dit rijtje heb ik er (al bij haar debuut) één toegevoegd: María Dueñas.
Dueñas is professor Engelse Letteren en Literatuur aan de universiteit van Murcia en woont in Cartagena (Spanje).

Het geluid van de nacht.

Haar debuut  'Het geluid van de nacht' kreeg ik bij toeval in handen. Het verhaal speelt zich af tijdens de opmaat naar - en gedurende de Spaanse Burgeroorlog en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Locaties: Téouan, hoofdstad van het toenmalige Spaans Protectoraat Marokko en Madrid.
De hoofdpersoon, Sira, is fictief, maar in het knap geconstrueerde verhaal komen verschillende historische personen voor.

Kleurrijke figuren begeleiden Sira in haar dagelijkse leven. Ze wordt opgevangen door de smokkelaarster Candelaria, die dolende zielen een thuis probeert te bezorgen. Het is deze vrouw die het talent van Sira ontdekt en haar helpt een eigen naaiatelier te beginnen.
Haar buurman Félix brengt haar de nodige etiquette bij en maakt haar tot een vrouw van de wereld. Via hem komt ze te weten wie haar klanten zijn en voor welke gelegenheid ze hen moet kleden. Vaak zijn het vrouwen van nazis. Félix helpt haar ook bij het tekenen van patronen voor ontwerpen, gekopieerd van grote modeontwerpers. Bij dit alles wordt haar gevraagd te spioneren voor de Engelse geheime dienst.
Een ongelooflijk spannend en  onderhoudend verhaal.

De wereld vergeten.

Haar tweede roman 'De wereld vergeten' is gesitueerd in Spanje en Californië.
Blanca Perea slaat op de vlucht nadat haar bestaan in Spanje is ingestort. Zij krijgt een beurs voor 3 maanden aan de universiteit in Santa Cecelia (Californië) en wordt aangesteld om documenten, die zijn terechtgekomen in een stoffige kelder en eigendom van een dertig jaar geleden overleden professor, te inventariseren en te catalogiseren.
Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig en in de jaren aan het eind van de twingste eeuw en vertelt over verlies, moed en tweede kansen.
Drie verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen en tevens een prachtig verslag van de historie van Californië, als onderdeel van Mexico, als kortstondig zelfstandige staat en tenslotte als één van de staten van Amerika.

María Dueñas schrijft zeer beeldend, met mooie metaforen en fraaie zinnen. Je verveelt je geen moment.
Er zijn van die boeken waarvan het jammer is dat ze uit zijn en waarna je even niets leest.....


Jeannette



1 opmerking:

  1. Knap, als je na deze recensie, niet meteen naar één van deze twee boeken grijpt!

    BeantwoordenVerwijderen